fbpx
spot_img

Љиља Стевановић: Како до шешира Косте Вујића

Добар наставник треба да: вреднује сваки облик труда, зна да пренесе знање,  лепо објашњава градиво, праведно оцењује, објашњава нејасно градиво, посаветује ученике, не раздваја ученике, се лепо опходи према ученицима, поштује кодекс облачења и правила понашања..

Заживео је симбол идеалног професора „Шешир Косте Вујића” у равноправном избору у шест основних школа у Крагујевцу, учествују професори независно од пола,  питали смо Љиљу Стевановић професора у пензији активисту ШКОЛЕ МИРА.

– Дуго се крчкала идеја у „Школи мира”. Идеја је у почетку одушевљено прихваћена од: ученика, наставника, родитеља, новинара, али не и од надлежних институција?

Оцена квалитета рада просветних инспекција и других институција у просвети није се поклапала са реалним стањем у пракси, са којим се нису слагали ученици и родитељи. Глас који се преноси из комуницирања са ученицима снажно преноси име о добром наставнику, глас иде далеко и ван школе.

 

Да ли су надимци сигнали

-Надимци без обзира на „финоћу или грубост”, нису релевантни. Надимци настају из потребе деце за игром. Деца не воле: диктаторе, сувопарна предавања, безразложну строгоћу, незаслужене и непримерно поклоњене оцене ђацима који то не заслужују. Деца су непрогишеве судије јер осећају: лично поштење, стручност, подједнак однос према сваком…

 

Примери из Крагујевца

-Крагујевац је пун позитивних примера. Коста Вујић је предавао у Крагујевачкој гимназији. Милоје Павловић и Лазар Пантелић нису хтели да се одвоје од својих гимназијалаца 21. октобра 1941. године. У новије доба зпамамћени су Душан Николић Дуле Немац, Данило Голубовић Дача, Милорад Пантић Срце, Зоран Васиљевић Гуки…

Задаци проистекли из овог семинара

-Данашњи учесници семинара имају важан задатак да децу обуче на радионицама у својим школама, да деца препознају праве особине лика омиљеног професора. На радионицама ће ученици да дефинишу критеријуме избора. На пример, добар наставник треба да: вреднује сваки облик труда, зна да пренесе знање, лепо објашњава градиво, праведно оцењује, објашњава нејасно градиво, посаветује ученике, не раздваја ученике, се лепо опходи према ученицима, поштује кодекс облачења и правила понашања, невређа…Професори српског језика спровешће литерални конкурс на тему „Како замишљам идеалног наставника”. Најбоље радове наградићемо књигама. После тога ћемо спровести анонимну анкету, на којој ће деца препознати просветног радника који највише одговара постављеним критеријумима. Резултате сагледавају диретори школа заједно са наставницима српског језика и педагозима.

 

Просвета је најважнији део културе

-Просвета је темељ од кога све почиње! Цео наш пројекат је у складу са чувеном Черчиловом одлуком о неукидању Министарстава за културу за време Другог светског рата, „за шта се боримо, ако немамо позитивну селекцију”, рекао је Черчил?

 

Пут ка идеалу је суштина пројекта

 -Морамо одвојити стварни, реални лик професора Косте Вујића од лика професора Вујића који је „личио” на идеални као резултат популарности романа Милована Витезовића „Шешир професора Косте Вујића” , филму и ТВ драматизацији. Суштина Пројекта је да васпитамо децу да препознају праве животне вредности.

 

Ауторитет и достојанство професора?

-Деценијама је систематски урушаван углед и достојанство просветних радника доношењем разних лоших законских регулатива. Васпитне мере малтене не постоје, што урушава систем. Земља која нема јак и добар систем образовања нема ни будућност!

 

После овог пилот пројекта?

-Школе у пилот пројекту смо изабрали по више критеријума, да би добијена слика била што јаснија. Изабрали смо градске, сеоске и приградске школе. После доделе Признања „Шешир професора Косте Вујића” средином априла планирамо да се ширимо на веће области. Први пројекат обухватиће Шумадију и Поморавље са циљем ка 300 основних школа, а следећи да проширимо на целу Србију.

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.