fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Kako sačuvati kućni budžet tokom praznika i preživeti januar?

Dodaju da planiranje kućnog budžeta možda zvuči komplikovano i neprivlačno, ali danas, uz pomoć interneta i raznih softverskih alata, upravljanje ličnim budžetom je postalo prilično jednostavno, pa čak i zabavno.

Građani tokom novogodišnjih i božićnih praznika obično potroše više nego što imaju i onda sa suočavaju sa problemom kako preživeti ostatak januara, “najdužeg mjeseca u godini”. Troši se na novogodišnje poklone, ukrase za jelke, hranu i piće, garderobu ali i  druge potrebne i nepotrebne stvari, a mnogi se zbog toga i zaduže.

Stručnjaci preporučuju da se pre praznika odredi kućni budžet i  napravi precizan plan potrošnje.

Dodaju da planiranje kućnog budžeta možda zvuči komplikovano i neprivlačno, ali danas, uz pomoć interneta i raznih softverskih alata, upravljanje ličnim budžetom je postalo prilično jednostavno, pa čak i zabavno. 

Na internetu je moguće naći razne programe za upravljanje kućnim budžetom i aplikacije kao što su Toshl Finance, Goodbudget, Quicken.., kao i savjete za štednju.

Izbjegavanjem kupovine određenih proizvoda može se znatno uštedeti. Preko 50 odsto potrošača, prema istraživanju američkih naučnika, priznalo je da im neplanirane kupovine stvaraju privremeni osjećaj sreće zbog čega stvaraju nepotrebne troškove. Stručnjaci navode da se troškovi mogu smanjiti ako bi se izbegla na primjer svakodnevna kupovina grickalica i pića u samoposlugama i ‘usputnim’ trgovinama. Preporučuju da je bolje da se kod kuće uzme nešto za prigristi.

Preporuka je i da se ograniči kupovina proizvoda za negu i da se kupuje samo ono što treba. Isto važi i za odeću, a preporučuje se  i second hand trgovina, jer ne samo da je to  bolje za novčanik već je dobro i za okolinu, zbog toga što se radi o svojevrsnoj reciklaži materijala.

Januar je mjesec u kojem ne treba kupovati ništa osim neophodnih stvari, jer osim što je kućni budžet skoro ispražnjen tokom praznika u ovom mesecu nema sniženja. 

Ljudi su, kada su gladni, skloni da kupe više brze hrane u trgovini, nego što im treba. “Ne kupujte ako ste  gladni i ako ste skloni da trošite više čak i na neprehrambene proizvode”.

Sarajevski ćevapi s kajmakom

 “Jedite neko vrijeme ono što imate u ostavi, posebno ako je puna, što će vam smanjiti račun za  prehrambene proizvode na neko vreme. Kupujte rinfuzne proizvode, upoređujte cene u marketima (izaberite jeftinije), ne kupujte gotovu hranu, uzgajajte povrće..”, neki su od saveta.

Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.