fbpx
spot_img

Zlatni Milorad Čavić

Milorad Čavić je sigurno naš najbolji plivač u istoriji i teško je očekivati da će neko u skorije vreme uspeti da dostigne visine velikog Milorada. Čavić je rođen 31. maja 1984. godine u Kaliforniji, ali nijednog trenutka nije imao dilemu za koju će zemlju plivati.

Milorad se kao mladi šesnaestogodišnjak pojavio na Olimpijskim igrama u Sidneju, na kojima očekivano nije zabeležio zapaženi rezultat u disciplini 50 metara slobodnim stilom. Tri godine kasnije na Evropskom prvenstvu u malim bazenima u Dablinu obara svetski rekord na 100 metara delfin stilom. Na istom takmičenju naša velika nada osvaja i srebrnu medalju u disciplini 50 metara slobodnim stilom. Uspeo je lagano da prođe kvalifikacije na Olimpijskim igrama u Atini u trci na 100 metara delfin stilom, međutim zbog greške na opremi ostao je bez medalje. Tokom 2006. godine imao je problema sa leđima, ostavio je plivanje, ali se ubrzo vraća i decembra 2006. godine u Helsinkiju osvaja novo zlata na 100 metara delfin stilom, a odlično prvenstvo je krunisao srebrnim odličijem na 50 metara slobodnim stilom.

Nastavio je Čavić sa odličnim rezultatima i usledile su dve titule prvaka Evrope u trkama na 50 i 100 metara delfin stilom u Debrecinu na Evropskom prvenstvu 2007. godine. Naredno prvenstvo Evrope u Holandiji, marta 2008. godine donelo je veliki skandal kako su preneli brojni strani mediji. Zlatni delfin je osvojio zlatnu medalju u disciplini 50 metara delfin stilom, oborio je i evropski rekord dva puta u dva dana. Tokom dodele medalja Milorad se pojavio u majici sa natpisom „Kosovo je Srbija“. Plivačka federacija je diskvalifikovala Čavića sa daljeg takmičenja, ali diskvalifikacija je ubrzo poništena. Tako je Čaviću ipak priznat rekord. 

Ipak, svim ljubiteljima sporta je u sećanju finale Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine i velika trka sa Felpsom na 100 metara delfin stilom. Čavić je tokom većeg dela trke prikazao fantastično plivanje, na kraju je i prvi pritisnuo taster, međutim Omega je tvrdila kako Čavić nije dovoljno jako pritisnuo taster. I tako je ostala večita dilema, ko je zapravo bio brži i da li je Felps zasluženo došao do osmog zlata u Pekingu. Iste godine Čavić je dobio zlatnu značku sporta, kao najbolji sportista u Srbiji. I nakon igara u Pekingu Milorad je nastavio sa medaljama. Postao je svetski prvak u Rimu 2009. godine na 50 metara delfin stilom, kao i srebrni na duplo dužoj deonici. Naredna godina nije donela uspeha Miloradu, pošto je imao problema sa povredom pa je izostao sa takmičenja, da bi tokom 2012. godine osvojio zlato na Evropskom prvenstvu u Debrecinu na 100 metara delfin stilom.

Na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine učestvovao je u disciplinama 4×100 metara slobodno, kao i 100 metara delfin stilom gde je zauzeo četvrto mesto. Bilo je to i poslednje veliko takmičenje za Milorada koji je nakon Londona otišao u zasluženu penziju kao veliki šampion, iako je u Londonu ostao bez medalje.

Milorade, hvala ti na svemu bilo je uživanje gledati tvoje trke i obaranje rekorda.

Medalje:

– Olimpijske ige 2008. godine u Pekingu, zlato na 100 metara delfin.

– Svetsko prvenstvo 2009. godine u Rimu, zlato na 50 metara delfin i srebro na 100 metara delfin.

– Evropsko prvenstvo 2008. godine u Ajdhoven, zlato na 50 metara delfin.

– Evropsko prvenstvo 2012. godine u Debrecinu, zlato na 100 metara delfin.

– Evropsko prvenstvo u malim bazenima u Dablinu 2003. godine, zlato na 100 metara delfin i srebro na 50 metara slobodno.

– Evropsko prvenstvo u malim bazenima u Helsinkiju 2006. godine, zlato na 100 metara delfin i srebro na 50 metara slobodno.

– Evropsko prvenstvo u malim bazenima u Debrecinu 2007. godine, zlato na 100 metara delfin i 50 metara slobodno.

– Evropsko prvenstvo u malim bazenima u Rijeki 2008. godine, zlato na 100 metara delfin i srebro na 50 metara delfin.

Uroš Selenić
Uroš Selenić
Rođen 1997. godine u Valjevu. Osnovnu i srednju školu završio u rodnom gradu, a trenutno je student sportskog novinarstva. Još od osnovne pokazao ljubav prema sportu. Trenirao rukomet i odbojku, a učestvovao je i na raznim takmičenjima iz atletike. Od boljih rezultata u atletici ističu se zlatna medalja u bacanju kugle u četvrtoj godini srednje škole na nivou grada Valjeva, kao i treće mesto u trci na tri kilometra pored reke Gradac. Akreditovani novinar sa Evropskog prvenstva u vaterpolu 2016. godine, obožava istoriju i arheologiju, živi za sport...