fbpx
spot_img

21. ART TREMA FEST Ruma 2018: međunarodni festival akademskih pozorišta

21. ART TREMA FEST Ruma 2017 je međunarodni festival akademskih pozorišta, predstava studenata akademija umetnosti i kamernih profesionalnih projekta nastalih u saradnji sa institucijama kulture. Ove godine se održava od 22. do 25. marta. Biće izvedeno šest predstava u takmičarskom programu i dve u revijalnom delu (na otvaranju i zatvaranju festivala), na kamernoj i velikoj sceni Kulturnog centra Ruma. Predstavama iz Srbije će se pridružiti i po jedna iz Hrvatske, Makedonije i Bosne  i Hercegovine i Bugarske. Festival više od dve decenije afirmiše rad studenata umetničkih akademija u regionu prikazujući njihove ispitne, diplomske i profesionalne produkcije, kao i kamerne predstave koje nastaju u saradnji sa pozorištima, nezavisnim teatarskim asocijacijama i ustanovama kulture. Festival otvoriti multimedijalni projekat domaćina, Gradskog pozorišta Ruma, pod nazivom RUMA – РУМА, a zatvoriti HOR BEČKIH DEČAKA produkcije Yugo Art.

21. TREMU organizuje Gradsko pozorište Ruma u saradnji sa Kulturnim centrom, Gradskom bibliotekom, Zavičajnim muzejom Ruma, Turističkom organizacijom Ruma, Blue Rock kafeom, Hotelom Park Ruma, Omladinskim savetom Ruma, srednjim školama u opštini, volonterima, a uz finansijsku podršku lokalne samouprave i rumskih preduzetnika.

Festival je takmičarskog karaktera. Na Festivalu postoje dva žirija – stručni žiri i Tajni žiri za dodelu Tremovače. Stručni žiri festivala čine: Zijah Sokolović, dramski umetnik; Goran Cvetković, pozorišni kritičar i Miroslav Radonjić, teatrolog. Stručni žiri Festivala može odlučivati o sledećim nagradama: Najbolja predstava u celini (prva, druga i treća nagrada – Zlatna, srebrna i brozana Trema maska). Kao i najbolja režija  (Zlatna plaketa), glavna muška uloga, glavna ženska uloga, epizodna muška uloga, epizodna ženska uloga, kao i najbolji kostimograf, scenograf, scenska muzika, dizajn (muzika i svetlo – total dizajn) i specijalne nagrade i pohvale (originalan dramski tekst, adaptacija i dr.).

Zašto nam treba TREMA?

Art Trema Fest Ruma afirmiše rad studenata umetničkih akademija u regionu prikazujući njihove ispitne, diplomske i profesionalne produkcije, kao i kamernih predstava koje nastaju u saradnji sa pozorištima, nezavisnim teatarskim asocijacijama i ustanovama kulture. Ove godine, 21. Art Trema Fest Ruma biće održan od 22. do 25. marta (odabrano je 8 predstava od preko 120 prijavljenih na konkursu). U takmičarskom delu, tokom četiri dana festivala, gledaoci će biti u prilici da vide po dve predstave dnevno, izuzev na otvaranju i zatvaranju kada su predviđeni dodatni programi. 
Za protekle dve decenije prikazano je više od 300 pozorišnih predstava, pozorišnih izložbi, prezentacija i stručnih razgovora sa umetnicima i publikom. Predstave su izvođenje na više jezika: srpski, bugarski, mađarski, švedski, engleski, italijanski, slovački, romski, makedonski… Veliki broj mladih iz Gradskog pozorišta Ruma, njih više od 1.000, raslo je i obrazovalo se tokom 20. godina trajanja Festivala, a sad se pojavljuju kao uspešni i priznati umetnici u pozorištima u Srbiji i regionu.
Trema je za neke izgovor za neznanje, za druge je pokretač da sebe predstave u najboljem svetlu, dok na neke parališuće utiče. Trema je vrsta straha pred nastup bilo koje vrste i nezaobilazni je deo pozorišne rutine. Rumska TREMA senzibiliše mlade ka pozorištu i umetnosti uopšte i, duboko verujemo, doprinosi da budu svestraniji ljudi.  
Zoltan Fridman, reditelj i koordinator projekta

Zoltan Fidman sa Miroslavom Radonjićem i Zijahom Sokolovićem
PROGRAM FESTIVALA
 Trema u martu od 22. do 25. marta

Cena ulaznica: Kompleti karata za sva četiri dana festivala su u prodaji i njihova cena iznosi 1400rsd. Cene pojedinačnih predstava iznose 250rsd, a predstava u čast nagrađenih po ceni od 500 rsd i moći će da se kupe na blagajni Kulturnog centra Ruma i u Blue Rock Kafeu Ruma od 10. marta. Kompleti karata za škole, tj. učenike, prodaju se po povlašćenoj ceni od 1200rsd.

