fbpx
spot_img

Napravite sami preparate protiv komaraca: Prirodno, bezbedno, efikasno, jeftino

Izuzetno topli prolećni dani sa sobom su doneli i dosadne komarce čiji ubodi i te kako mogu da nam pokvare uživanje u prirodi. Mi vam ovoga puta predstavljamo prirodna, potpuno bezbedna, gotovo besplatna i što je najbitnije sto posto efikasna sredstva za zaštitu od komaraca koja možete napraviti sami!
sredstva protiv komaraca
Jabukovo sirće svi imamo u kuhinji ali retko ko zna da je ono zapravo jedno od najboljih sredstava u borbi protiv dosadnih komaraca i sprečavanju njihovog ujeda. Ujutro pre nego što krenete negde u prirodu, pored jezera, ili bilo kog mesta gde je neminovno da vas spopadne roj komaraca potrebno je da u 2dl mlake vode sipate 3 kašičice jabukovog sirćeta, promešate i popijete. Miris koji bude širilo vaše telo ne mogu registrovati ljudska čula, ali ga mogu osetiti samo inseti. Komarci će zasigurno izbegavati da se približe vašoj koži narednih 12 sati.

Lavanda – Miris lavande je prekrasan, a komarci ga jednostavno ne mogu podneti. U maslinovo, bademovo ili bebi ulje nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande i namažite celo telo. Ulje će vašu kožu učiniti mekom i zaštićenom od letnih napasnika.
sredstva protiv komaraca
Maslinovo ulje – Voda je sigurno najčešće okupljalište za komarce, bilo da je u pitanju bara, jezero, ili malo vode koju ostavite nasutu u nekoj posudi, pa čak i u saksiji sa cvećem. Kako biste komarce oterali s mesta okupljanja i učinili da se tu više ne razmnožavaju stavite u baštu ili na terasu gde odmarate posudicu s vodom i nekoliko kapi maslinovog ulja koje će biti neprimetno, a odbiće dosadne nametljivce.

Čajna mešavina hajdučke trave, lavande, nane, bosiljka, matičnjaka, žalfije i kamilice – Ova čajna mešavina idealna je ako se iskoriste svi čajevi, ali ako nemate sve biljke, neophodno je da imate lavandu i nanu bez kojih recept nije delotvoran. Prokuvajte 2 dl vode i kao kada pravite čaj prelijte preko 4 kašike čajne mešavine, te ostavite da odstoji i da se prohladi. Zatim ohlađen čaj procedite i dodajte šolju rakije komovice. Umesto rakije može i jabukovo sirće ili alkohol za spoljnu dezinfekciju kože. Ovaj rastvor sipajte u flašu sa raspršivačem i jednostavno poprskajte po koži pre izlaska napolje.

Banana – Osim što je zdrava i drži vas sitima banana je odlična za vašu kožu, a komarci je mrze. Bananu pojedite, a unutrašnjom stranom kore namažite delove ruku i nogu.
sredstva protiv komaraca
Ulje čajevca – Ulje čajevca zahvaljujući intenzivnom mirisu efikasno pomaže u borbi protiv komaraca te smiruje mesto uboda. 140 ml vode pomešajte s 60 ml ulja čajevca, smesu ulijte u bocu s raspršivačem, protresite i poprskajte kožu barem jednom dnevno.

Šta preduzeti ukoliko se ujed komarca ipak dogodi?
Bolno mesto odmah premazati domaćim jabukovim sirćetom, koje provereno umanjuje svrab i bol. Ukoliko na bolno mesto nanesete malo limunovog soka, sprečićete oticanje i svrab. Možete pomešati i jednake delove vode sa sodom bikarbonom dok ne dobijete finu pastu, pa je naneti na bolno mesto i pustiti da deluje barem 15 minuta. Može pomoći i mešavina meda, cimeta u prahu i malo tople vode, koju treba naneti direktno na mesto uboda. Na bolno mesto takođe možete staviti i ohlađene čajne kesice kamilice.

Izvor: Opanak, zdravailepa.com

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.