fbpx
spot_img

16. Međunarodni salon stripa – SKC Beograd

Studentski kulturni centar beograd / srećna galerija • 16. MEĐUNARODNI SALON STRIPA • 27-30. 09. 2018.

(Izložbe i prateći program Festivala: 27.09 -12.10. 2018.)

PRESS KONFERENCIJA SALONA STRIPA 2018:SREDA, 26. 09. 2018. (13:00), Happy Centar SKC

SVEČANO OTVARANJE SALONA • ČETVRTAK, 27. 09. 2018. Velika sala SKC
19:00: OTVARANJE IZLOŽBI SALONA                 
20:00: DODELA NAGRADA
19:00 – 21:00: OTVORENO KOSPLEJ TAKMIČENJE ZA NAJBOLJI KOSTIM, NAJORIGINALNIJI IZBOR LIKA I NAJBOLJE DOČARAN LIK IZ SVETA STRIPA  / NAGRADE GRAFIČKE RADIONICE EDGE ART, DOMAĆIH STRIP IZDAVAČA I ORGANIZATORA FESTIVALA

GOSTI SALONA: TONI FEJZULA (ES), MIKICA IVANOVIć (RS), VELJKO KRULČIĆ (HR)

PROGRAM FILMA I ANIMACIJE:
• ANDRIJANA RUŽIĆ: MICHAEL DUDOK DE WIT (NL) – ANIMIRANI FILMOVI,  predavanje / projekcija filmova
• ALEKSANDRAR ZOGRAFĐORĐE MARKOVIĆ (RS): “POSLEDNJA AVANTURA KAKTUS BATE“,
dokumentarno-animirani film o Veljku Kockaru

SPECIJALNE NAGRADE I PRIZNANJA:
SPECIJALNO PRIZNANJE SALONA 2018. ZA DOPRINOS SRPSKOM STRIPU:
Dobitnik: Aleksa GAJIĆ (1974), Beograd, Srbija
(Komisija za dodelu priznanja za doprinos srpskom stripu: Slobodan Ivkov, predsednik;
Milosav Pješčić, član komisije; Aleksandar Uzelac, član komisije) 

SREĆKO JOVANOVIĆ- NAGRADA IZDAVAČKE KUĆE „DEČJE NOVINE DOSITEJ“ I OPŠTINE GORNJI MILANOVAC:
Dobitnik (POSTHUMNO): Desimir Žižović BUIN (1920 –1996),Gornji Milanovac

PRIZNANJE ZA NAJBOLJEG IZDAVAČA DOMAĆEG STRIPA 2017/2018: 
Dobitnik: SYSTEM COMICS, Beograd

PRIZNANJE ZA NAJBOLJEG IZDAVAČA INOSTRANIH STRIP IZDANJA U SRBIJI 2017/2018: 
Dobitnik: BESNA KOBILA, Beograd
(Komisija za dodelu priznanja domaćim izdavačima: Slobodan Ivkov, predsednik;
Vasa Pavković, član komisije; Pavle Zelić, član komisije) 

OBELEŽAVANJA JUBILEJA SRPSKOG STRIPA:
     • 140 GODINA ČASOPISA STARMALI  I GOLUB
     • 120 GODINA SRPSKOG PIGMALIONA
     • 80 GODINA BIG BENGA STRIPSKIH ČASOPISA I PRVOG SUDSKOG SPORA
     • 75 GODINA ČASOPISA MALI ZABAVNIK
     • 60 GODINA STRIPA NIKAD ROBOM I 55 GODINA EDICIJE NIKAD ROBOM
     • 50 GODINA ZLATNE SERIJE  I LUNOV MAGNUS STRIPA
     • 45 GODINA PRVOG SRPSKOG FILMA PO STRIPU
     • 20 GODINA INTERNET ČASOPISA STRIP VESTI
     • 20 GODINA BALKANSKE SMOTRE MLADIH STRIP AUTORA  U LESKOVCU
     • 10 GODINA ČASOPISA STRIPOLIS

