fbpx

Ulaganje u obrazovanje je investicija u budućnost

Najvažniji element za bolju budućnost, jeste ulaganje u obrazovanje i usavršavanje ljudi

Stefanovic Besten KragujevacSvako ko ulaže u obrazovanje, investira u sebe, na taj način može da obezbedi bolji i kvalitetniji život. Međutim, neformalno obrazovanje polako izlazi iz senke, dobija na značaju i postaje neophodno. Postoji puno načina kako možete sebi omogućiti dodatnu edukaciju, potrebno je da se informišete.

U ovom tekstu predlažemo Vam samo neke od načina, dajemo smernice i želimo da Vas uputimo na pravo mesto.

U Kragujevcu postoji edukacioni centar koji vrlo često organizuje besplatne seminare, koji su jako kvalitetni. Nalazi se u Biznis Inovacionom centru, u ulici Trg Topolivaca 4, ova agencija i edukacioni centar Stefanović Besten organizuje i kurs iz oblasti knjigovodstva. Ne zaboravite da je sve cenjenije neformalno obrazovanje, ali i usavršavanje kroz ceo život. Važno je napomenuti da su izvori za usavršavanje brojni, posebno u vreme kada su sve informacije dostupne na internetu.

Često se pominje i termin informalno obrazovanje, koje treba razlikovati od neformalnog. Napominjemo da je informalno obrazovanje ono što bismo u svakodnevnom govoru nazvali “škola života”. Okarakterisano kao  neplanirano, spontano, nastaje kroz interakciju sa prijateljima, roditeljima, medijima, bez posebnog plana i strukture. Dešava se da informalno obrazovanje ima  loše strane. Ali se dešava da mladi ljudi od svog okruženja usvoje stavove i negativne vrednosti. Neosporna je da su u svakom procesu učenja, u ma kako maloj meri, prisutni i formalno i neformalno i informalno obrazovanje i ova tri vida obrazovanja se međusobno nadopunjuju i zajednički jačaju elemente doživotnog procesa učenja.

Edukacioni centar Stefanovic Besten KragujevacKako bi stekli dodatna znanja i veštine, potrebno Vam je malo volje i slobodnog vremena, koje ćete konstruktivno preumseriti i iskoristiti ga na pravi način.  Moderni obrazovni koncept „učenja za ceo život“ postao je važna i nezamenjiva dopuna formalnom obrazovanju. Upravo kao razlog tome su veliki izazovi modernog doba. Pre svega u pogledu ubrzanog razvoja nauke i tehnike. Ali i socio-ekonomskih promena koje su prisutne u svakodnevnici. Kako formalno obrazovanje više ne može da prati promenljive tržišne trendove, neophodno je „pojačanje“ u vidu unapređenije obrazovne prakse.

Edukacioni Centar STefanovic Besten Kragujevac

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvom kvartalu 2015. godine u Srbiji je stopa nezaposlenosti iznosila 19,9% među licima radnog uzrasta (od 15 do 64 godine). Procentualno, situacija se pogoršala u odnosu na prošlu godinu (krajem 2014. godine stopa nezaposlenosti iznosila je 17,6 %). Sa druge strane, najveća potražnja je upravo za IT stručnjacima, te se nameće pitanje razmatranja stručnih kompetencija lica koja su evidentirana na tržištu rada.

Prethodni tekstFotografija dana
Sledeći tekstKarikatura dana
Isidora Petrović
Isidora Petrović
"Život se ne meri brojem udisaja koje udahnemo, nego trenucima koji nam oduzmu dah.“