fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Sve što niste znali o bananama

Jedna od prirodnih zdravijih verzija slatkiša su banane. Banane tkođe možete koristiti u slatkišima umesto šećera. Banane predstavljaju voće koje se izvozi najviše na svetu. Šta se dešava kada redovno jedete banane?

Unosite kalijum – On pomaže radu mišića, funkciju nervnog sistema i pomaže kretanju hranjivih sastojaka kroz ćelije. Kalijum reguliše još i puls i nivo natrijuma u organizmu. Šta se dešava kada ne unosimo dovoljno kalijuma u organizam? Ako ne unosimo dovoljno kalijuma, raste pritisak i postoji rizik da se pojavi kamen u bubregu. Takođe, se možete osećati umorno i imati grčeve u mišićima.

Smanjujete kalorije – Banane sadrže određena vlakna po imenu “otporni skrob”. On reguliše apetit i doprinosi manjem unosu kalorija. Jedna banana ima oko 100 kalorija, pri tome zbog bogadstva vlakana može da vas zasiti. Banana može da bude savršena užina ili dodatak kašama, smutijima ili sendvičima za doručak.

Obezbeđujete energiju pre vežbanja – Pre svakog fizičkog vežbanja treba jesti hranu koja sadrži prirodne šećere. Ona treba da bude lagana. Banana je prava namernica za to. Ona sadrži jedinstvene sastojke koji daju bolje rezultate prilikom vežbanja.

Pomažete bubrezima – Istraživanja su pokazala da ko jede dosta voća i povrća, ima najniži rizik za oboljevanje od karcinoma bubrega. Prilikom istraživanja su utvrdili da su banane, zbog svojih sastojaka bile najefikasnije. Dokazano je da žene koje su unosile više kalijuma dnevno, imale su 35% manji rizik da dobiju kamen u bubregu. Pre svega, kalijum koji se nalazi u banani, pomaže u izbacivanju viška kalcijuma koji ulazi u sastav kamenja u bubregu.

Pomažete srcu – Za to je takođe zaslužan kalijum. Kada unosimo više kalijuma, on značajno snižava krvni pritisak,  rizik od moždanog i srčanog udara. Kalijum u našem organizmu deluje tako što izbacuje višak natrijuma iz organizma . Pri tome on smanjuje potencionalna oštećenja koja može imati na srce.

Unosite vitamin B6 – Jedna banana može da zadovolji skoro trećinu potreba organizma za ovim vitaminom. On je važan za pretvaranje hrane u energiju, za zdravlje kože, kose, očiju, jetre mozga i nervnog sistema. Takođe utiče na razgradnju proteina, stvaranje belih i crvenih krvnih zrnaca, a nepohodan za potpunu apsorpciju vitamina B12.

Brže će te se oporaviti posle vežbanja – Jedno od istraživanja je pokazalo da određeni sastojci i fitohemikalije iz banana  mogu da budu efikasni u smanjivanju upala prilikom napornog vežbanja, npr. upale mišića.

Unosite vlakna – Jedna banana ima oko 3g vlakana. Banane sadrže u sebi i prebiotike, kojima se hrane probiotici ( dobre bakterije u crevima).

Banane možemo naći u svakoj piljari ili na pijaci. Zdravlje nam je na dohvat ruke. Zato naš savet je da uvek u svojoj činiji za voće, svakodnevno uvrstite i banane.

Prijatelj portala Pokazivač:

Chronolong( žensko zdravlje)

Žensko zdravlje Kompleks prirodnih komponenti za normalizaciju razmene materija u ženskom organizmu.

Najviše izučen i najefikasniji u današnje vreme fitoestrogen je genistein. “Chronolong” je proizvod, u čijem  sastavu je sadržan stopostotni genistein,koji omogućava njegove osnovne efekte. Druga važna komponenta u sastavu proizvoda “Chronolong” je visokoobogaćeni ekstrakt bobica soje, koji sadrži još nekoliko desetina drugih vrsta prirodnih fitoestrogena, koji dopunjuju i pojačavaju efikasnost genisteina. Od značaja su i druge biološki aktivne komponente u sastavu “Chronolong”. Vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalno funkcionisanje krvnih sudova kože. Askorbinska kiselina se koristi za sintezu kolagena i samim tim za normalno funkcionisanje kože i krvnih sudova. Folacin doprinosi normalnoj razmeni homocisteina u toku menopauze.

Primena

Odrasli 1 kapsula jednom dnevno zajedno sa hranom. Trajanje prijem – 1 mesec.

Cena: 2799.6 din.

Može se piti koliko god dugo se želi, pogotovo ako su ciste u pitanju tj.dok ne nestanu.
Za sve informacije pišite mi preko stranice www.facebook.com/emasibirskozdravlje ili preko vibera: 0641291334 Jer zdravlje nema cenu. 
Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.