KONKURS 16. MEĐUNARODNOG SALONA STRIPA:
Žiri u sastavu: Maja VESELINOVIĆ, strip autor i ilustrator; Željko PAHEK, strip autor i ilustrator; Boban Savić GETO, strip autor i ilustrator; Igor Kordej, strip autor i Aleksandar ZOGRAF, strip autor, dodliće 27. septembra 2018. godine, na svečanoj ceremoniji otvaranja Salona, sledeće nagrade: GRAND PRIX,  NAGRADU ZA NAJBOLJE OSTVARENJE U DOMENU KLASIČNOG STRIP JEZIKA, NAGRADU ZA NAJBOLJE OSTVARENJE U DOMENU ALTERNATIVNOG STRIP JEZIKA, NAGRADU ZA NAJBOLJI SCENARIO, NAGRADU ZA NAJBOLJI CRTEŽ, SPECIJALNU NAGRADU ŽIRIJA ZA INOVACIJU U STRIP UMETNOSTI, kao i NAGRADE ŽIRIJA U KATEGORIJI TAKMIČARA DO 15 GODINA: MLADI LAV, SPECIJALNU NAGRADU ŽIRIJA ZA NAJBOLJU IDEJU, SPECIJALNU NAGRADU ŽIRIJA ZA ZREO I MAŠTOVIT IZRAZ i SPECIJALNU NAGRADA ŽIRIJA ZA NAJMLAĐEG AUTORA.

