16. Decembra 2019. | 12:26
Početna / Magazin / Zdravlje i lepota: PODMLAĐIVANJE LICA

Zdravlje i lepota: PODMLAĐIVANJE LICA

Lifting lica ili podmlađivanje lica spada u domen estetske hirurgije i podrazumeva podizanje, odnosno zatezanje kože lica i vrata do željene čvrstine i forme.

 

Sa godinama dolazi do promena na licu i vratu koje predstavljaju normalan proces starenja. Mnogi autori smatraju da usled mnogih faktora (genskih, dejstva sunčeve svetlosti) dolazi do opuštanja kože na koju dejstvuju sile gravitacije. Na ovom podatku su zasnovane mnoge hirurške tehnike koje su bile zasnovane samo na suspenziji lica, a iz toga je proizišao i sam naziv “Face lifting” što znači lifting lica – podmlađivanje lica.

Proces starenja povezan je uticajem unutrašnjih genetskih faktora kao i sa kumulativnim faktorima spoljne sredine. Ove staračke promene započinju najpre u predelu očnih kapaka i obrva, pa se polako šire prema celom licu i vratu.

Postoji više metoda za podmlađivanje kože lica i vrata koje se koriste u plastičnoj hirurgiji ali jedna od najučestalijih i najsigurnijih je face lifting (rhytidectomia) koja ima za cilj zatezanje i podizanje opuštenih tkiva lica i vrata, odklanjanje bora kao i volumetrijsko podmlađivanje lica. Liftingom lica se mogu ponovo uspostaviti prijatne konture na licu i vratu, a koje pacijentu mogu pomoći da izgleda i da se oseća mlađim mnogo više nego što ima godina.

Znaci starenja na licu su: 1) u čeonom predelu – paralelne bore; 2) u predelu između obrva tzv. lavlje bore – dve vertikalne i jedna horizontalna bora u predelu korena nosa; 3) obrazni predeo sa nosnim borama i udubljenjima, očnim borama i udubljenjima, predobraznim borama i udubljenjima, mlitavošću kože sa ptozom bočnih strana lica tzv. obešeni obrazi; 4) u prededelu usta – nazolabijalne brazde i male vertikalne bore; 5) predeo oko brade – opuštenost brade i kože donje vilice sa produžetkom bora usana i nosa; 6) vratni predeo sa transverzalnim borama i opuštenošću mišića platizme u obliku traka, kao i pojave podbradka tzv. ćureći vrat itd. Liftingom lica uz kombinaciju drugih pomoćnih procedura (korekcijom kapaka, mikrodermoabrazijom ili liposukcijom) se mogu rešiti svi ovi problemi starenja lica. 

https://youtu.be/CsX3caH82Co

KOMPLIKACIJE

Mada su komplikacije liftinga lica veoma retke mogu se pojaviti hematom, podlivi, osećaj utrnulosti, nekada hipertrofični ožiljak ili alopecija oko reza u kosmatom delu glave. Pacijent može pomoći da se smanje rizici ukoliko se pridržava saveta i instrukcija hirurga pre i posleoperativno.

 

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Ema Vitković

Ema Vitković
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker i član je agencije SNOB gde šminka manekene i manekenke. Voli da piše i da se druži. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.