fbpx
spot_img

Violina, gitara i gusle

Na 24. „Danima Zagrađa“, Sutomore,  u pripremi Veselina Ćetkovića publika je imala jedinstveno muzičko veče sastavljeno od izvođača na violini, gitari i guslama.

Bio je to jedinstven spoj tradicije, klasične muzike i zabave. Nešto što se može doživjeti samo na „Danima Zagrađa“!

Izvođači muzičkog dijela bili su violinista Prof. Dragutin Bogosavljević, gitarista Stefan Kostić i narodni guslar Rajko Radović.

Profesor Dragutin Bogosavljević bio je koncert majstor tridesetpet godina u simfonijskom orkestru RTS i Beogradskoj filharmoniji.

Sa značajnim uspjesima nastupao je u svim velikim gradovima bivše Jugoslavije a gostovao je u mnogim mjestima Nemačke, Rusije, Španije, Švajcarske, Italije, Bugarske, Rumunije, Austrije.

Objavio je knjigu kompozija za violinu, dve violine i violinu i klavir.

Gitarista Stefan Kostić spada u red mladih i perspektivnih gitarista koji uče na Visokoj školi u Cetinju.Ima za sobom značajan broj solističkih nastupa i koncerata u duetu sa violinom.

U duetu su izveli Šumanovu poznatu minijaturu koja nosi naziv „Sanjarenje“ a  od velikog ruskog kompozitora Korsakova izveli su kompoziciju „Pesma indijskog gosta“ iz opere „Sadro“ i od Čajkovskog kratku kompoziciju „Sentimentalni valcer“.

Narodni guslar Rajko Radović je oduševio publiku izvodeći pjesmu o Jeleni, Crnogorskoj princezi a kasnije Italijanskoj kraljici.

Na kraju za najmlađi dio publike pobrinula se lutkarska grupa iz Poljske koja je svojim nastupom oduševila mališane.

Po tradiciji domaćin, izvođači i gosti su se posle programa pogostili i družili uz razmjenu impresija.

 

Labud N. Lončar

 

Labud Lončar
Labud Lončar
Labud N. Lončar, rođen je 1964.god. u Ivangradu, današnje Berane. Pjesnik, prozni pisac i kolumnista. Bavi se pisanjem poezije i proze. Organizator mnogih kulturnih manifestacija i promocija. Osnivač i predsjednik međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ iz Bara. Član je Udruženja književnika Srbije i međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ iz Bara, kao i mnogih drugih Udruženja književnika putem društvenih mreža. Zastupljen je u tridesetak domaćih i stranih antologija i zbornika. Dobitnik je mnogih međunarodnih i domaćih nagrada i priznanja. Pjesme su mu prevedene na engleski, francuski, njemački, poljski, ruski, rusinski, makedonski I bugarski jezik. Objavio je pet knjiga poezije: „Rođenje suze“, „Ostavljanja“, „Na poleđini sna“, „Ako prećutim pjesmu“I “Sidro noći” kao i knjigu kratkih priča „Svako ostavi neki trag“. Osnivač je i urednik časopisa za kulturu i umjetnost „Nekazano“, kao i časopisa za haiku „Nekazano“ ujedno je i osnivač i glavni urednik portala za kulturu iumjetnost „Nekazano“. Osnivač je Festivala ljubavne poezije „Pjesnik – Svetionik“. Živi i stvara u Baru