     REČ UREDNIKA:
Međunarodni salon stripa je festival devete umetnosti kojeg, od svog osnivanja 2003. godine, organizuje i vodi Srećna galerija Studentskog kulturnog centra Beograd kao svoj redovni redakcijski program. Ovaj festival je manifestacija neprofitnog karaktera i predstavlja najmasovniji i najsveobuhvatniji strip projekat u Srbiji, i jednu od najznačajnijih smotri devete umetnosti u regionu.
Nakon niza pokušaja da strip, kao jedna od najplodonosnijih umetničkih disciplina u srpskoj kulturi, zaživi na oficijelnoj likovnoj i umetničkoj sceni, Studentski kulturni centar je, kao jedan od prvih aktera u toj inicijativi, uspeo da u svoj redovni godišnji program uvede sve pojavne oblike izražavanja devete umetnosti kao jednu od svojih strategijskih programskih ideja.
Ako je SKC od svog osnivanja pa u svakoj deceniji prošlog veka bio, u svetskim okvirima, relevantno mesto savremene umetnosti, posebno alternativnih oblika umetničkog izražavanja, konceptuale i rokenrola, sigurno je i u protekloj jednoj i po deceniji novoga veka na autentičan način, i opet na svetskom nivou, obeležio domaću umetničku scenu programom devete umetnosti.
U najboljoj tradiciji svojih blistavih istorijskih iskustava i u precizno predviđenom programskom prostoru se već 16 godina, sa izuzetnim uspesima, odvija SKC-ov Salon stripa – veliki međunarodni festival, koncepcijski zasnovan na takmičenju po međunarodnom konkursu autora svih uzrasta iz svih zemalja sveta; gostovanju najrelevantnijih svetskih strip autora; revalorizaciji domaćeg strip stvaralaštva od njegovog početka do danas; afirmaciji domaćeg strip izdavaštva; afirmaciji mladih autora; popularizaciji stripa i srodnih izraza poput animiranog filma i ilustracije.
Potencirajući artistički karakter stripa i koncepciju predstavljanja stripova kao ostvarenja likovne umetnosti u galerijskim prostorima, jedinstvenost ovog festivala se ogleda i u tome što kroz izložbe i nagrade za inovativnost u stripu, publici prezentuje i radove posebne likovne  poetike i  na taj način razbija stereotipe o ovom umetničkom mediju.
U proteklih šesnaest godina na Međunarodnom salonu stripa takmičilo se preko 2000 strip autora iz 58 zemalja sveta. Od njih oko 800 u kategoriji takmičara do 15 godina starosti, a u revijalnom delu programa gostovali su kako najeminentniji svetski autori tako i pioniri srpskog stripa kao laureati Specijalnog priznanja Salona za životno delo i doprinos srpskom stripu.
U naporima da se postigne potreban nivo kvaliteta programa, pripremanje svakog pojedinačnog festivalskog izdanja iziskivalo je ogroman rad i velika ulaganja.
Da bi se Salon održao kao manifestacija međunarodnog renomea uprava SKC-a  na čelu sa direktorom Slavoljubom Veselinovićem, u ovaj festival je počela da ulagaže značajna infrastrukturna i finansijska sredstva, uspevši ne samo da održi već i da unapredi festival, a sve u želji da na međunarodnom nivou, na jednom mestu sabere neosporne kvalitete stripa, i kroz ovakav događaj, devetu umetnost udostoji elitističkog nivoa i zvanja, što ona sama po sebi to i zaslužuje.
Program ovogodišnjeg, 16. po redu, Međunarodnog salona stripa će proteći u znaku obeležavanja 50 godina od pokretanja popularnih strip edicija novosadskog Dnevnika – Zlatna serija i Lunov Magnus Strip, za koje možemo reći da su obeležile jugoslovensku i srpsku pop-kulturu od kraja šezdesetih do prve polovine devedesetih godina prošlog veka. S tim u vezi je, na Salonu, i profilisano gostovanje proslavljenog srpskog strip autora Miodraga Mikice Ivanovića,  koji je za LMS i ZS ilustrovao oko 120 naslovnica (Veliki Blek, Zagor, Mister No, Kapetan Miki, Kit Teler). Radio u Dnevnikovom timu na licencnim izdanjima Velikog Bleka. Nactrao oko 40 epizoda Nindže za Dečje Novine iz Gornjrg Milanovca. Nacrtao  nekoliko epizoda YU Tarzana itd.
Tokom festivala, Mikica Ivanović će u više navrata potpisivati sveske i crtati junake LMS-a i ZS posetiocima programa Salona stripa 2018.
Predstavljanje plejade najznačajnijih Bonellijevih junaka, na Salonu nastavlja se predavanjem Zorana Đukanovića Ken Parker – strip koji je promenio prirodu vesterna i Bonelli stripove i, zajedno sa Dušanom Mladenovićem,  panel diskusijom o jubileju 70 godina legendarnog Teksa Vilera koji je, primera radi, u doba procvata „špageti“ vesterna, bio štampan u tiražima od blizu milion primeraka.
Uzimajući u obzir još jedan jubilej srpskog stripa – 60 godina stripa Nikad robom i 55 godina istoimene edicije, uredništvo Salona stripa je priredilo retrospektivnu izložbu, do sada neizlaganih i neviđenih strip radova Desimira Žižovića Buina (1920-1996), kome će ove godine izdavačka kuća Dečje Novine Dositej i opština Gornji Milanovac, na Salonu stripa u SKC-u, posthumno dodeliti  nagradu Srećko Jovanović.
Gostovanje Tonija Fejzule, španskog strip autora i profesora (rođenog u Beogradu), koji već nekoliko godina radi za čuvenu izdavačku kuću Dark Hors, i program animiranih filmova oskarovca Mihaela Dudok de Vita u redakciji Andrijane Ružić su ekskluzivitet programa ovogodišnjeg Salona.
Osim svoje retrospektivne izložbe i predavanja, Toni Fejzula će se beogradskoj publici predstaviti i svojim novim albumom Dead Inside koji je, ovom prilikom, za našu čitalačku publiku, prevela i objavila beogradska izdavačka kuća System Comics.
Posebno izdvajamo i film posvećen sudbini strip autora Veljka Kockara, velike nade predratnog srpskog stripa, Poslednja avantura Kaktus Bate, u režiji Đorđa Markovića, a po ideji Aleksandra Zografa, kao remek-delo domaće dokumentarno-animirane filmske produkcije.
Međunarodni salon stripa SKC Beograd se svake godine, tradicionalno, održava u periodu od četvrtka do nedelje, tokom poslednje sedmice septembra. Zvanični program 16. salona stripa biće realizovan od 27. do 30. septembra 2018. godine u svim prostorima SKC-a. Izložbe i prateći programi festivala trajaće do 12. oktobra 2018. godine. Svi programi su besplatni i profilisani za posetioce svih uzrasta.
Dobrodošli u SKC, na naš najveći festival devete umetnosti!

Miki Pješčić, urednik Salona stripa

P R O G R A M  S A L O N A :
Četvrtak, 27.09. 2018.

15:00 – 22:00, Happy Centar SKC: BERZA STRIPA
19:00, OTVARANJE IZLOŽBI SALONA 2018
• Srećna Galerija: KONKURS 2018 – IZLOŽBA NAGRAĐENIH RADOVA
• Mala sala: KONKURS 2018 – IZLOŽBA NAJUSPELIJIH RADOVA
• Galerija SKC: Toni FEJZULA (Španija), retrospektivna izložba gosta Salona
• Velika sala: IZ ISTORIJE SRPSKOG STRIPA – Desimir Žižović BUIN (1920 –1996),retrospektivna izložba
• Novi prostor: Mikica IVANOVIĆ (Srbija), retrospektivna izložba gosta Salona. Autor postavke: Ilija Mirović
• Galerija Circus: Aleksa GAJIĆ – dobitnik Priznanja za doprinos srpskom stripu, dokumentarna izložba
19:30, PRATEĆI PROGRAM/ KOSPLEJ SALONA 2018
20:00, Velika sala: CEREMONIJA SVEČANOG OTVARANJA SALONA I DODELA NAGRAD

