fbpx
spot_img

Zoran Jovanović Mućkalica

PRIČA O MARI HUANI
Naše malo selo sakriveno među brdima živelo je svoj miran, idiličan život udaljeno od tokova civilizacije i svih dešavanja. Putnici namernici svraćali su i odlazili iz sela zadovoljni lepotom prirode koja ga je okruživala, ljubaznošću ljudi, gostoprimstvom i, posebno,mirnim načinom života. Mir našeg sela prvi put je narušen kad je u selo svratila Mari Huana sa svojim ljubavnikom. Mari Huana, po majci Francuskinja, po ocu Španjolka, a ona sama državljanin Indije bila je na proputovanju baveći se istraživanjem rupa u zakonima slabo razvijenih sredina. Dan nakon što su zakupili sobu u jedinom hotelu u selu, simboličnog naziva Podzemlje, njen ljubavnik je otputovao besan zbog očiglednog očijukanja sa Opi Jumom, recepcionerom hotela.
Sama, željna dobre zabave, pometnju je unela najpre među momcima iz sela, savremenijeg načina razmišljanja. Odjednom je tu, strankinju, svako od njih želeo da proba. Uzimali su je jedan od drugoga u krug a ona sva zažarena prelazila je iz ruke u ruku zadovoljavajući svakoga od njih. Grupno i pojedinačno. Gorela je u svačijim rukama a oni su punim plućima upijali njene mirise. Sa njom su otkrivali neslućena zadovoljstva, dizali se u visine i padali na dno ponovo je tražeći. Onda je jednog dana nestala iz sela. Momci su patili za njom a, za divno čudo, u patnji su im se
pridružile i neke devojke. Nastala je jedna opšta kriza koju je Radža od Stenleja, jedini koga Mari Huana nije mogla da obrlati, rešio bacivši gospođicu Mari Huanu polako u zaborav. Međutim….
Jednog dana u selo je, tokom predizborne kampanje svratio Met Amfetamin, portparol političke partije DOP, i na mlade glasače ostavio izuzetno jak utisak. Većina njih prihvatila je program ove partije, prezetnovane od strane Met Amfetamina, i počela da se prema njemu odnosi izuzetno zavisno. Jedini na koga ovaj program nije uticao bio je najbolji atletičar iz našeg sela, Hitro Nogić. On se,
nakon lečenja kijavice i disajnih problema, pridržavao pomoći dr Efedrina jer je utvrdio da puno više i brže može da trči ukoliko ostane njegov pacijent. Na jednom od atletskih takmičenja, koje se održavalo u inostranstvu, slučajno mu je u ruke došao primerak glamuroznog časopisa u kome je na naslovnoj strani bila
ona. Njegova prva ljubav, Mari Huana. Zamolio je jednog svog prijatelja da mu prevede tekst iz časopisa koji je pisao o njoj. Novinar koji je radio intervju pisao je da je Mari Huana postala glumica i da je, izuzetno zapaženo od kritičara, odigrala glavnu
ulogu u filmu „u Ekstazi“ poznatog režisera Narko Kartela. Odigrala je Heroinu koja se borila za prava i slobode letenja i lebdenja, a bila je izuzetno aktivna i u društvu za zaštitu životinja koje se bavilo zaštitom i povećanjem broja belih miševa i roze slonova. U poslednjem pasusu novinar je pomenuo političko angažovanje Mari Huane, a ona je svoju političku aktivnost pojasnila rečenicom da je od skora postala članica LSD-a, partije opozicije u Parlamentu i da svoju kampanju planira da otpočne u selu gde je provela jedan deo svog života, računajući na odaziv glasača koji su je dobro poznavali.
Kad se Hitro Nogić vratio iz inostranstva, sa medaljom oko vrata, u selu je zatekao Mari Huanu koja je uveliko radila svoju predizbornu kampanju, a zarad viših političkih interesa ušla u ljubavnu avanturu. Njen izbor bila je sekretarica predsednika mesne zajednice, gospođa Koka. Njih dve napravile su pravi bum u selu razbijanjem svih moralnih normi koje su do tada postojale, a kasnije i rezultatom u prvom krugu izbora. Rezultati izbora odjeknuli su i van granica našeg sela tako jako da se i gospodin Kokain iz odeljenja za obradu statističkih podataka sa izbornih jedinica iznenadio.
Ubrzo, nakon izbora, za himnu našeg sela odabrana je popularna narodna pesma „Celo selo šmrče belo“, a gospođica Mari Huana postavljena na mesto predsednika mesne zajednice.
Dalji redosled događaja bio je neverovatan.
Rezultati izbora u našem selu uticali su i na to da je Premijer Hašiš podneo neopozivu ostavku na svoju funkciju pravdajući se time da Heroina Mari Huana ima loš uticaj na žuto-belu koaliciju tako što je sabotirala donošenje Zakona o zabrani pušenja i da je raspad koalicije koji je bio u najavi razlog zbog koga on podnosi ostavku i vraća se u pošten svet pornografije.
Hitro Nogić, i dalje ludo zaljubljen u Mari Huanu, učestvuje na atletskim takmičenjima ali je zbog krivudavih staza počeo da trči kros trke.

Zoran M. Jovanović
Zoran M. Jovanović
Rođen 1969 god u Leskovcu. Magistar ekonomskih nauka, radi u Pošti. Milanov i Milenin tata.