fbpx
spot_img

Znate li kako izgleda zvuk?

Koristeći proširenu stvarnost na iPhoneu, Lieberman vizualizira zvukove u prostoru.
Da li ste se ikad zapitali kako izgleda zvuk? Ima li uopšte zvuk neki izgled? Pri tome ne mislimo samo na muziku nego na bilo kakav zvuk – klik, uzdisaj, udarac.

Upravo se time bavi Zach Lieberman iz School for poetic computation iz New Yorka. On je osmislio i napisao “zvučnu kartu” u stvarnom vremenu i to zahvaljujući Appleovom ARKitu i otvorenom kodu.

Prilikom stvaranja “aplikacije”, ako je tako možemo nazvati, Lieberman je koristio SLAM – simultanu lokalizaciju i mapiranje koji potiče senzore i kameru na pametnom telefonu da stvori kartu prostora u kojem se nalazi.

Upravo zahvaljujući toj karti prostora, Lieberman može tačno beležiti gde se koji zvuk događa i kako se širi prostorom. “Aplikacija” beleži zvuk, procesuira ga i prikazuje ga na tačno mesto gde se on dogodio u prostoriji.

Kako je pojasnio za Wired, na ekranu se vidi zvuk koji je najbliži mestu gde se nalazi pametni telefon.

Ali, “aplikacija” je daleko od savršene. Još uvek ne može dugo pamtiti lokaciju ni izgled zvuka, a ni ne zna da se uređaj nalazi, primera radi, u Parizu. Lieberman to ne smatra nedostatkom, već prostorom za dodatni razvoj.

Iako na prvi pogled “aplikacija” ne izgleda preterano uzbudljivo, pruža jednostavno i transparentno iskustvo proširene stvarnosti i što se sve s njom može napraviti.

Izvor: Zimo
Prethodni tekstMade IN Makedonija
Sledeći tekstDnevna doza aforizma
Mihailo Todorović
Mihailo Todorović
Učenik Prve kragujevačke gimnazije specijalno informatičkog odeljenja. Voli video igre, filmove i druženje. Hobi su mu sviranje gitare, plivanje i usavrsavanje engleskog jezika.