fbpx
spot_img

Željko Dimitrijević za Pokazivač

Željko Dimitrijević je proslavljeni srpski paraolimpijac, koji je rođen 1971. godine u Petrovcu na Mlavi. Sa samo 19 godina je doživeo tešku povredu, kada je prilikom jednog skoka u reku Mlavu udario u stenu. Nekoliko godina nakon teške povrede Željko je odlučio da se oproba u sportu osoba sa invaliditetom, a izbor je pao na atletsku disciplinu bacanje čunja koja savršeno odgovora osobama sa povredama vrata, osobama koje nemaju osećaj u prstima, kao i osobama koje boluju od paralize. Željko je danas  jedan od najboljih takmičara u istoriji ovog sporta, bio je prvak Evrope 2012. godine u Holandiji, na Svetskim prvenstvima u Dohi i Grosetu osvajao je zlatne medalje uz obaranje svetskih rekorda. Verovatno je ispunio snove najvećih sportista, pošto je dva puta postao paraolimpijski šampion. U Londonu 2012. godine je postao paraolimpijski šampion sa svetskim rekordom od 26,88 metara. Četiri godine kasnije pre početka Paraolimpijskih igrara u Riju, Željko je rekao da mu cilj nije medalja već zlatna medalja. U petak 16. septembra je ispunio svoje obećanje osvojio je zlatnu medalju, a uz to je naravno oborio svetski rekord i dokazao da je stvarno najbolji u ovoj disciplini. 

Nakon osvajanja zlatne medalje Željko je bio ljubazan da kaže nekoliko reči o sjajnom rezultatu.

„Šta da kažem, presrećan sam, odbranio sam zlato sa prethodnih Paraolimpijskih igara u Londonu sa novim svetskim rekordom koji je bolji za tri metara, tačnije 3,08 metara. Šta čovek još može da poželi?“, rekao je fantastični Željko Dimitrijević uz velike pozdrave za sve posetioce našeg portala. 

www.zimbio.com
www.zimbio.com
Uroš Selenić
Uroš Selenić
Rođen 1997. godine u Valjevu. Osnovnu i srednju školu završio u rodnom gradu, a trenutno je student sportskog novinarstva. Još od osnovne pokazao ljubav prema sportu. Trenirao rukomet i odbojku, a učestvovao je i na raznim takmičenjima iz atletike. Od boljih rezultata u atletici ističu se zlatna medalja u bacanju kugle u četvrtoj godini srednje škole na nivou grada Valjeva, kao i treće mesto u trci na tri kilometra pored reke Gradac. Akreditovani novinar sa Evropskog prvenstva u vaterpolu 2016. godine, obožava istoriju i arheologiju, živi za sport...