fbpx
spot_img

Upoznajte manastir Grad

Ruševine manastira Grad se nalaze na potezu Gaj u Gradojeviću, naseljenom mestu na teritoriji opštine Koceljeva. Pretpostavka je da samo ime sela Gradojević izvedeno upravo od naziva manastira ,,Grad“. U Godišnjaku broj 22, Međuopštinskog istorijskog arhiva od 1988. godine, u Topografsko – istorijskom rečniku Podrinja, autora Svetlanke Milutinović i Milivoja Vasiljevića, na strani 118, navodi se: ,,Gradojević – selo opštine Koceljeva. Prvi put zapisano u turskim tefterima 1528. godine, pod imenom Gradojević – u okviru Nahije Šabac. U selu je bila crkva GRAD – iz doba pre dolaska Turaka.

Istorijat:

Prema podacima manastir je podignut u periodu između 6. i 8. veka, što znači, da prema zvaničnoj istoriji manastir je postojao mnogo pre dolaska Srba na ove prostore. Najezdom Mongola na Balkan manastir je uništen. Obnovljen je tek za vreme vladavine Nemanjića u 13.veku. Svetinju koja datira od pre Srednjeg veka, obnovio je kralj Dragutin, kada je prestonica Srbije bila u Debrcu. Tokom oslobodilačkih ratova protiv Turaka, Prvog i Drugog svetskog rata manastir je korišćen kao bolnica. Poslednji put je obnovljen 1869. godine. Po priči, Turci su gađali manastir topom sa bližnjeg brda, preko reke Tamnave, što kao potvrdu govore topovska đulat nađena u ruševini.

 

Godine 1943. Branko Ilić iz Donjeg Crniljeva, potonji monah Visarion, počeo je da zida novu crkvu od ćerpiča, pored ostatka temelja stare crkve. Danas je vidljiva časna trpeza na kojoj je uklesan tekst na postamentu časne trpeze, Visarionove crkve iz vremena Drugog svetskog rata glasi: ,,1813 + 1950 – Prilog M(anasti)ru SV. Jovan N(apravi) T(u)d(om) (svojim) Milutin Bošković, postolje Velikim Trudom i S korvlju Obnovi Visarion I(lić)“. Taj hram je postojao do šezdesetih godina, kada je njegov jedini monah oboleo, umro i sahranjen u manastiru Kaona.

Lokalitet manastira danas:

U posleratnom periodu uništen je svaki trag o postojanju ovog manastira. Danas od manastira su ostali samo temelji i ostaci potonje crkve koji svedoče o postojanju ove svetinje. Nije bilo pristupnog puta, sama lokacija je bila zarasla šumom, a i imovinsko – pravni odnosi nisu bili rešeni. Tokom vremena na lokalitetu nisu vršena istraživanja od strane relativnih ustanova.

Po predanju manastirska crkva je posvećena Svetom Jovanu Krstitelju, tako da sveštenik iz obližnjeg Donjeg Crniljeva, po običaju svake godine drži službu na Ivanjdan. Na inicijativu ljudi koji su rodom iz Gradojevića okupljenih oko Udruženja građana Car Konstantin, uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve ideja o obnovi manastira je ponovo zaživela.

 

OBNOVIMO MANASTIR „GRAD“ Dinarski račun u Komercijalnoj banci: 205-247165-64 Devizni račun: Uplate iz Srbije – 007080047054 Uplate iz inostranstva – RS32505007080004705495 Uplate glase na „Srpska pravoslavna crkvena opština Donje Crniljevo.“

 

Igor Pavlović
Igor Pavlović
Rođen u Šapcu 2000. godine. Učenik Šabačke gimnazije. Od sedmog razreda pišem aforizme pa sam samim tim nakon objavljivanja prve zbirke aforizama 2016. godine proglašen za najmlađeg aforističara u Srbiji. Pored pisanja aforizama, pišem i pesme a takođe volim i da crtam kada se nađe slobodnog vremena. Moj životni moto glasi: "Prava svrha života jeste posvetiti ga nečemu što će nas nadživeti."