fbpx
spot_img

Znakovi da vam je dete razmaženo

Roditelji često ne primate da im je dete postalo razmaženo i detetove ispade, reči i dela često pripisuju razigranosti. Sasvim je razumljivo da želite svom detetu da priuštite što više možete, ali ako ne postavite granice na vreme mogli biste da imate ozbiljnih problema kad dete odraste.


Prema rečima psihologa Radmile Grujičić razmaženo dete sve podvodi pod svoju želju i potrebu, nije tolerantno, a na frustracije reaguje besom, odbijanjem, buntom i plačem.

– Roditelji svojom popustljivošću pospešuju takvo detetovo ponašanje. Najvažnije je, dakle, da roditelji izgrade autoritet i budu istrajni i dosledni u svojim zahtevima. Ukoliko dete burno reaguje na neki zahtev, roditelj treba da pusti dete da svoju reakciju izbaci do kraja, pa kada se smiri da proba ponovo, a nikako da on to u međuvremenu uradi umesto njega – objašnjava psiholog.

Najčešći signali koji ukazuju da nešto morate da promenite:

Dete često ima ispade besa

Lupanje, dranje, plač bez nekog posebnog razloga su znak za uzbunu. Ovakve ispade je moguće tolerisati u retkim prilikama, ako je dete na primer proživelo stresnu situaciju ili je bolesno.

Dete nikada nije zadovoljno

Razmažena deca često ne mogu izraziti zadovoljstvo onim što imaju, već je mnogo snažnija posesivnost za svim onim što nemaju.

Dete je neposlušno

Možda se radi o dečjem nestašluku, ali ako dete bez razmišljanja ignoriše sve što mu kažete, tada je problem nešto veći.

Dete pokušava da vas kontroliše

Razmažena deca su često spremna da povise ton i zahtevaju ispunjenje svojih želja od dece i odraslih.

Često vam je neprijatno u javnosti

Pritom ne mislimo na sitnice koje su ljudima oko vas verojatno i simpatične, već na ozbiljnije postupke koje dete svesno čini.

Dete ne želi da deli

Kada dete ne dopušta nikome da se igra njegovim igračkama, a podrazumeva mu se da on ima pristup svemu, vreme je za razgovor.

Morate da molite i podmićujete dete

Roditelj bi trebao da budu autoritet, jer samo tako će moći da vaspitaju dete i usade mu one prave vrednosti. Ako dete morate da molite ili čak podmićujete, problem postoji i ne biste smeli da ga ignorišete.

R.N.

Izvor: Blic žena

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.