fbpx
spot_img

Zvezde, komete i planete u službi dečje mašte – pomozite svom mališanu da otkrije kosmos

Da li ste se ikada zapitali odakle vašem mališanu toliko kreativnih ideja i sasvim novih igara? Sve one su proizvod dečje mašte, koja je beskonačna i magična kao i sam svemir. Iz tog razloga ne treba da ih „spuštamo na zemlju“, već da ih pustimo da što više gledaju u nebo.

Američki astrofizičar Nil de Gras Tajson jednom je rekao:

Deca su rođeni naučnici. Zanima ih sve što ih okružuje. A mi ih do kraja života učimo da ne postavljaju previše pitanja i da sede mirno

Ukoliko su deca po prirodi radoznala, zašto ne bismo iskoristili astronomiju, na interesantan način je približili deci i tako doprineli ne samo njihovom kognitivnom razvoju i obrazovanju već im omogućili da maštaju do najudaljenijih galaksija.

Predstavljamo vam priče, knjige, televizijske emisije i digitalne medije koji mogu da vam pomognu da podstakne svog malog astronauta da detaljnije istraži zvezde, planete, komete, meteore i probudite njegovu fasciniranost svemirom.

Za početak upoznajte dete sa sajtovima kao što su NASA ili Google Earth. Iskoristite takve sadržaje kako biste mu pokazali kako naša planeta Zemlja izgleda i zainteresujte ga da odgonetne zašto je tlo po kojem hodamo mnogo veće nego što možemo da vidimo ili kako ne padnemo sa planete ako je ona okrugla.

Priče takođe mogu da zainteresuju mališana za kosmos. „Čarobni školski autobus u svemiru“ Džoane Kol vodi najmlađe na zabavno putovanje po svemiru dok im „Hedži u svemiru“ Džena Breta omogućava da dotaknu nebo iz svoje sobe.

Deci starijeg uzrasta namenjen je „Džordžov tajni ključ svemira“ čuvenog fizičara Stivena Hokinga i njegove ćerke Lusi – pustolovna knjiga koja razjašnjava čudesnu prirodu svemira. „Skriveni brojevi“ od autorke Margo Li Šeterli predstavlja fantastično štivo koje ide mnogo dalje od kosmosa i astronomije i priča priču o četiri Afroamerikanke koje su pomogle SAD da osvoji svemir i istovremeno uči decu o hrabrosti i upornosti.

Knjižare nude veliki broj naslova o kosmosu za decu koja uvek žele da nauče nešto novo. Učenici prvih razreda osnovne škole otkriće mnogo interesantnih činjenica o nama najbližoj i najbolje proučenoj od svih zvezda iz knjige „Sunce“, dok „Prva velika knjiga o svemiru“ u izdanju Nacionalne geografije za decu obrađuje različite teme od planete Zemlje i Meseca do svemirskih ekspedicija. „Svemir!“ i „DK Eyewitness knjige: Planete“ sadrže niz lepih fotografija u boji koje prosto bude dečju maštu.

Pretvorite kauč u svemirski brod za televizijsko veče u krugu porodice. Udobno se smestite i putujte kroz kosmos i vreme uz emisiju Nila de Grasa Tajsona „Kosmos: prostorno-vremenska odiseja“ ili originalni serijal Karla Sejgana „Kosmos“, koji mnogi smatraju najboljim dokumentarcem o svemiru u istoriji televizije. Za mališane koje privlači astronomija dokumentarno-naučna emisija „Kako funkcioniše svemir“ na kanalu Diskaveri pružiće im jedinstven i čaroban pogled u dubine svemira.

Svemirske aplikacije, izdanci moderne tehnologije, odlične su za istraživanje krajnjih granica kosmosa. Aplikacija StarMap poslužiće mališanima kao vodič kroz noćno nebo, dok je uz pomoć ISS Spottera Međunarodna svemirska stanica vidljiva golim okom.

Postoji mnogo načina na koje dete može da se otisne na virtuelno putovanje kroz naš Sunčev sistem i svemir, sve do dalekih zvezda. Dok proučavaju kosmos, dečaci i devojčice će proširiti svoje vidike, očuvati žar zapanjenosti svetom oko sebe i kvalitetno provesti svoje slobodno vreme. Zato podstaknite mališana da uzme knjigu, otvori aplikaciju ili zajedno posetite planetarijum i zavirite u tajne našeg neverovatnog univerzuma.

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.