fbpx

ШУМАДИЈСКИ АТЕЉЕ: Невена Костић – Метаморфоза и симбиоза животиња и људи

Невена Костић, рођена је у хороскопском знаку близанца 1988. године у Крагујевцу. Од малих ногу показивала је интресовање за дизајн текстила и бојени цртеж. Спајала је воће и људе, јабуке су имале ноге, а људи петељку уместо врата. Пуна подршака родитељa Анке и Ђорђа који су живели у улици која  је стално мењала назив: Бранка Радичевића, Кочићева, и сада Др Радосава Марковића али увек 39. Мада је запажена као ликовни таленат у својој основној школи, они се нису посебно „цимали” око школског талената за сликарство. Уписује 2003. Средњу уметничку школу у Нишу „Ђорђе Крстић”, одсек Ликовни техничар. У том периоду ради на цртежу и спознаје блиоскост са колажом. Поново је у родном граду 2007. године, где уписује Филолошко уметнички факултет, одесек зидно сликарство. Три године била је у класи професора Жељка Ђуровића, па је класу преузео професор Зоран Ивановић.

02

” Код професора Зорана Ивановића сам завршила основне студије. У четвртој години имали смо изложбу дипломских радова у Дому омладине 2011. године – почиње поносно да прича Невена Костић.

Одмах уписује мастер, смер зидног сликарства, код ментора Жељка Ђуровића, које завршава 2012. године. Звање „ мастер примењени уметник” стекла је цртежима на тему „Ритам”.

” Нас шесторо у класи имало је заједничку изложбу у Универзитетској библиотеци на Правном факултету 2012. године – наставља Невена.

Активно се укључује у ликовни живот града колективним изложбама:

– 2012. прво изложба мозаика, па изложба Културне организације „Шунд” (шта уметност нуди друштву) у СКЦ-у, Зрењанин,  изложба малог формата „Исток – Запад, Запад – Исток”.

– 2013. изложба младих у Нишу, Ниш Арт Фондације и изложба у Галерији Прогрес „Errors Alowed” у Београду

– 2014 није излагала јер је припремала радове за  изложбу „Метаморфоза – Metamorphosis”

Изложба ће бити премијерно одржана у уторак 10. фебруара у Галерији Обломов.

Изложила је једанест цртежа рађених у комбинованој техници, туш и перо, колаж, акрил!

Једини награђени рад до данас  је „Бас”, мозаик малог формата у Глерији „Феникс” у Беогрду 2011. године.

03

Невена се бави сликарским плесом, борбом две различите врсте, са позиције лика и торзоа, спаја  са неспојивим у јединствено целовито биће! Људска половина несумњиво подлеже првобитној анималној енергији, градећи необични ритмички преплет двеју различитих а сличних врста у лепоти порока, прецизношћу младости. Користи у изражају метално перо, са само њој  својствених,  тананих линија које севају из прикрајка и приказаују цртача префињених нерава и осећања жене у „експлозији”  која остаје забележена у тренутку сликаргиног надахућа и замисли настале у раном детињиству.

Планира заказану изложбу портрета и актова које ће приказати у галерији “Мостови Балкана” у новембру 2015. године .

04

Атеље младе уметнице налзи се у родитељској кући у улици Доктора Радосава Марковића број 39.

 

 

 

Симбиоза лепотице, метарморфоза животиња и људи
Симбиоза лепотице, метарморфоза животиња и људи.

Страх, колаж, акрилл туш, 100 x 150
Страх, колаж, акрилл туш, 100 x 150

Благословљени заштитник, колаж, акрилл туш, 100 x 150
Благословљени заштитник, колаж, акрилл, туш, 100 x 150

Смрт долази по своје, колаж, акрилл туш, 100 x 150
Смрт долази по своје, колаж, акрилл, туш, 100 x 150

Скица
Скица

Скица
Скица

Акт
Акт

Акт
Акт

 

Prethodni tekstO SMRTI
Sledeći tekstPet ljubavnih pesama…
Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.