Četvrtak  I  22. Mart 

18.00h izložba Pozorišni svetlopisi od portreta do scenskog pokreta, pozorišnog muzeja Vojvodine i Srpskog narodnog pozorišta, autorka izložbe je Ivana Koči, viši kustos Zavičajni muzej Ruma, Legat Roman Soletić, veliki hol KC Ruma
18.30h  Protokol svečanog otvaranja festivala

19.00h  RUMA – RUMA, Community art i Gradsko pozorište Ruma, velika scena i hol KC Ruma
21.00h  NAŠE MESTO  Kulturni centar Novog Sada i teatar 34, kamerna scena KC Ruma

Petak I  23. Mart 

11.00h  Odlazak na međunarodnu konferenciju Akademije umetnossti u Beogradu,  Pozorište između politike i političnosti.
18.00h Promocija knjige o predstavi Glumac je glumac je glumac Zijaha Sokolovića, Gradska biblioteka Atanasije Stojković 

19.30h  GALEB, A.P. Čehov, Akademija umetnosti Beograd u klasi Milana Neškovića i Andrije Šepetkovskogvelika scena KC Ruma
22.00h  THE NIGHT BEFORE, A.P. Čehov,  Drama Theater Lovech, Bugarska, kamerna scena KC Ruma

Subota  I  24. Mart 
11.00h  pozorišna radionica  Telo kao instrument, Ana Vrbaški i Marko Dinjaški u Blue Rock kafeu, za rumske glumce i goste Treme

19.00h  NOĆ TRIBADA, Per Olov Enquist, HNK Mostar Bosna i Hercegovina, velika scena KC Ruma
21.00h SAY HI AND BLOW ME, Artopia Skopje,  Makedonija, kamerna scena KC Ruma

Nedelja I 25.03.
11h Pozorišni okrugli sto – razmena iskustava i utisci, gosti učesnici festivala – hotel Park

19.00h KABARES VALESKA, Akademija primenjenih umjetnosti u Sveučilištu u Rijeci, Hrvatska, Blue Rock Kafe u Rumi 

21.00h Proglašenje najboljih i čitanje Poslanice povodom Svetskog dana pozorišta

21.15h  HOR BEČKIH DEČAKA, Yugoart, velika scena KC Ruma – predstava u čast nagrađenih!

Razgovor nakon svake takmičarske predstave: Stručni žiri, akteri predstave i publika, dodela Tremovače trajanje: 20 min

Više o predstavama
RUMA – RUMA, Community art i Gradsko pozorište Ruma

 

NAŠE MESTO  Kulturni centar Novog Sada i teatar 34

U ovom scenskom ostvarenju igraju mladi glumci Nikolina Spasić i Milan Novaković, dok je režija pripala Bogdanu Jankoviću. Dramaturg predstave je Simon Grabovac, a za scenografiju je zadužena Nevena Vujasinović.

GALEB, Akademija umetnosti Beograd

Galeb, A.P. Čehova kakovog do sada nismo imali priliku da vidimo, svečana je diplomska predstava studenata IV godine glume Akademije umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Andreja Šepetkovskog i prof. Milana Neškovića. Igraju: Marija Babić, Boris Mitrović, Dimitrije Prodanović, Milena Božić, Gordana Đokić, Miloš Lazarov, Milan Krstić, Predrag Grujić, Vahid Džanković

THE NIGHT BEFORE, Drama Theater Lovech, Bugarska

Ideja, adaptacija i režija: Ana Bateva

NOĆ TRIBADA, Hrvatsko narodno kazalište Mostar, Bosna i Hercegovina

Autor teksta je savremeni švedski pisac Per Olov Enquist, u režiji Bore Stjepanovića. Predstava se bavi kontroverznim odnosom prema ženama, jednom od brojnih životnih tema njegovog zemljaka Augusta Strindberga, takođe savremenim dramskim piscem. U predstavi igraju Ivan Skoko, Angela Bulum, Bojan Beribaka, Nikolina Marić i Zorislav Galić.

SAY HI AND BLOW ME, Artopia Skopje, Makedonija

KABARES VALESKA Akademija primenjenih umjetnosti u Sveučilištu u Rijeci, Hrvatska

Ova monodrama, u režiji Edvina Liverića se poigrava elementima dramskog i plesnog pozorišta i kabarea. Kroz prožimanje tih tri scenske umetnosti dočarava se život i delo Valeske Gert, nekada slavne, a danas pomalo zaboravljene glumice, plesačice i svojevrsne pionirke performansa. Inače, ova je predstava  završni rad glumice Nike Ivančić na svom fakultetu.

HOR BEČKIH DEČAKA, Yugoart

Ova nagrađivana (tragi)komedija sa Predragom Ejdusom, Irfanom Mensurom i Slobodanom Bodom Ninkovićem u podeli, po tekstu Miroljuba Nedovića i u Mensurovoj adaptaciji i režiji mami osmeh na lice gledaocima već od prve scene. U pitanju je priča o našim ljudima koji sanjaju budućnost, a bore se za sadašnjost. Moćno oružje su im vedrina i optimizam. Radnja se događa usred jednog podruma u Beču, bez prozora i dnevnog svetla. Tu je i jedan krevet, jedan TV na izdisaju i nekoliko pacova.
Marko Radojičić 
Marko Radojičić http://bgedtculture.blogspot.rs/
Rođen u Čačku 1982. godine. Inženjer telekomunikacionog saobraćaja. Ljubitelj i pratilac kulturnih dešavanja. Pokrenuo blog o kulturi, Belgrade Edt Culture, u cilju njene popularizacije. Svojim pisanjem želi da promoviše književnost, pozorište, film, izložbe, muziku i igru. Živi i radi u Beogradu. Član UNS-a i međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists)