fbpx
spot_img

Zoran Stanojević – Istorijski prilozi

ISTORIJSKI PRILOZI

Potpuno sveži detalji o Punskim ratovima dobijeni su novim tumačenjem etrurskih tablica nađenih u jednom, doskora nedovoljno izučenom, kokošinjcu blizu Donjeg Gornjišta, ali je posle i to zataškano…

E, sad si otkrio Ameriku, rekoše Kolumbu podsmešljivo kad im je pokazao onaj trik sa jajetom… i to mu da ideju!

Kako je nastao čuveni astronom Tiho Brahe?
Ovako je to bilo: kada se Brahetu rodio mlađi brat, ‘vako mu je govorila nana: Tiho, Brahe, moje zlato spava,
i tako je nastao čuveni astronom Tiho Brahe.

U davnim vremenima mitologija nije bila mitologija nego skup dnevnih vesti o Perseju, Tezeju, Ikaru i drugim licima koja su prilježno vršila svoje čudne poslove i stradala u njima, ali to tek na samom kraju; pre smrti im se nije dešavalo ništa terminalno.
Bile su to vesti kao „Iz gradske čistoće – Herkul očistio Augijeve štale“, a bila je i notica, pod tada prilično novim naslovom „Život piše romane“- intervju sa Lernejskom Hidrom čije su bar tri glave tvrdile da imaju utisak da im se nešto sprema. Onda je išao feljton o Arijadni: „Čim sam videla Tezeja“, rekla je ona našem saradniku, „nešto duboko u meni nagnalo me je da odem u radnju i da kupim konac“, što je bio uvod u crvenu nit radnje koja je Tezeja izvela iz lavirinta.
Ali istoričari gube vreme na utvrđivanje suptilnih razlika između Napoleona i Male Krsne, usled čega im sve ovo i izmiče pa sam i to morao sam.

Deana Sailovićhttps://deanasailovic.wordpress.com/
Satiričar, autor tri knjige “Princeza na zrnu razuma” , “Elektronska ispovedaonica” i "Koji sam ja meni idiot". Priređivač knjige "Žena i aforizam". Član Udruženja književnika Srbije, Društva književnika Vojvodine i Beogradskog aforističarskog kruga. Urednik satirične redakcije na Pokazivaču.