fbpx
spot_img

U minijaturama: Dušan Vukojev

 

Foto: lambiek.net      („Koko“)

Među autore koji su nas razonođivali stripom u kratkoj novinskoj formi svakako spada Dušan Vukojev (Borovo, 1948. ) -nedavno smo ga pomenuli kao scenaristu stripa Inspektor Aleksandar, uz crtež B. Plavšića, a osmišljavao je npr. i priče o Tarzanu… Ipak, najpopularniji je bio kao autor kratkih zgoda sa raznim kreaturama koje su objavljivane negde  izm. 1974. i 1985, u Politikinom zabavniku, Stripoteci, Nevenu… To su bili stripčići ŠrafkoRundi, Koko, Šufnudle, Billy the Pljuc… Praktično su posredi bile zgode i nezgode u kojima i nije presudno kojoj vrsti junaci pripadaju (npr. zašto baš robot Šrafko u doživljajima koji se nude, ili specifične ‘Šufnudle’…?)

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

Nažalost nismo u prilici da sve vizuelno predočimo, ali pokušaćemo da dočaramo – na jednoj tabli koja je nastala u saradnji sa Banetom Kercem, pojavljuje se sam Vukojev, sa onda prepoznatljivom dugom kosom, pomalo u samosprdajuće-mazohističkom kontekstu: Preti mu linčovanje, kojim rukovodi jedan od (anti)junaka Divljeg zapada kojeg je kreirao  Kerac, Billy the Pljuc; ovaj nudi Vukojevu pomilovanje ako prizna svoje grehe – nakon jednog gotovo pomirljivog reagovanja, ovaj autor priznaje svoja dela – koga je sve crtao(!)  Pomotom mu Bili pruži obećano (po)milovanje – po obrazu, a onda nonšalantno izda naredbu za veđanje i odjuri dalje!

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

 

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.