fbpx
spot_img

Usavršavanje filmskih radnika kroz Film Skills Academy 2018

Srpska filmska asocijacija započela je projekat Serbia Film Skills Academy – program kratkih treninga i obuka namenjenih usavršavanju u domenu filmske produkcije i postprodukcije. Serija obuhvata šest treninga, osmišljenih tako da omoguće brže usavršavanje početnika, ali i ponude dodatno usavšavanje onima sa određenim stažom u filmskoj industriji. Predavači su birani među inostranim stručnjacima sa značajnim iskustvom u radu na međunarodnim produkcijama. Ovim projektom, SFA radi na stvaranju budućih programa obuke koji će biti platforma za kvalitetno i kontinuirano obrazovanje u filmskoj produkciji i širenje spektra poslova potrebnih za uspešnu filmsku produkciju.

 

Film Skills Academy 2018 počela je upravo održanim treningom za rad u programu za planiranje i budžetiranje na filmu Movie Magic Scheduling i Budgeting. Priliku da pohađaju trening pod vođstvom iskusnog britanskog izvršnog producenta Brajana Donovana imali su filmski profesionalci, ali i studenti završnih godina FDU. Zahvaljujući saradnji SFA i Fakulteta dramskih umetnosti studenti od sada mogu da svoje projekte rade na profesionalnim softverima kao i njihove iskusne kolege.

 

Treninzi su namenjeni filmskim radnicima sa iskustvom u svim oblastima produkcije koji žele da unaprede svoju karijeru ili promene sektor u kome rade; frilens saradnicima filmskih produkcija koji žele da postanu stalni deo filmske ekipe; asistentima, pomoćnicima i koordinatorima sektora koji se spremaju da preuzmu odgovornije pozicije u okviru produkcije; studentima četvrte godine fakulteta i mastera, koji žele da prodube praktična znanja i steknu veštine koje će im omogućiti brže uključivanje u rad i spremiti za međunarodno radno okruženje. Treninzi su modularni tako da je moguće pohađati više od jednog, a pozivi za prijave će biti sukcesivno objavljivani i možete ih pratiti na  http://www.filminserbia.com/training-events/

 

Trenutno su otvorene prijave za trening za skaute i menadžere lokacija koji će se održati od 15. do 17. juna. Ova, kod nas nedovoljno zastupljena, funkcija u operacionalizaciji jednog filmskog projekta obuhvata veštine važne za realizaciju od ideje do logistike i detaljnog plana snimanja, zbog čega trening pojašnjava formalne i praktične uloge koje uspešan skaut i menadzer lokacija mora da ispunjava.

 

Pored edukativne misije da proširi broj i unapredi kvalitet rada filmskih ekipa ovaj projekat je prilika i za upoznavanje stranih profesionalaca sa mogućnostima snimanja u Srbiji.

 

Projekat Serbia Film Skills Academy realizuje se u saradnji SFA i njenih partnera, prateći potrebe i zahteve industrije i članova SFA-a, i u skladu sa povećanim prisustvom inostranih produkcija koje snimaju u Srbiji zahvaljujući uvedenim podsticajima od 25 posto. Zajednička saradnja nam omogućava da koordinišemo niz veoma različitih treninga i disciplina od izuzetnog značaja za veliki deo svake filmske ekipe. Kroz jedinstvenu tačku komunikacije kreiramo i organizujemo različite kurseve relevantne za firme iz sfere filmske produkcije, obrazovne institucije i univerzitete, a istovremeno ukazujući na različita moguća zanimanja potrebna filmskoj industriji, što je važno ne samo za diplomce već i za one sa iskustvom u ovoj oblasti.

 

Projekat Film Skills Academy 2018 podržan je od strane UNDP.

 

Da biste redovno dobijali obaveštenja o treninzima Film Skills Academy prijavite se na našu mejling listu ovde.

 

Ostali treninzi koje možete da očekujete u okviru Film Skills Academy:

Racunovodstvo i finansije na filmu – avgust 2018, 4 dana

Ukoliko već imate iskustva u računovodstvu i radu sa finansijama, ovaj kurs je prava prilika da svoje znanje uspešno primenite na oblast filma i naučite sve o upravljanju troškovima i zahtevima koji stoje pred filmskom produkcijom – uspostavljanje tima, ispunjavanje očekivanja finansijera, vrste izveštavanja, način praćenje troškova, pravni aspekti i tokovi novca.

Menadžment filmske produkcije – jul 2018, 5 dana

Trening u okviru koga ćete savladati veštine neophodne za obavljanje posla izvršne produkcije, i ulogu koju ona ostvaruje između producenta i reditelja. Poseban fokus biće na organizacionim aspektima planiranja i pripreme produkcije tokom snimanja u studijskim uslovima.

Rasveta, kamera i scena- jul 2018, 5 dana

Trening će vam pružiti veštine potrebne za rad u tehničkom aspektima kamere, scene i rasvete. Nakon ove obuke moći ćete da se bez poteškoća snalazite na svakom setu.

Tehnički direktor za vizuelnih efekata (VFX) – avgust 2018, 5 dana

Petodnevni trening u okviru koga će iskusni VFX artisti imati priliku da steknu znanja neophodna za zahtevnu poziciju tehničkog direktora i unapređenje pipeline-a u okviru studija za vizuelne efekte i kompjutersku animaciju baziranih na Maya-i.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.