fbpx
spot_img

Vaš stomatolog : Afte

Svako ko je bar jednom imao aftu u ustima, zna koliko je to bolno i neprijatno osećanje, što nam govori i samo poreklo reči afta koja u prevodu znači GORI.

md-health.com
md-health.com

Afte su u stvari male, veoma bolne ranice koje se najčešće javljaju na unutrašnjoj strani obraza ili usana i na vrhu ili ivicama jezika. S obzirom na takvu lokaciju one su bolne kako pri govoru tako i prilikom žvakanja, pomeranja obraza ili kada se dodiruju jezikom.

Afte su ovalnog oblika sa bledožućkastim dnom ograničene crvenim prstenom. Njihovom izbijanju često prethodi izvesna nelagodnost u vidu zatezanja i pekućeg bola. Po izbijanju one traju od 7 do 14 dana.

Uzrok afti danas nije poznat, ali se smatra da ulogu igra više faktora, kao što su: pad imuniteta, genetske predispozicije, nedostatak vitamina, nedostatak minerala, problemi sa varenjem, preosetljivost na hranu, povreda (ugriz) jezika ili unutrašnje strane obraza, veštačka vilica (ili zub) koja žulja, nepravilno pranje zuba, povišena temperatura usled neke bolesti, stres, psihička napetost, uznemirenost, infekcije herpesom simpleksom, nepodnošenje glutena, bakterijske infekcije, virusne infekcije, gljivične infekcije, alergije, tuberkuloza, anemija, umor, početak menstruacije, telesne povrede, hormonski poremećaji, groznica, prehlada, grip, iscrpljenost, loša ishrana…

Kao i kod drugih bolesti i u ovde je bitna prevencija. U ovom slučaju to bi bilo: jačanje imuniteta, pravilna ishrana sa puno vitamina, flavonoida i minerala, dovoljno spavanja i svakodnevno vežbanje.

smilecomfortdental.com
smilecomfortdental.com

Kada već dođe do izbijanja afti vrlo je važno obratiti pažnju na ishranu u smislu izbegavanja začinjene hrane, vrele ili ledene hrane, konzumiranja alkohola ili cigareta. Dalja terapija je usmerena ka smanjenju bola primenom površinskih anestetika i smirivanje upale određenim medikamentima u stomatoloskoj ordinaciji. Kod kuće se može koristiti ispiranje usne duplje čajevima (kamilica , žalfija), sokom od brusnice, mešavinom(rastvorom) 50% hidrogen- 50% voda, pomoći će vam i limunov sok, lavandino i geranijumovo ulje…I naravno potrebno je održavati dobru higijenu usta.

Ana Bojanić Kecojević
Ana Bojanić Kecojević
Doktor stomatologije, radi u stomatološkoj ordinaciji OŠ " 21.oktobar" u Kragujevcu. Srećna je kada može da pomogne ljudima, što joj u jednom aspektu upravo i omogućava njen životni poziv. “Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti”. (Dušan Radović)