fbpx
spot_img

Zoran Škiljević: Happy end

Triler koji će večeras biti prikazan, i za koji se i ovde tražila karta više, doneo im je i slavu i novac; pohvale su stizale sa svih strana; smešile im se nove glavne uloge.

Njih dvoje, istina, nisu bili jedini kojima je tek što su zakoračili u svet filma, proricana zvezadana budućnost, ali malo kome se posrećilo, kao njima dvoma, da već s prvim filmom dotaknu nebo. I ako kažemo da nema još ni mesec dana od kako su pred matičarem ozvaničili svoju vezu, bilo bi zbilja pravo čudo da ne budu u centru pažnje gde god se pojave.

Tako je bilo i ove večeri. Ovogodišnje prve Kanske festivalske večeri, zapravo. Jednako glamurozne kao i svih prethodnih godina. Sevali su blicevi i svetlili im put. Sutra će njihovih osmeha biti pune novine.

No, ni Rej-Ban naočare (najnoviji model), u njegovom, ni vrhunske kozmetičarske majstorije, u njenom slučaju, nisu bili kadri da prikriju ono neveselo znamenje ispod njihovih očiju, koje kazuje da ljubav više ne stanuje tu. Odnosno, ako i nije prošla, na najboljem je putu da nestane ostavljajući vidljive tragove.

Njegovu harizmatičnu pojavu i besprekoran stajling kvario je još i izgled kravate, neodoljivo podsećajući na omču koja nikako ne odustaje od svoje opskurne nakane. Njeno blistavo lice lepotice bilo je kao lice lutke, nedostajalo je one lepote koja zrači iznutra i obasjava sve oko sebe. I njena najnovija Diorova haljina boje indiga kao da se stoga malo postidela.

Sve drugo bilo je na svom mestu: blistava limuzina iz koje su izašli, crveni tepih po kojem su gazili, akrobacije paparaca, fanfare i gromki aplauzi fanova i radoznalaca… Ali, čini se, više kao šlagvort za ono što će uslediti. Tih nekoliko gnevnih pogleda koje su, kao slučajno, razmenili, iz kojih nije bilo teško razaznati šta im je na duši. Njihovo: Sve smo rekli jedno drugom, ostalo je samo još da se poubijamo! – kao da je visilo u vazduhu. I kao da se samo čekalo ko će prvi da pripuca, pa da zavesa, što se njih dvoje tiče, bude zauvek spuštena.

Bilo je, dakle, napeto. Uostalom kao i tokom dobrog dela filma, koji je, mora se priznati, s razlogom pobrao simpatije i publike i kritike.

Po završetku projekcije, kada su se sa režiserom i ostatkom glumačke ekipe pojavili na bini, dočekale su ih ovacije. Opet su sevali blicevi, fanovi su ih zasipali cvećem, a aplauzi nisu prestajali.

No, neka nas to ne zavara, magija filmskog platna je jedno, a život filmskih zvezda – naročito kad slava udari u glavu – ipak nešto drugo. A ovo što se između njih dvoje zakuvalo, nikako ne miriše na srećan kraj.

 

Zoran Škiljević
Zoran Škiljević
Pisac sa predoumišljajem. Voleo bi da piše bajke, ali ne ume. Zato gomila kratke priče, romane i novele kao sumanut. Kao svojevrstan vid otpora narastajućoj stihiji ništavila.