fbpx
spot_img

XI HSF: Nekoliko desetina gostiju, 14 izložbi…6 muzičkih programa, a kao najava koncert grupe Artan Lili

Umjetnička djela najvećih strip majstora na posterima HSF-a

Sve je spremno za početak jedanaestog izdanja Hercegnovskog strip festivala koji će se ove godine održati od 1. do 6. septembra, a za koji su organizatori pripremili još bogatiji program nego ranije, još više gostiju nego ranije, ali i više postera – čak osam. Kao i svake godine, tako i za predstojeće izdanje HSF-a gosti jedine manifestacije posvećene devetoj umjetnosti u Crnoj Gori su nacrtali impresivne postere. Riječ je o specijalnim radovima na kojima gosti Hercegnovskog strip festivala crtaju karaktere iz stripova čiji su autori, ali se ti karakteri nalaze u ambijentu tipičnom za Herceg Novi.

Tako imamo Wonder Woman koju je nacrtao Goran Sudžuka kao zaštitnicu Mamule, ili Adama Wilda kojeg je Antonio Luki (Lucchi) postavio na zidine starog grada, ali su tu i svi likovi koje ovogdišnji gosti crtaju skupljeni na jedan poster koji je uradio Tihomir Tikulin u svom stilu prepoznatljivih Pimpeka. Posteri će uz ostale suvenire HSF-a biti u prodaji od petka 1. septembra na Belavisti gdje za 21 sat zakazano otvaranje ovogdoišnje smotre stripa koja u Herceg Novi dovodi deset specijalnih gostiju, četiri instruktora i teoretičara stripa, četiri stalna gosta, šest izdavačkih kuća i preko četrdeset ostalih gostiju. Program jedinog festivala u Crnoj Gori posvećenog devetoj umjetnosti podrazumjeva četrnaest izložbi, šest muzičkih programa i preko sedamdeset časova kulturno-zabavnog sadržaja tokom šest festivalskih dana.

HSF je svoj status jedne od tri regionalno najvažnije manifestacije posvećene stripu ponovo potvrdio dovodeći stvaraoce iz samog svjetskog vrha strip umjetnosti, ali i izuzetno bogatim programom ispunjenim izložbama, radionicama, predavanjima, besplatnim crtanjem za fanove, žurkama i berzom stripova. Ponovo je program podignut za nivo više pa je osim unapređivanjem strip-radionica i predavanja, koje se u ovogodišnjem izdanju HSF-a ogleda uspostavljanjem saradnje sa hercegnovskim i tivatskim školama, kao i sa školama crtanja iz Bara i Nikšića, novina u programu i činjenica da će izložbe radova svih specijalnih gostiju biti otvorene isto veče u tri galerije i to zajedno sa svečaniom otvaranjem samog festivala.

Jedan od trenutno najpopularnijih regionalnih bendova, beogradska noise-pop četvorka Artan Lili, nastupio jeu petak 25. avgusta u 22 sata u hercegnovskom kultnom kafe baru Pivnica na Šetalištu Pet Danica. Koncert grupe Artan Lili je poklon koji gradu donose Hercegnovski strip festival (HSF) i kafe bar Pivnica, kao najavu ovogodišnjeg jedanaestog izdanja jedine manifestacije posvećene devetoj umjetnosti u Crnoj Gori: ”Sa Pivnicom imamo odličnu saradnju već godinama tokom našeg festivala i sada se ukazala prilika da na ovaj vrlo atraktivan način ove godine napravimo iskorak i poklopnimo i gradu i našim gostima nastup jedne od trenutno najatraktivnijih grupa na ovim prostorima”

