fbpx

Vaš stomatolog : Neprijatan zadah

Iako zvuči bezazleno, neprijatan zadah(halitoza, fetor ex ore) ima mnogobrojne faktore koji ga uzrokuju. Neki od njih su: hrana, pušenje, karijes zuba, oboljenja desni, oboljenja sinusa i disajnih puteva, neka opšta oboljenja, neadekvatna oralna higijena, upotreba pojedinih lekova.

Neprijatan zadah je problem velikog broja ljudi, po učestalosti na trećem mestu razloga poseta stomatologu, ali opet tema o kojoj se nedovoljno govori.

avaz.ba
avaz.ba

U daljem tekstu ćemo se baviti ovim problemom i njegovim uzrokom koji je poreklom iz usne duplje. Ali treba znati da ukoliko vaš stomatolog i sprovođenje odgovarajuće terapije nisu dali željene rezultate, potrebno je zatražiti ispitivanja specijalista drugih grana medicine-gastroenterologa ili otorinolaringologa.

 

aktivni.si
aktivni.si

Počećemo od načina ishrane. Naime, poznato je da određena vrsta hrane(kao što je beli i crni luk, rotkvice…) dovode do pojave neprijatnog zadaha i pored adekvatne oralne higijene, ali je ona prolaznog karaktera. Razlog tome je što se miris hrane pretežno eliminiše iz organizma preko pluća, pa je prisutan pri svakom izdisaju.

 

Kod pojedinih osoba glad može da prouzrokuje zadah koji prestaje nakon jela.

Neprijatan zadah usled neadekvatne oralne higijene se javlja zbog zadržavanja ostataka hrane na površini jezika, između zuba, ispod linije zubnog mesa, na teško pristupačnim mestima, koja predstavlja plodno tlo za razvoj bakterija. Bakterije, zatim  razgrađuju te ostake hrane oslobađajući materije neprijatnog mirisa. Oboljenje desni, parodontopatija izazivaju konstantno neprijatan zadah ili neprijatan ukus u ustima. Uzrok tome je stvaranje plaka, lepljive bezbojne materije prepune bakterija.

fakt.pl
fakt.pl

 

Zato se adekvatnom oralnom higijenom, kao i redovnim stomatološkim pregledima na vreme može otkriti i zaustaviti dalje napredovanje bolesti a samim tim i otkloniti neprijatan zadah.

 

 

 

 

Neprijatan zadah može nastati i zbog suvih usta – kserostomije, koja se javlja zbog nedovoljne količine pljuvačke. Pljuvačka je neophodna da „opere“ usta i odstrani materije koje mogu prouzrokovati zadah. Suva usta su posledica upotrebe različitih lekova, oboljenja pljuvačnih žlezda ili stalnog disanja na usta.

Da bi se otklonilo prisustvo neprijatnog zadaha najbitnije je otkrivanje njenog primarnog uzroka. Ukoliko je prouzrokovan nekim sistemskim oboljenjem, moguće ga je ukloniti jedino lečenjem osnovnog oboljenja. Ako se patološki proces nalazi u usnoj šupljini, ili su razlog za nastanak zadaha pokvareni i polomljeni zubi, treba se što pre obratiti stomatologu. Ukoliko je uzrok loša oralna higijena, duvan ili alkohol, prestajanjem sa ovim lošim navikama rešićete se i zadaha.

Ana Bojanić Kecojević
Ana Bojanić Kecojević
Doktor stomatologije, radi u stomatološkoj ordinaciji OŠ " 21.oktobar" u Kragujevcu. Srećna je kada može da pomogne ljudima, što joj u jednom aspektu upravo i omogućava njen životni poziv. “Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti”. (Dušan Radović)