fbpx
spot_img

Pet ljubavnih pesama…

Muzika! Pa kako bismo živeli bez nje? Koliko puta vas uvodni taktovi neke pesme momentalno vrate u neka daleka vremena, podsete na ljude sa kojima ste bili, radili sve one gluposti u mladosti? Osetite li toplinu oko srca, prisećajući se tih bezbrižnih vremena?
A šta tek reći za ljubavne pesme, kakve to tek uspomene erogene budi? Koliko često uzdahnete uz neku baladu, razmišljajući „a šta bi bilo…“?
Danas bih predstavio svoj izbor ljubavnih pesama, koje to u stvari nisu, za koje smo mislili da opisuju romantična osećanja, dok su, u stvari, autori imali nešto sasvim drugo na umu stvarajući ih.

1. The Police – Every Breath You Take

Svima omiljena pesma „Svaki put kad udahneš“ nastala je u vreme Stingovog razvoda sa Fresis Tomelti, i odraz je njegovih osećanja, nažalost, nimalo lepih. Suštinski, pesma je o bolesnom umu koji progoni devojku, prateći „svaki njen uzdah, svaki njen pokret…“

2. U2 — I Still Haven ‘t Found What I’m Looking For

„Još uvek nisam našao ono što tražim“ je Bonov osvrt na svoj odnos sa Bogom, želju da veruje, ali skeptičnost prema njegovom postojanju. Kao i ceo album i ova pesma je inspirisana Američkom muzikom, konkretno gospelom. „Peo sam se na najviše planine, trčao sam kroz polja, samo da bih bio sa Tobom… lomili su ti kosti, raskinuo si lance, nosio si krst moje sramote, ali ja još uvek nisam našao ono što tražim!“

3. Nick Cave & The Bad Seeds/Kylie Minogue – Where The Wild Roses Grow

Najuspešniji australijski duet ikada, prelepa Kajli Minog i legendarni majstor balada Nik Kejv, snimili su ovu pesmu 1996. za album „Murder balads“. Album se u celosti sastoji od balada o ubistvima iz strasti, i najveći je komercijalni uspeh grupe The Bad seeds. Pesma je inspirisana narodnom pesmom iz Australije, o čoveku koji odvodi svoju dragu na reku, i, uz reči „Sva ta lepota mora umreti“, smrska joj glavu kamenom.

 

4. The Eagles- Hotel California

Ova pesma je, i verovatno će zauvek ostati, uvek u vrhu razno-raznih lista najboljih pesama u raznim kategorijama, ali je, istovremeno, i možda najkontroverznija u istoriji rok-muzike. Toliko je različitih teorija i viđenja značenja teksta, da su rasprave, evo, vec 38 godina, još uvek u toku. Vidjenja su razna, od alegorije na hedonizam i autoodestruktivnosti muzičke scene 70ih i života visokog društva LA, pa sve do teorije da pesma veliča Crkvu satane, Entoni Laveja, osnovanu u hotelu Kalifornija u San Francisku.

https://www.youtube.com/watch?v=lrfhf1Gv4Tw

5. R.E.M – The one i love

Za kraj sam ostavio pesmu izvanrednog benda R.E.M., „Onoj koju volim“. Uprkos naslovu, pesma se bavi upravo suprotnim, bespomučnim i beskrajnim iskorišćavanjem drugih ljudi, u, verovatno, i najkraćem tekstu ove grupe.

Želimir Lalić
Želimir Lalić. Učesnik mnogih kvizova. Pobednik "Slagalice". Piše za svoju dušu.