fbpx
spot_img

Upoznajte Miu – jednu hrabru devojčicu iz naše Školice života u Kukojevcima

Na prvi pogled Mia se ni po čemu ne razlikuje od svojih vršnjaka. Uvek je nasmejana i trudi se da donese radost i sreću u svoju grupu. Ipak, ova devojčica od rođenja boluje od dijabetesa i, kao takva, naučila je da živi i funkcioniše kao pravi mali čovek.

Naizgled devojčica kao i sve petogodišnjakinje. Lepa, umiljata, pametna i dobra. Ponekad nestašna, ali uvek željna da otkriva i nauči što više novih stvari. Devojčica koja obožava svoj vrtić i ostalu decu iz grupe i njihove zajedničke igre u dvorištu po vedrom, sunčanom danu i koja je tužna kada dođe vikend, jer jedva čeka da ode kod svoje vaspitačice.

Najviše volim da vreme provodim napolju sa drugarima. Ljuljaška mi je omiljena jer imam osećaj da mogu da poletim i dodirnem oblakekroz osmeh priča Mia.

Mia je jedna od mališana koji pohađaju Školicu života u Kukujevcima, nadomak Šida.

Otvaranje vrtića u ovoj opštini umnogome je promenio i ulepšao život ove devojčice. Omogućio joj je da vreme provede u stimulativnom okruženju, da upozna nove drugare i polako se priprema za školu kroz edukativne programe koji se sprovode u Školici. Odlazeći u vrtić Mia je navikla na osećaj pripadnosti i rutine. Zato se roditelji često trude da je oraspolože kada dođe vikend, pričajući joj da su ostala dva, pa još samo jedan dan kada će se ponovo vratiti u učionicu.

Zašto je onda Mia drugačija kada sve deluje savršeno?

Možda primećujete… vaspitačica je uvek tu.

Od njenog prvog dana sam uz nju… Ona je divno dete i sve može sama, ali ipak sigurnija sam kada sam pored nje.

Na prvi pogled Mia se ni po čemu ne razlikuje od svojih vršnjaka. Uvek je nasmejana i trudi se da donese radost i sreću u svoju grupu. Ipak, ova devojčica od rođenja boluje od  dijabetesa i, kao takva, naučila je da živi i funkcioniše kao pravi mali čovek.

Ukoliko se bolest ne tretira na pravi način ili zanemari, posledice mogu da budu neprijatne i potencijalno opasne po zdravlje i život obolelih. Zato je Mia od ranog uzrasta naučila da bude savesna i odgovorna, da oseća svoje telo i prepoznaje sve simptome bolesti koja je prati.

Iako joj svaki dan u vrtiću prolazi u igri, nikada ne propušta vreme za kontrolu. Pažljivo uzima opremu i sama proverava svoj nivo šećera u krvi, a zatim odmah nastavlja sa druženjem.

Mia takođe može da računa na nesebičnu podršku ljudi iz svog okruženja – mama je redovno posećuje dok je u vrtiću, iz kuhinje školice dobija posebnu užinu u skladu sa svojom ishranom, a vaspitačica i drugari su uvek tu da joj pomognu kad god je potrebno. Primećujemo da je svima omiljena. Možda upravo zbog njenog pozitivnog i vedrog duha.

Ponekad kada se osetim loše, vaspitačica mi pomogne i znam da će biti dobro – sigurno odgovara Mia.

Mia je naš mali heroj. Devojčica koja se ničega ne plaši i koja dobro zna koliko je nečija pomoć dragocena. Zato uvek spremno pruža ruku drugima kada zatreba. To je lekcija koju ni mi odrasli nikako ne smemo da zaboravimo.

Njena priča je primer i pokazatelj da verujemo u ovo što radimo i da smo ponosni na trud koji ulažemo u naše Školice života.

Kukujevci su mala opština gde se meštani dobro poznaju, brinu i pomažu jedni drugima, kao članovi velike porodice. Zato nam je drago što smo jednu od naših Školica života otvorili upravo ovde i radujemo se što su predškolske prostorije dobile mesto koje je puno dece i u kome mladi roditelji odlučuju da žive na selu. Demografski podaci ukazuju na to da će i sledeće godine veliki broj mališana krenuti u naš vrtić, i da će taj trend samo rasti iz godine u godinu. To je dokaz da smo i ovoga puta pažljivo odabrali mesto kojem je Školica života najpotrebnija.

Četiri sata u Školici su za malu Miu pravo osveženje. Naučila je mnogo novih stvari koje mami prepričava u povratku ka kući.

Nastavićemo da podržavamo i otvaramo vrtiće i u drugim mestima u Srbiji jer želimo da izgradimo bolju budućnost za svu našu decu. Naš cilj je da svi mališani, posebno oni iz ekonomsko ugroženih sredina, imaju jednake šanse da zajedno sa svojim vršnjacima rastu, uče, napreduju i ostvare svoj puni potencijal.

Veliki posao i izazovi su pred nama kako bismo što većem broju dece obezbedili najbolje moguće uslove da se obrazuju, igraju, druže, otkriju i razviju svoje jedinstvene talente i sposobnosti. Stvaranje sigurnog, kreativnog i podsticajnog okruženja za najmlađe čini važan korak ka budućnosti, kada će biti dovoljno osnaženi i motivisani da ostvare sve svoje snove. Pridružite nam se kako bismo deci kao što je naša Mia omogućili da steknu kvalitetno rano obrazovanje i kako bi novi drugari, avanture i vreme provedeno u vrtiću postali centar njihovog sveta.

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.