Novina u programu je, s obzirom na ogromnu zainteresovanost za besplatno crtanje za fanove, to što je uveden još jedan dan kada kada će se posjetioci moći družiti sa gostima umjetnicima, pa je tako cjelodnenvo crtanje osim u subotu (2. setembar) na trgu Nikole Đurkovića i nedjelju (3. setembar) na Škveru, ove godine i u srijedu (6. septembar) na Peoples beach baru. Iz programa kao novinu treba istaknuti i za goste umjetnike organizivano predstavljanje kulturno umjetničkog nasljeđa Herceg Novog, Boke i Crne Gore, pa čak i našeg podmorja. Specifičnost ovogodišnjeg izdanja je crtanje Stripa u boci koji će raditi svi gosti 11. HSF i tako poslati poruku svijetu da je strip najkompleksnije umjetnost koja spaja skoro sve grane vizuelnog stvaralaštva ali i ljude i civilizacije. Naravno svoju humanitarnu misiju HSF sprovodi i ove godine pa će tako svi umjetnici učestvovati u live art izradi slika od čije prodaje će se dopuniti fond namjenjen pomoći Luštici da se oporavi od požara koji su nedavno devastirali ogromne površine ovog poluostrva.
Specijalni gosti: R.M. Guera, Roger Ibanez, Toni Fejzula, Goran Sudžuka, Maurizzio di Vincenzo, Antonio Lucchi, Valerio Held, Dražen Kovačević, Richard Marazano, Enis Čišić.

gosti: Tihomir Tikulin, Iztok Sitar, Vlada Vesović, Milorad Vicanović – Maza, Stevan Subić, Krešimir Biuk, Luka Cakić, Marko Stojanović, Emir Pašanović, Pavle Zelić, Ivan Šainović, Siniša Banović, Aleksa Gajić, Milica Mastelica, Dragana Kuprešanin, Bora Grbić, Milan Mišić, Dražen Baletić

Ovogodišnje, jedanaesto izdanje Hercegnovskog strip festivala će se održati od 1. do 6. septembra na više lokacija u gradu, a predstaviće se deset specijalnih gostiju, četiri instruktora i teoretičara stripa, četiri stalna gosta, šest izdavačkih kuća i preko četrdeset gostiju. Program jedinog festivala u Crnoj Gori posvećenog devetoj umjetnosti podrazumjeva četrnaest izložbi, šest muzičkih programa i preko sedamdeset časova kulturno-zabavnog sadržaja tokom šest festivalskih dana. HSF je svoj status jedne od tri regionalno najvažnije manifestacije posvećene stripu ponovo potvrdio dovodeći stvaraoce iz samog svjetskog vrha strip umjetnosti, ali i izuzetno bogatim programom ispunjenim izložbama, radionicama, predavanjima, besplatnim crtanjem za fanove, žurkama i berzom stripova. Ponovo je program podignut za nivo više pa je osim unapređivanjem strip-radionica i predavanja, koje se u ovogodišnjem izdanju HSF-a ogleda uspostavljanjem saradnje sa hercegnovskim i tivatskim osnovnim školama, kao i sa školama crtanja iz Bara i Nikšića, novina u programu i činjenica da će izložbe radova svih specijalnih gostiju biti otvorene isto veče u tri galerije i to zajedno sa svečaniom otvaranjem samog festivala. Novina u programu je, s obzirom na ogromnu zainteresovanost za beslatno crtanje za fanove, to što je uveden još jedan dan kada kada će se posjetioci moći družiti sa gostima umjetnicima, pa je tako cjelodnenvo crtanje osim u subotu (2. setembar) na trgu Nikole Đurkovića i nedjelju (3. setembar) na Škveru, ove godine i u srijedu (6. setembar) na Peoples beach baru. Iz programa kao novinu treba istaknuti i za goste umjetnike organizivano predstavljanje kulturno umjetničkog nasljeđa Herceg Novog, Boke i Crne Gore, pa čak i našeg podmorja. Specifičnost ovogodišnjeg izdanja je crtanje Stripa u boci koji će raditi svi gosti 11. HSF i tako poslati poruku svijetu da je strip najkompleksnije umjetnost koja spaja skoro sve grane vizuelnog stvaralaštva ali i ljude i civilizacije. Naravno svoju humanitarnu misiju HSF sprovodi i ove godine pa će tako svi umjetnici učestvovati u live art izradi slika od čije pordaje će se dopuniti fond namjenjen pomoći Luštici da se oporavi od požara koji su nedavno devastirali ogromne površine ovog poluostrva.

