fbpx
spot_img

Uslovi za prevoz životinja u beogradskim autobusima: Ako se oglušite, vozač staje i pritiska panik taster

Vozač ne sme da pokrene autobus u koje je nepropisno uneta životinja

Povodom slučaja u kom je vozač gradskog autobusa zabranio devojci da se vozi sa mini maltezerom gradskim prevozom, na Instagramu, ali i u kometarima čitalaca „Telegrafa“ povela se široka rasprava o ovoj temi. Pitali smo GSP „Beograd“ na koji način je dozvoljeno prevoziti kućne ljubimce.

Rasprava među čitaocima vodila se o tome da li je devojci trebalo „progledati kroz prste“, kao i da li mala kuca može da smeta drugim putnicima. Svi su imali svoje argumente, a vozači su ukazivali na to kakve probleme mogu da imaju kada im se u autobusu nađe pas.

Ovo su pravila – ne samo da pas mora da bude u transporteru, što važi i za mačke, već je prevoz životinja moguć samo van špica i u dnevnom prevozu.

„Prevoz kućnih ljubimaca javnim gradskim prevozom je precizno definisan Odlukom o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji Grada Beograda i to članom 38 iste Odluke koji glasi: ‘Putnik može u vozilo uneti ručni prtljag, dečja kolica, invalidska kolica, lovačku ili sportsku opremu (pušku u futroli bez naboja, skije, pribor za ribolov i slično) i drugi prtljag koji svojim dimenzijama i svojstvima ne ugrožava sigurnost putnika.

Putnik u vozilo može uneti psa visine do 40 cm mereno u visini grebena i mačku, u posebnom transporteru prilagođenom vrsti i veličini psa ili mačke, u periodu od 09.00 do 13.00 časova i 18.00 do 24.00 časa‘“, odgovor je GSP.

Transporter ne mora da bude fabrički, ali mora da bude adekvatan, kako za životinju, tako i za putnike.

Transporter jeste sanduk, kutija, kavez ili bilo koja druga čvrsta konstrukcija za transport životinja u vozilu primerena vrsti životinja i mora biti takav da obezbeđuje ventilaciju za životinje, dovoljno slobodne podne površine i visinu koja odgovara njihovoj veličini tako da mogu da stoje ili legnu, osim ako tehnički protokol ili posebni uslovi za dobrobit životinja zahtevaju drugačije.

Transporter takođe mora biti opremljen da obezbeđuje sigurnost životinja, tako što je zatvoren na odgovarajući način (katancem, bravom ili rajsferšlusom) kojim se onemogućava provlačenje šape, njuške ili bežanje životinja, kao i ispadanje i curenje hrane, izmeta i drugih otpadaka“.

Naravno, putnik je dužan da vodi brigu o svom ljubimcu i transporteru. Trebalo bi da ga smesti tako da zauzima što manje prostora u vozilu, da ne ometa niti da na bilo koji način ugrožava ostale putnike i saobraćajno osoblje.

Vozač ne sme da pokrene autobus u koje je nepropisno uneta životinja.

„Retko se dešava da putnici u vozila javnog prevoza uvode ljubimce bez transportera i to na prednja vrata. Ukoliko vozač primeti takav slučaj u obavezi je da zaustavi vozilo, opomene putnika i zamoli ga da napusti vozilo. Ukoliko putnik to ne učini vozač pritiska panik taster i obaveštava Dispečerski centar koji dalje poziva nadležne komunalne službe“, dodaju u GSP.

Podsećamo, jedna putnica kritikovala je vozača na društvenoj mreži „Serbia Live Beograd“, jer nije pustio devojku u vozilo sa mini maltezerom, a onda je krenula žustra polemika.

„Želela bih da apelujem na sve ljude da zadrže barem malo ljudskosti u ovom tmurnom vremenu. Vozač na liniji koja vikendom u večernjim satima saobraća izuzetno retko, pod parolom da kamere snimaju, nije dozvolio devojci sa mini maltezerom da uđe, čime je primorana da čeka još 55 minuta po hladnoći. Zašto te iste kamere ne rešavaju probleme svakodnevnog razbojništva i džeparenja po prevozu? Država nam je apsolutno uređena po svakom pitanju, svaki zakon je maksimalno ispoštovan, zato je veliki prekršaj ako se ne ispoštuje i onaj po kome pas mora biti u transporteru“, komentarisala je ona.

Izvor: telegraf.rs

 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.
WordPress PopUp Plugin