fbpx
spot_img

U kući Ristići, u štali Pantelići – krava Milica donela trojke na svet

U domaćinstvu Ristića u selu Šume kod Topole, krava simentalske rase – otelila je tri zdrava teleta. To je velika retkost, ali i obaveza za domaćine. Trojke su dobile ime Pantelići, jer su rođene na crkveni praznik Svetog Pantelije.

U teoriji, Milica je jedna u 10.000. U praksi, jedina u Topolskom kraju, koja je poslednjih decenija otelila zdrave, živahne trojke. Telad su malo poranila i iznenadila ukućane.

„Samo da pogledam da li imaju vodu. Pogledam kad ono tele ispod nje. Umalo se nisam onesvestio kad sam ga video. Niko kući, ja sam“, priseća se Saša Ristić.

„Pravo smo iz kola, prvo ovde došli da ih obiđemo, što se kaže. Malo se divili, malo ih izmilovali, pa onda posle sumirali rezultate šta je bilo i kako je bilo“, kaže Milan Ristić.

A to najbolje zna veterinar Đorđe, koji je odmah pritekao u pomoć. Dragoceno iskustvo i za njega.

„Mlad sam veterinar. Ali videti trojke da budu vesele… Ljudi rade ceo životni vek veterinu i ne sretnu te trojke, ali eto, imao sam sreću“, navodi veterinar Đorđe Marković.

„Radost jedno kad se oteli i pravilno i sve dobro, a tri već, to da ne pričam“, kaže Radoslav Ristić.

Dobra genetika i ishrana, kao i uslovi držanja, doprineli su da petogodišnja Milica lako iznese trudnoću. A živahno i kočoperno potomstvo, već se otima oko hrane.

„Jedno malo žensko, zovemo ga Žilavko, ono je najmanje, ono najviše trči za cuclom i ono je najhalapljivije“, ističe Dragica Ristić.

Puna kuća i puna štala u domaćinstvu Ristića. Dobro se staraju o svom „blagu“, a ono im dobrim vraća. Deda Radoslav još samo priželjkuje snahe za svoje unuke, pa da bude baš berićetna godina.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.