          Program

          Petak, 1. septembar
– 21h – Svečano otvaranje 11. HSF-a – Belavista, Stari grad; obilazak izložbi radova specijalnih gostiju u galerijama Josip Bepo Benković (R.M. Guera, Roger Ibanez, Toni Fejzula, Goran Sudžuka, Maurizzio di Vincenzo, Antonio Lucchi, Valerio Held), Sue Ryder ( Dražen Kovačević) i lounge bar Amerika ( Richard Marazano, Enis Čišić)
– 22h – Opening party – italijanski duo Cheep seats – Lounge bar Amerika, Belavista

          Subota, 2. septembar
– 10h do 16h – Besplatno crtanje za fanove, crtanje na majicama i druženje sa gostima HSF-a (R.M. Guera, Roger Ibanez, Toni Fejzula, Goran Sudžuka, Maurizzio di Vincenzo, Antonio Lucchi, Valerio Held, Dražen Kovačević, Richard Marazano, Enis Čišić, Tihomir Tikulin, Vladimir Vesović, Iztok Sitar, Luka Cakić, Milorad Vicanović – Maza, Stevan Subić, Krešimir Biuk, Ivan Šainović, Siniša Banović, Aleksa Gajić, Milica Mastelica, Dragana Kuprešanin, Bora Grbić, Milan Mišić)
– Deejaying – Comic beat by Groovy Castel Nuovo i 2Beat HN – trg Nikole Đurkovića
– 10h do 16h – Berza stripa u saradnji sa striparnicom Mister No i istaknutim distributerima i izdavačkim kućama iz regiona – trg Nikole Đurkovića.
– 12h – Izložba radova učenika škole crtanja, radionice za najmlađe u saradnji sa školama crtanja iz Herceg Novog, Nikšića i Bara – javni čas drže profesori Valerio Held (Venecija), Tihomir Tikulin (Zagreb), Vladimir Vesović (Beograd) i Marko Stojanović (Leskovac) – prostorije kluba KINO na trgu Nikole Đurkovića.
– 20h – Promocija knjige Ničim izazvano i izložba ilustracija koje je za tu knjigu radio Nikola Ćurčin – pub Got
– 22h – HSF žurka na skalama – Dj HNnicster (Đenović), kafe bar Prostorija.

