fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Bol u stomaku

Bol u stomaku na ovim mestima ukazuje koje probleme imate.mapa-karta-640x341-1

Stomak zauzima veliku površinu a bol može da se pojavi u bilo kom delu stomaka. Međutim, upravo to igra važnu ulogu u ranoj dijagnostici problema.

Gotovo 90% ljudi se često suočava sa bolom u stomaku a većina njih ne zna zašto ih stomak boli baš na određenom mestu. Ponekad taj bol ne mora da bude ništa ozbiljno, a ponekad može ukazivati na nešto veoma opasno što treba odmah da se leči.

Ukoliko osetite bilo kakav bol u stomaku koji traje duže od dve nedelje, posetite lekara kako biste izbegli potencijalno opasnu situaciju. Dugotrajno nadimanje, povraćanje, dijareja i krv u stolici su takođe razlog za momentalni odlazak kod lekara.
Stomak je podeljen na 9 različitih oblasti kao brojčanik na mobilnom telefonu, a lociranje bola može pomoći pri određivanju uzroka bola.
Evo koji problemi su povezani sa odgovarajućim delovima stomaka:
1. Kamen u žuči, čir želuca, upala pankreasa;
2. Čir na želucu, kiselinski refluks, loša probava, upala pankreasa, kamen u žuči, epigastrična kila;
3. Čir na želucu, čir na dvanaestopalačnom crevu, opstrukcija žučnih puteva, upala pankreasa;
4. Kamen u žuči, zapaljenje urinarnog trakta, zatvor, lumbalna hernija;
5. Upala pankreasa, rana faza upale slepog creva, čir na želucu, pupčana kila;

Kamen u žuči, divertikularna bolest, zatvor, zapaljenje debelog creva;
7. Upala slepog creva, zatvor, bol u karlici – ginekološki problemi (endometrioza, itd.), bol u preponi – ingvinalna hernija;
8. Upala urinarnog trakta, upala slepog creva, upala debelog creva, bol u karlici – ginekološki problemi, divertikularna bolest;
9. Divertikularna bolest, bol u karlici – ginekološki problemi, bol u preponama – ingvinalna hernija.
Manje ozbiljni problemi:
Postoje različiti uzroci bola u stomaku, a među njima su najčešće zatvor (usled loše ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti), netolerancija na neki oblik hrane, gastritis, trovanje hranom i stomačni virusi.

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.