fbpx
spot_img

15 bisera Španije – 15 gradova sa pečatom UNESKA

Izložba fotografija „Španski gradovi na listi svetske kulturne baštine. 15 bisera Španije“ biće svečano otvorena 4. decembra u 19 časova u galeriji Instituta Servantes u Beogradu, a mi vam ovom prilikom otkrivamo zbog čega baš ovih petnaest gradova važe za špansko blago od neprocenjive vrednosti! 

Izložbu „Španski gradovi na listi svetske kulturne baštine. 15 bisera Španije“ u ponedeljak, 4. decembra u 19 časova svečano će otvoriti Isabel Ambrosio Palos, gradonačelnica Kordobe i predsednica Grupe španskih gradova na listi svetske kulturne baštine. Pre otvaranja izložbe, sa početkom u 17:30 časova u Svečanoj sali Instituta Servantes uz projekciju filma „Gradovi koje volimo“ predstaviće se Grupa španskih gradova na listi svetske kulturne baštine koja stoji iza izložbe. Uz Ambrosio Palos, posetiocima će se obratiti i ambasador Španije u Beogradu Migel Fuertes Suares, kao i direktor Instituta Servantes Enrike Kamaćo Garsija.

Ovom postavkom Grupa španskih gradova na listi svetske kulturne baštine nastoji da povede posetioce na putovanje kroz možda manje poznata, ali svakako mesta koja plene svojom lepotom, istorijskom i kulturnom baštinom. Zamišljena kao utočište za mudre umove, mesto na kojem se ostvaruju njihovi snovi, Alkala de Enares univerzitetski je grad koji čuva rodnu kuću Migela de Servantesa. Ta kuća ujedno je i odličan primer kastiljanskih kuća iz XVI veka koje starom gradu daju poseban, neodoljiv veo istorije isprepletan sa intimnim pričama njihovih stanovnika. Avila pak važi za jednu od tipičnih srednjevekovnih varošica čije su zidine najbolje očuvane u celoj Evropi! Mističan i borben, ovaj grad poznat je i po malim crkvama rasutim izvan zidina starog grada.

Lepa i prijatna, Baesa podseća na razglednicu poslatu iz doba španske renesanse, sa uglađenim ulicama, šarmantnim crkvenim ali i stambenim zdanjima. Srednjevekovni trgovi i renesansne palate zaštitni su znak i Kasaresa, grada koji bi posebno trebalo otkrivati tokom noći, zbog raskošnog osvetljenja koje potcrtava njegovu lepotu. Jedinstvena džamija od hiljadu stubova, rimski most, jevrejska četvrt i zamak hrišćanskih monarha dovoljno govore o uzbudljivoj prošlosti i istorijskom bogatstvu Kordobe. Ovaj magični grad krije brojne priče iza rešetaka koje štite prozore kuća, ali i u baštama po čijoj je živopisnosti Kordoba čuvena širom sveta.

U nesvakidašnjim „visećim“ kućama po kojima je poznata, Kuenka elegantno stapa istoriju i avangardu, prirodne pejzaže i gradske četvrti, stvarnost i legende. Ibica danas sa ponosom ističe svoju tvrđavu nad Sredozemnim morem koja nosi tragove Feničana, Rimljana, Arapa i Hrišćana, a Unesko je ovo mediteransko parče kopna koje su svi želeli da prisvoje izdvojio kako zbog kulturnog značaja, tako i zbog očuvanog biodiverziteta. Možda i najbolja naslednica sjaja rimske imperije, Merida uspešno čuva emblematične građevine kao što su Rimsko pozorište i Amfiteatar.

Salamanka je poznata po svom univerzitetu osnovanom 1245. godine, koji važi za jedan od najstarijih na svetu. Uz veličanstveni glavni trg i stari grad, Salamanka se s pravom nalazi u Uneskovom katalogu. Smešten na Kanarskim ostrvima, San Kristobal de la Laguna grad je koji osvaja svojom lepotom i savršenom geometrijom, zbog čega je poslužio kao izvor inspiracije za razvoj urbanizma u Hispanskoj Americi. Biser od kamena na rubu Evrope, Santjago de Kompostela poslednja je stanica na putu hiljada hodočasnika koji svake godine idu Putem za Santjago. Impozantna katedrala koja krasi ovaj stari grad izvanredan je primer gotske, renesansne, barokne i neoklasične građevine.

Rimski akvadukt u Segoviji, po kojem je ovaj španski grad nadaleko poznat, predstavlja svojevrsni podvig građevinskog inženjerstva! Iako zvuči neverovatno, akvadukt je izgrađen bez maltera, na kamenim šipovima koje spaja jedino neverovatna ravnoteža sila. Taragona, grad sa rimskom dušom i borbenim duhom, ponosi se impresivnim Arheološkim kompleksom koji je Unesko uvrstio na listu svetske kulturne baštine. Posebno se ističu rimski cirkus i amfiteatar, koji sve posetioce već vekovima ostavljaju bez daha.

Znamenit po bogatoj istoriji, Toledo je vekovima bio grad u kojem su u hramoniji živeli pripadnici muslimanske, jevrejske i hrišćanske veroispovesti. Za jedan od najlepših prikaza Toleda zaslužan je slavni slikar El Greko, koji je u ovom gradu proveo veći deo života. Njegova čuvena slika „Pogled na Toledo“ smatra se prvi pejzažom u istoriji španske umetnosti. Podignuta od strane Arapa, okružena nepreglednim plantažama maslina, Ubeda je svoj procvat doživela u doba renesanse, čiji duh i danas provejava kroz kompleks raskošnih palata i crkvi iz XVI i XVII veka.

Izložba „Španski gradovi na listi svetske kulturne baštine. 15 bisera Španije“ organizovana je u saradnji sa španskim Institutom za turizam Turespaña, sa ciljem da se promoviše turistička ponuda ovih gradova, kao i sa mrežom centara Instituta Servantes kako bi se i u inostranstvu predstavilo špansko kulturno nasleđe.

Posetioci galerije Instituta Servantes ovu izložbu moći će da pogledaju do 6. februara 2018. godine, a ulaz je besplatan.

Julijana Vincan
Julijana Vincan
Banaćanka, tako reći, ima tri zanimanja - novinarstvo, pevanje i PR. Sve tri aktivnosti doživljava i kao hobije, jer neizmerno voli sve čime se bavi. Svakim svojim postupkom gleda da promoviše lepe, inspirišuće priče i stvari. Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka i masterirala Kreativnu filmsku i televizijsku produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti.