fbpx
spot_img

Vaš stomatolog : Anestezija u stomatologiji

Najvećem broju ljudi, a posebno deci odlazak kod stomatologa predstavlja traumu i neprijatno iskustvo, zato što se povezuje sa doživljajem bola.

To i jeste bio slučaj u stomatološkoj praksi ’90ih godina(i ranije), i kao posledica toga mnoge generacije su upropašćene po pitanju stanja zuba. Traume su ostavile svoj trag, ljudi su se odlučivali samo na intervencije vađenja zuba, tako da smo dobili jednu “bezubu” naciju.

Zato je sada potrebno vreme da se vrati poverenje pacijenata kako bi vodili veću brigu o svojim zubima! Naročito je bitno da svoje strahove ne prenose na decu i da im razviju svest o značaju zdravih usta i zuba kao i to da su posete stomatologu u današnje vreme potpuno bezbolne!

          Bezbolnost stomatoloških intervencija se postiže primenom lokalnih anestetika.

oralanswers.com
oralanswers.com

Savremena stomatološka praksa nezamisliva je bez primene lokalne anestezije.

Razvojem stomatologije, stomatoloških preparata kao i anestetika, svaki pacijent može dobiti anesteziju. To podrazumeva i decu, trudnice, starije osobe, hronične bolesnike, pacijente rizika.

 

Vrste lokalne anestezije

Lokalna anestezija se deli na površinsku i infiltracionu (injekcionu). Površinska anestezija se deli na anesteziju koja se postiže premazivanjem ili prskanjem, a infiltraciona na terminalnu (pleksus) i sprovodnu ( blok anesteziju).

Površinska anestezija, kao što joj i samo ime kaže, deluje na ograničenom delu kože ili sluzokože u zavisnosti gde se anestetik aplikuje. Pri tome smanjuje ili isključuje bol kratkotrajno, 2-3 minuta. Površinska anestezija se primenjuje u obliku rastvora, spreja ili gela.

Infiltraciona anestezija nastaje ubrizgavanjem anestetičkog rastvora u tkivo.

Ona može biti:

  • Terminalna(pleksus) – postiže se ubrizgavanjem anestetičkog rastvora u predeo završnih grančica pojedinih nerava i zahvata manju površinu-od jednog do dva zuba. Primenjuje se češće u gornjoj vilici zbog rastresitosti kosti.
  • Sprovodna(blok) – anestetički rastvor se ubrizgava u predeo nervnog stabla i zahvata mnogo veću regiju vilice, kao što je polovina donje vilice, donje usne, bočna strana i vrh jezika.

Alergijske reakcije na lokalne anestetike su veoma retke, ali je ipak važno da ih vaš stomatolog razmotri.

Broj injekcija po tretmanu nije neograničen. Obično je to između dve do pet kod odraslih osoba prosečne težine.

Preporučuje se da pojedete lagan obrok ili užinu pre odlaska stomatologu koji će verovatno koristiti lokalnu anesteziju prilikom tretmana, kako bi se ograničio ubrzani puls nakon aplikacije.

Ana Bojanić Kecojević
Ana Bojanić Kecojević
Doktor stomatologije, radi u stomatološkoj ordinaciji OŠ " 21.oktobar" u Kragujevcu. Srećna je kada može da pomogne ljudima, što joj u jednom aspektu upravo i omogućava njen životni poziv. “Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti”. (Dušan Radović)