fbpx
spot_img

Zoran Škiljević: Suparnici i suparnice

M. je posumnjao da ga supruga vara pa je angažovao privatnog detektiva da to istraži. Sedam dana kasnije njegovom iznenađenju nije bilo kraja kada je saznao ko je njen ljubavnik. Ispostavilo se da je to gospodin V. suprug žene s kojom je M. bio u dugogodišnjoj vezi.

M. prvi put u životu nije znao šta da radi. Ako supruzi prizna da je u vezu sa ženom njenog ljubavnika, povrediće je, budući da zna koliko bi to ona teško podnela. A ako pak kaže svojoj ljubavnici kako je njen muž od nedavno u vezi sa njegovom suprugom, poludeće, i ne zna kako će se to završiti, poznavajući njenu strastvenu i osvetoljubivu prirodu. Na kraju je odlučio da potraži gospodina V. i pokuša da s njim napravi fer dogovor. Jer ukoliko nastave ovako, slutio je, njihov slučaj bi se mogao završiti tragedijom.

M. se ponadao da je taj gospodin V. razuman čovek, pa možda i nađu način da raspletu ovo ljubavno klupko bez težih posledica. Pozvao ga je telefonom i nekoliko dana kasnije njih dvojica će se sresti u jednom kafeu u centru grada. Bez imalo okolišanja, M. je svom suparniku rekao kako ne mora pred njim da se pretvara, najbolje će biti za obojicu da igraju otvorenih karata. Gospodin V. nije imao ništa protiv, i M. mu je saopštio kako već neko vreme zna da je on ta osoba sa kojom je njegova supruga u vezi, a potom je, izvinivši se zbog neprijatnosti koje će gospodin V. morati da čuje, izneo i detalje o svojoj dugogodišnjoj vezi sa njegovom suprugom. Gospodin V. nije bio iznenađen onim što je čuo, ali nije imao kud, priznao je kako je zaveo N. pošto je saznao da ga supruga vara sa izvesnim M. – upravo tim što sad sedi preko puta njega i upija svaku njegovu reč – i kako je saznavši za njihovu vezu, rešio da im se osveti. Napravio je stotinu planova kako to da izvede i stotinu prvi je upalio. Zaveo je suprugu svog suparnika i ubrzo se zaljubio u nju, i tako matirao samoga sebe. Nije bio u stanju da joj prizna kako je sve počelo izneđu njih, a još manje je bio kadar da je ostavi. A, povrh svega, nije smeo ni da prizna svojoj supruzi kako ima švalerku, pogotovo da joj kaže o kojoj osobi je reč, strahujući da će, nakon tog saznanja, ona napraviti neko čudo.

Dakle, ispostavilo se da su obojaca bili u istom sosu, pa, iako nisu imali razloga da preterano veruju jedan drugom, nastavili su da se viđaju s vremena vreme, sve više postajući svesni kako ključevi njihove sreće nisu u njihovim rukama. Uz čašicu su se i sprijateljili. No kako to obično biva kad prijatelj prijatelju spava sa ženom, pre ili kasnije moralo je doći do razmirica. Jedne pijane večeri žestoko su se potukli i obojica završili u bolnici. Tako je stvar konačno izbila na videlo i na potezu su bile njihove supruge.

Sledećeg jutra, kada su im došle u posetu, nisu jedna drugu počupale za kosu, nisu se ni sprijateljile. Pošto su se kod medicinskog osoblja raspitale za njihovo zdrvlje, i ostavile kese sa voćem i sokovima pored njihovog uzglavlja, saopštile su svojim muževima kako hoće da se razvedu od njih, poželele im brz oporavak, i otišle svaka na svoju stranu.

Zoran Škiljević
Zoran Škiljević
Pisac sa predoumišljajem. Voleo bi da piše bajke, ali ne ume. Zato gomila kratke priče, romane i novele kao sumanut. Kao svojevrstan vid otpora narastajućoj stihiji ništavila.