fbpx
spot_img

Zašto su putnički avioni beli?

Beli avioni su norma. Taj konformizam nije bez razloga. Naime, nauka i ekonomija pružaju puno razloga zbog kojih avioni ne bi smeli da izgledaju kao kaleidoskop…

 

Foto: Pixabay

Profesor sa Masačusetskog tehnološkog instituta (MIT) na odeljenju za aeronautiku i astronautiku, R. Džon Hansmen, objasnio je za Biznis Insajder da bela boja najbolje reflektuje sunčevu svetlost, što kabinu pilota održava hladnom. Posebno je važno zaštititi plastične delove aviona (ponajviše nosni konus) i kompozitne materijale od sunca. Bela „boja“ takođe odbija potencijalno opasno sunčevo zračenje.

 

Prema istraživanju iz 2011. godine, objavljenom u žurnalu „Human-Wildlife Interactions“, ptice takođe cene svetle avione. Studija, koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Purdu i Nacionalnog istraživačkog centra za divlje životinje, otkrila je da su beli avioni imali manje sudara sa pticama od plavih aviona. Ova studija sugeriše da naši pernati prijatelji mogu lakše da primete bele avione i shodno tome se udalje.

 

Bela boja takođe pomaže ljudima vizuelno. Naime, belina čini da se sve pukotine, ogrebotine i ulubljenja lakše vide, što je, kada su avioni u pitanju, i te kako bitno.

 

Međutim, nauka je samo jedna strana priče.

 

Kada je potrebno 65 galona boje da bi se prekrio celi avion, onda morate da budete stvarno pametni sa onim što radite. Bela je standardna, jeftina boja, prosto i jednostavno. Ako želite da budete fanki i svoj avion ofarbate u neku drečaviju boju, ma koju izabrali ona će oksidirati i kad tad izbledeti. Da bi avion bio lep i veseo, potrebno ga je češće farbati, što naravno iziskuje više novca.

Izvor: rtv.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.