fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Eterična ulja i njihova primena

Eterična ulja nam pomažu u mnogim zdravstvenim tegobama. Srbija ima bogatu tradiciju u narodnoj medicini. Ona ima veoma povoljne uslove za gajenje lekovitih biljaka i proizvodnju eteričnih ulja.

Korišćenje eteričnih ulja potiče još od starog Egipta, 4500 godina pre nove ere. Tu je svaki bog (faraon) imao svoj miris. Pojam eterična ulja potiče od grčke reči eter i olein. Eter znači, nebeski čist vazduh i lakoisparljiva tečnost. Olein znači, ulje masline- olive i italijanski- oliva.  Eterična ulja su veoma složena jer sadrže do 500 hemiskih sojeva.

Eterična ulja mogu da nam pomognu za različite vrste glavobolja, stresa i ublažavanja bola.

Ako osećate kao da vam neko klještima steže glavu, to je tenziona glavobolja. Eterično ulje nane može da pomogne, tako što će vam ublažiti bol. Ono hladi, što vam pomaže u opuštanju napregnutih mišića.  Recept: Nakpljite 10 kapi eteričnog ulja nane u 30g nosećeg ulja (ulje jojobe ili kokosa) i masirajte vrat i ramena.

Ako ste pod stesom i zbog toga vas boli glava.  Udisanje mirisa etričnih ulja lavande, citrusa, nerolija i tamjana vam može pomoći. Ako je miris prijatan, dišemo dublje što dovodi do usporavanja pulsa i smirivanje nervnog sistema. To nam pomaže da se opustimo. Recept : Izaberite jedno od pomenutih eteričnih ulja gore i nakapljite 1-2 kapi na maramicu da vam bude pri ruci. Možete uzeti i raspršivače (difuzore) eteričnih ulja, ili pomešajte sa nosećim uljem. Ako imate maramicu prislonite je na nos i udahnite duboko. Ako koristite raspršivač onda prsnite na ruke i protrljajte ih, pa udišite duboko miris ulja sa dlanova.

Eterično ulje crnog luka može da nam pomogne kod oboljenja disajnih puteva. Supstance koje sadrži eterično ulje crnog luka, utiču i na sniženje krvnog pritiska, kao blagi diuretik,  pojačava antihipertenzivno dejstvo.

Eterično ulje Bele rade (Bellis perennis) je lekovita jer sadrži saponine, gorke supstance. Koristi se  za lečenje disajnih organa (protiv kašlja, astme itd.). Uz pomoć  Bele rade možemo da napravimo eterično ulje kao mast za zglobove. Recept: Izgnječite listove bele rade i dodajte polovinu količine listova crnog sleza. Smešu dobro prepržite na pročišćenom maslacu. Još vruću mast procedite kroz krpu direktno u posudu koja je određena za čuvanje ove masti. Njome trljajte bolne zglobove 2 do 3 puta dnevno.

Hibiskus kao eterično ulje u kome je prisutno čak trinaest aminokiselina, od kojih je šest izuzetno važno za čovekov organizam. Sadrži i veliku količinu vitamina C, kao i 7,5-9,5 odsto gvožđa, flavonoide, enzime, voćne kiseline. Zahvaljujući svojim sastojcima, hibiskus veoma povoljno utiče na zdravlje.

Skoro od svih biljaka možemo da napravimo eterična ulja koja nam mogu pomoći u prevenciji mnogih zdravstvenih problema. U ovom tekstu smo pomenuli neke od njih. Priroda nam je mnogo različitih lekovitih biljaka dala. Zato iskoristite blagodeti prirode.                                                                                                                  Izvor: https://www.zdravahrana.com/prirodne-terapije/

Prijatelji portala Pokazivač:

DUHAAL AZA Zagrevajuće ulje za masažu

Masaža zagrevajućim uljem jača organizam i stimuliše krvotok u organizmu. Pomaže i pri mišićnom naporu. Grejno ulje. Sastojci: crvena paprika i ulje vanilije, đumbir i cimet, kao i kadulja.  Pogodan za one koji imaju bolove u zglobovima i upale, a mogu se koristiti i za masažu za mršavljenje.

Primena

Koristiti kao ulje za masažu nakon tuširanja dok je koža još vlažna.

Cena ulja 685 din. Ne zaboravite na njegovu prirodnost i hipoalergenost. Pogodno za najosetljiviju kožu. #EmaSibirskozdravlje

Za sve informacije o proizvodima Sibirskog zdravlja kontaktirajte me na broj: 0641291334 NAŠE MALO VREDI MNOGO #EmaSibirskozdravlje  www.facebook.com/emasibirskozdravlje

Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.