fbpx
spot_img

22. ART TREMA FEST Ruma 2019: međunarodni festival akademskih pozorišta

22. ART TREMA FEST Ruma 2019 je međunarodni festival akademskih pozorišta, predstava studenata akademija umetnosti i kamernih profesionalnih projekta nastalih u saradnji sa institucijama kulture. Ove godine se održava od 27. do 31. marta. Biće izvedeno osam predstava u takmičarskom programu na kamernoj i velikoj sceni Kulturnog centra Ruma. Predstavama iz Srbije će se pridružiti i dve iz Hrvatske, i po jedna iz Bosne  i Hercegovine i Bugarske. Festival više od dve decenije afirmiše rad studenata umetničkih akademija u regionu prikazujući njihove ispitne, diplomske i profesionalne produkcije, kao i kamerne predstave koje nastaju u saradnji sa pozorištima, nezavisnim teatarskim asocijacijama i ustanovama kulture. Festival otvoriti nagrađivana predstava JAMI DISTRIKT, a zatvoriti prezentacija rada studenata akademija umetnosti (master klas Zijaha Sokolovića). 22. TREMU organizuje Gradsko pozorište Ruma u saradnji sa Kulturnim centrom, Gradskom bibliotekom, Zavičajnim muzejom Ruma, Turističkom organizacijom Ruma, srednjim školama u opštini, volonterima, a uz finansijsku podršku lokalne samouprave i rumskih preduzetnika.

Festival je takmičarskog karaktera. Na Festivalu postoje dva žirija – stručni žiri i Tajni žiri za dodelu Tremovače. Stručni žiri festivala čine: Zijah Sokolović, dramski umetnik; Nina Horvat, dramaturg i reditelj i Miroslav Radonjić, teatrolog. Stručni žiri Festivala može odlučivati o sledećim nagradama: Najbolja predstava u celini (prva, druga i treća nagrada – Zlatna, srebrna i brozana Trema maska). Kao i najbolja režija  (Zlatna plaketa), glavna muška uloga, glavna ženska uloga, epizodna muška uloga, epizodna ženska uloga, kao i najbolji kostimograf, scenograf, scenska muzika, dizajn (muzika i svetlo – total dizajn) i specijalne nagrade i pohvale (originalan dramski tekst, adaptacija i dr.).

Zašto nam treba TREMA?
Za protekle dve decenije prikazano je više od 300 pozorišnih predstava, pozorišnih izložbi, prezentacija i stručnih razgovora sa umetnicima i publikom. Predstave su izvođenje na više jezika: srpski, bugarski, mađarski, švedski, engleski, italijanski, slovački, romski, makedonski… Veliki broj mladih iz Gradskog pozorišta Ruma, njih više od 1.000, raslo je i obrazovalo se tokom 20. godina trajanja Festivala, a sad se pojavljuju kao uspešni i priznati umetnici u pozorištima u Srbiji i regionu. Trema je za neke izgovor za neznanje, za druge je pokretač da sebe predstave u najboljem svetlu, dok na neke parališuće utiče. Trema je vrsta straha pred nastup bilo koje vrste i nezaobilazni je deo pozorišne rutine. Rumska TREMA senzibiliše mlade ka pozorištu i umetnosti uopšte i, duboko verujemo, doprinosi da budu svestraniji ljudi.  Zoltan Fridman, reditelj i koordinator projekta

Zoltan Fidman sa Miroslavom Radonjićem i Zijahom Sokolovićem
PROGRAM FESTIVALA
 Trema u martu od 27. do 31. marta

Cena ulaznica: Kompleti karata za sva četiri dana festivala su u prodaji i njihova cena iznosi 1400rsd. Cene pojedinačnih predstava iznose 300rsd (za Jami Distrikt je 500rsd) i moći će da se kupe na blagajni Kulturnog centra Ruma od 11. marta. Kompleti karata za škole, tj. učenike, prodaju se po povlašćenoj ceni od 1000rsd.

Četvrtak  I  28. Mart 

18.30h izložba Heda Gabler Henrika Ibzena na pozornicama Srbije, pozorišnog muzeja Vojvodine, domaćin izložbe je Zavičajni muzej Ruma, Legat Roman Soletić, veliki hol KC Ruma – Protokol svečanog otvaranja festivala

19.00h  JAMI DISTRIKT, Bitef teatar, CZK Tivat, Maszk Segedin Think Tank studio Novi Sad, velika scena i hol KC Ruma

 21.00h  MISTERO BUFFO  Dražen Šivak, Kazalište Grupa i Triko cirkus teatar Zagreb, Hrvatska, kamerna scena KC Ruma

Prezentacija: Tremin MasterClass Zijaha Sokolovića za studente akademija umetnosti i mlade glumce

Petak I  29. Mart 

18.00h Okrugli sto Primenjeno pozorište moderatori: teatrolozi Milan i Marina Mađarev (gradska biblioteka Anastasije Stojković Ruma)

19.00h  STRIPTIZ, Proces teatar Beogradkamerna scena KC Ruma

22.00h  KABARES VALESKA, Akademija primenjenih umjetnosti u Sveučilištu u Rijeci, Hrvatska, prostori u KC Ruma 

Prezentacija: Tremin MasterClass Zijaha Sokolovića za studente akademija umetnosti i mlade glumce 

Subota  I  30. Mart 
19.00h  ISKUŠENJE, Teatar Maska i Šabačko pozorište, kamerna scena KC Ruma

21.00h KOKOŠKA, Art udruženje SPAM Studios, Sofija Bugarska, kamerna scena KC Ruma
Prezentacija: Tremin MasterClass Zijaha Sokolovića za studente akademija umetnosti i mlade glumce  

Nedelja I 31.03.

19.00h IZ TRI UGLA, Teatar Fedra, Bugojno, Bosna i Hercegovina, kamerna scena KC Ruma

21.00h  ZAGONETKA REVOLUCIJE, Dah teatar Beograd, prostori u KC Ruma  

Marko Radojičić 
Marko Radojičić http://bgedtculture.blogspot.rs/
Rođen u Čačku 1982. godine. Inženjer telekomunikacionog saobraćaja. Ljubitelj i pratilac kulturnih dešavanja. Pokrenuo blog o kulturi, Belgrade Edt Culture, u cilju njene popularizacije. Svojim pisanjem želi da promoviše književnost, pozorište, film, izložbe, muziku i igru. Živi i radi u Beogradu. Član UNS-a i međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists)