fbpx
spot_img

Vaš stomatolog: Izbor četkice za zube

Pored pravilne tehnike pranja zuba, koju smo usavršili, sledeća bitna stavka je pravilan izbor četkice za zube.

bigcontact.com
bigcontact.com

Prvo ćemo analizirati veličinu glave četkice tj, njenog radnog dela. Za većeinu odraslih osoba poželjno je da ona bude manjih dimenzija ( oko 1cm širine i oko 2,5cm dužine), što olakšava manipulaciju četkicom u ustima, lakše čišćenje poslednjih zuba u nizu, i uopšte čini cetkanje zuba efikasnijim u uklanjanju mekih naslaga i ostataka hrane.

Kada je reč o vrsti drške (drška koja ne klizi ili sa fleksibilnim vratom), obliku glave (zaobljena ili pravougaona) i rasporedu snopova vlakana (talasaste ili ravne), izaberite onu koja Vama najviše odgovara. Najbolja četkica za zube je ona koja odgovara vašim ustima i koja Vam omogućava da sa lakoćom doprete do svih zuba.

Kada je u pitanju oštrina četkice, postoje tri vrste: meka, srednja i tvrda (soft, medium i hard).

Meka(soft) se najčešće koristi kod dece, starijih osoba, zatim osoba koje nose proteze i druga stomatološka pomagala ili imaju problemima sa desnima(krvarenje desni, parodontopatija). Ovaj tip četkice ipak ne daje željene rezultate ljudima sa normalnim stanjem sluzokože usne duplje i zuba.

Srednje četkice(medium) se najčešće koriste. One su dobre za ljude svih uzrasta čiji su zubi i desni u dobrom stanju. Dlačice imaju određeni stepen fleksibilnosti i pružaju efikasno četkanje svih područja usta i zuba.

Tvrde četkice(hard) su dobre za krupne, čvrste zube i zdrave desni. Ovakva četkica je namenjena onima koji zahtevaju snažnije četkanje. Kada koristite ovu vrstu četkice, važno je da ne preterate prilikom četkanja, pošto možete oštetiti zubnu gleđ ili iziritirati desni.

charlburydental.co.uk
charlburydental.co.uk

 

Još treba znati i to da je četkicu za zube potrebno menjati čim primetite da su snopovi vlakana izgubili svoj prvobitni oblik, prosečno na svaka dva do tri meseca.

Ana Bojanić Kecojević
Ana Bojanić Kecojević
Doktor stomatologije, radi u stomatološkoj ordinaciji OŠ " 21.oktobar" u Kragujevcu. Srećna je kada može da pomogne ljudima, što joj u jednom aspektu upravo i omogućava njen životni poziv. “Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti”. (Dušan Radović)