     Petak, 28.09. 2018.
11:00 – 22:00, Happy Centar SKC: BERZA STRIPA
17:00, Velika Sala: Zoran ĐUKANOVIĆ: “KEN PARKER – strip koji je promenio prirodu vesterna i Bonelli stripove“, predavanje
18:00, Velika Sala, Toni FEJZULA (Španija): „DEAD INSIDE“, promocija albuma gosta Salona, System Comics, Beograd, 2018.
19:00, Galerija SKC, Toni FEJZULA (Španija): „DEAD INSIDE“, potpisivanje albuma
19:00, Velika sala, Veljko KRULČIĆ (Hrvatska): „ZDRAVKO ZUPAN: MAUROVIĆ-LOBAČEV-JULES-SULIĆ“, promocija knjige tekstova Zdravka Zupana, „Art 9“, Zagreb, 2018.
20.00, Velika Sala, “POSLEDNJA AVANTURA KAKTUS BATE“, dokumentarno-animirani film o Veljku Kockaru

     Subota, 29.09. 2018.
11:00 – 22:00, Happy Centar SKC: BERZA STRIPA
13:00 – 15:00, Novi Prostor / Happy Centar SKC, Mikica IVANOVIĆ: potpisivanje svezaka i crtanje junaka LMS i ZS posetiocima Salona
16:00, Velika sala, Jovan GVERO: „NS STRIP VIKEND“, promocija festivala
16:30, Velika sala, „STRIPOLIS“ br.10, promocija strip magazina, Kulturni centar Zrenjanin, Srbija
17:30, Velika Sala, MODESTY STRIPOVI, promocija izdavača (Prezentacija novih i planiranih knjiga: Migelančo Prado, Đorđe Lobačev, Nikola Mitrović- Kokan)
18:30, Velika sala, Toni FEJZULA (Španija): „STORYTELLING – JERARHIJA I PRINCIP RAZLIKE“, predavanje
19:30, Velika Sala, 50 GODINA EDICIJA „LUNOV MAGNUS STRIP“ I „ZLATNA SERIJA“. Govore: Mikica IVANOVIĆ, Slobodan IVKOV, Dušan MLADENOVIĆ, Ilija MIROVIĆ
20:30, Novi Prostor SKC, Mikica IVANOVIĆ: potpisivanje svezaka i crtanje junaka LMS i ZS posetiocima Salona

     Nedelja, 30.09. 2018.
11:00 – 22:00, Happy Centar SKC: BERZA STRIPA
16:00, Velika sala: PRIZNANJE SALONA ZA NAJBOLJEG IZDAVAČA DOMAĆEG STRIPA 2017/2018: SYSTEM COMICS, Beograd, promocija izdavača
17:00, Velika sala: Zoran ĐUKANOVIĆ, Dušan MLADENOVIĆ: „70 godina TeKSA Vilera“, predavanje
18:00, Velika sala,  Milan MILETIĆ: „KONJANICI“, promocija knjige
19:00, Velika sala, PRIZNANJE SALONA ZA NAJBOLJEG IZDAVAČA INOSTRANIH STRIP IZDANJA U SRBIJI 2017/2018: BESNA KOBILA, Beograd, promocija izdavača
20:00, Velika sala, Andrijana RUŽIĆ (Italija): MICHAEL DUDOK DE WIT (NL) – ANIMIRANI FILMOVI,  predavanje / projekcija filmova (Monah i riba, 1994, 6′ 22“ / Otac i kći, 2000, 8′ 30“)

(Međunarodni salon stripa zadržava pravo izmene i dopune programa)
(RadnovremegalerijatokomtrajanjazvaničnogprogramaSalonaje 10:00 – 20:00)

I N F O :
www.salonstripaskc.rs
www.facebook.com/comicsfest
www.instagram.com/salon_stripa_skc_belgrade/
www.twitter.com/SalonSkc
[email protected]

Prethodni tekstVic nedelje: Super san
Sledeći tekstDnevna doza aforizma
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.