fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Kratka istorija maskare

 Njena istorija seže skoro 6 000 godina unazad. Ipak, postoji mnogo činjenica i detalja koji su vam, sasvim sigurno, nepoznati.

Stari Egipat

Još oko 4000. godine pre nove ere, žene su u Starom Egiptu koristile mešavinu različitih biljnih ulja kojima su potamnjivale obrve i naglašavale svoje trepavice. Zanimljivo je, međutim, da su u to vreme i muškarci ukrašavali oči, i to tako što su uz pomoć sitnih životinjskih kosti nanosili smesu biljnih ulja na trepavice.

Prva maskara

Maskara, nalik onoj koja se danas koristi, nastala je početkom 19. veka, kada je jedan francuski hemičar koristeći petrolej gel napravio proizvod za kojim su kasnije poludele sve pripadnice lepšeg pola. Kasnije, 1913. godine T. L. Vilijams je osmislio nešto slično za svoju sestru Mejbel. Vilijams je kasnije, pokrenuo kompaniju koja se bavila proizvodnjom maskare, a koja je nosila ime njegove sestre. Zvuči vam poznato? Maybelline!

Malo preciznija varijanta

Iako vrlo popularne, maskare su u to vreme bile prilično nezgodne za precizno nanošenje. Tako vremenom ovaj proizvod doživljava razne transformacije i polako evoluira u savremeniju varijantu – „cake“ maskaru, napravljenu na bazi sapuna i uglja. Kotistila se tako što se specijalna četkica umakala u smesu i nanosila na trepavice.

Pedesete i četkica kakvu danas poznajemo

Prva četkica u obliku sličnom današnjem, nastala je 1957.godine. Malo kasnije, sedamdesetih godina dvadesetog veka, maskara postaje hit u svetu zahvaljujući poznatoj Tvigi, čije guste i dugačke trepavice i danas inspirišu žene širom sveta. Tačnije, 1971. godine Maybelline New York predstavlja svoju Great Lash maskaru, koja i nakon toliko godina ne prestaje da oduševljava sve ljubitelje ovog proizvoda za ulepšavanje.

Danas

Teško da možemo da nabrojimo tipove i oblike maskara koje danas možemo naći na svakom koraku. Veliki izbor maskara zadovoljava ukuse i zahteve i najizbirljivijih devojaka. I nakon tolikih godina i svih promena kroz koje prolazi, maskara ostaje jedan od najboljih izuma mekeup industrije, neizostavni deo ženskog nesesera, kao i jedan od najboljih poklona za dame.

Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.