          Nedjelja 3. septembar
– 10h do 16h – Besplatno crtanje za fanove, crtanje na majicama i druženje sa gostima HSF-a (R.M. Guera, Roger Ibanez, Toni Fejzula, Goran Sudžuka, Maurizzio di Vincenzo, Antonio Lucchi, Valerio Held, Dražen Kovačević, Richard Marazano, Enis Čišić, Tihomir Tikulin, Vladimir Vesović, Iztok Sitar, Milorad Vicanović – Maza, Stevan Subić, Krešimir Biuk, Ivan Šainović, Siniša Banović, Aleksa Gajić, Milica Mastelica, Dragana Kuprešanin, Bora Grbić, Nikola Ćurčin, Milan Mišić) – Škver kafe bar Paluba
– 10h do 16h – Berza stripa u saradnji sa striparnicom Mister No i istaknutim distributerima i izdavačkim kućama iz regiona – Škver – ispred kafe bar Paluba.
– 12h – Radionice za najmlađe, predavanja i javni čas drže profesori Valerio Held (Venecija), Tihomir Tikulin (Zagreb), Vladimir Vesović (Beograd) i Marko Stojanović (Leskovac) – terasa kafe bara Paluba
– 20h – Prezentacija – Trideset godina Dylan Doga na našim prostorima – Maurizio di Vincenzo i Pavle Zelić
– 20.30h – Promocija uz projekciju – Scalped, R.M. Guera – terasa kafe bara Paluba
– 22h – HSF žurka – koncert grupe Low voltage + special guest Guera – terasa kafe bara Paluba
Ponedjeljak, 4. septembar
– 10h – Berza stripa – plato ispred Gradske kafane
– 12h – Marko Stojanović – predavanje o magazinu Vekovnici uz izložbu radova iz tog srpskog strip serijala i besplatno crtanje za fanove autora koji su radili za Vekovnike – (Goran Sudžuka, Dražen Kovačević, Stevan Subić, Milorad Vicanović – Maza, Siniša Banović, Ivan Šainović, Aleksa Gajić, Nikola Ćurčin, Bora Grbić) – Gradska kafana.
– 18h – Besplatno crtanje za fanove i druženje sa gostima HSF-a (Roger Ibanez, Toni Fejzula, Maurizzio di Vincenzo, Antonio Lucchi, Valerio Held, Richard Marazano, Enis Čišić, Tihomir Tikulin, Vladimir Vesović, Iztok Sitar, Krešimir Biuk, Milica Mastelica, Dragana Kuprešanin, Milan Mišić) i berza stripa u saradnji sa striparnicom Mister No – plato ispred Dvorane Park i kafe bara Atelier.
– 20h – Prezentacija knjige Peščana hronika Pavla Zelića – Foaje Dvorane Park
– 21.30h – HSF žurka i mušljada – kafe bar Porto, Škver
Utorak, 5. septembar
– 10h – 15h – Crtanje materijala za Strip u boci, besplatno crtanje za fanove, crtanje na majicama i druženje sa gostima HSF-a (Roger Ibanez, Toni Fejzula, Goran Sudžuka, Maurizzio di Vincenzo, Antonio Lucchi, Valerio Held, Dražen Kovačević, Richard Marazano, Enis Čišić, Tihomir Tikulin, Vladimir Vesović, Iztok Sitar, Milorad Vicanović – Maza, Stevan Subić, Krešimir Biuk, Ivan Šainović, Siniša Banović, Aleksa Gajić, Milica Mastelica, Dragana Kuprešanin, Bora Grbić,Milan Mišić) – kafe bar Loža, Šetalište Pet Danica
– 17h – Besplatno crtanje za fanove, crtanje na majicama i druženje sa umjetnicima-gostima HSF-a (Roger Ibanez, Toni Fejzula, Goran Sudžuka, Maurizzio di Vincenzo, Antonio Lucchi, Valerio Held, Dražen Kovačević, Richard Marazano, Enis Čišić, Tihomir Tikulin, Vladimir Vesović, Iztok Sitar, Milorad Vicanović – Maza, Stevan Subić, Krešimir Biuk, Ivan Šainović, Siniša Banović, Aleksa Gajić, Milica Mastelica, Dragana Kuprešanin, Bora Grbić, Milan Mišić), live-art – HSF za Lušticu (humanitarno slikanje za pomoć oporavku Luštice od požara) – Green village Klinci, Luštica
– 18h – Klinci za klince – radionice za najmlađe u saradnji sa tivatskim školama, predavanja i javni čas drže profesori Valerio Held (Venecija), Tihomir Tikulin (Zagreb), Vladimir Vesović (Beograd) i Marko Stojanović (Leskovac) – Green village Klinci, Luštica
– 19h – za goste festivala prezentacija kulturno istorijskog nasljeđa Boke i Crne Gore – Green village Klinci, Luštica
– 21h – Bacanje u more Stripa u boci – Rose
– 22h – HSF koncert hercegnovskih rock bendova – kafe bar Pivnica, Šetalište
Srijeda 6. septembar
– 10h – Cjelodnevno besplatno crtanje za fanove, crtanje na majicama i druženje sa umjetnicima-gostima HSF-a(Roger Ibanez, Toni Fejzula, Goran Sudžuka, Maurizzio di Vincenzo, Antonio Lucchi, Valerio Held, Dražen Kovačević, Richard Marazano, Enis Čišić, Tihomir Tikulin, Vladimir Vesović, Iztok Sitar, Milorad Vicanović – Maza, Stevan Subić, Krešimir Biuk, Ivan Šainović, Siniša Banović, Aleksa Gajić, Milica Mastelica, Dragana Kuprešanin, Bora Grbić, Milan Mišić) – beach bar Peoples.
– 10h do 18h – Berza stripa – beach bar Peoples
– 12h – Radionice za najmlađe u saradnji sa hercegnovskim školama, predavanja i javni čas drže profesori Valerio Held (Venecija), Tihomir Tikulin (Zagreb), Vladimir Vesović (Beograd) i Marko Stojanović (Leskovac) – beach bar Peoples
– 16h – HSF dnevna žurka – salsa, kurs ronjenja za goste festivala u saradnji sa Peoples diving school, kupanje, vaterpolo, jet ski, open microphon, karaoke, live art… – beach bar Peoples
– 22h – HSF closing party – hercegnovski i bokeljski rock bendovi – beach bar Peoples

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.