fbpx
spot_img

IV redovna skupština SPKD Prosvjeta u Tuzli

Četvrta redovna skupština Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ u Tuzli održana je u subotu, 23. marta, u novim prostorijama Društva.

Na skupštini su usvojeni Izvještaji o radu Društva za 2018. godinu (narativni, finansijski, bilans stanja i uspjeha), Izvještaj Nadzornog odbora za 2018. godinu, kao i Program rada i Finansijski plan za 2019. godinu. Skupština je potvrdila odluku o kooptiranju člana u Upravni odbor, jereja Spasoja Radovanovića.

Razmatrajući Izvještaje o radu za 2018. godinu ustanovljeno je da su aktivnosti planirane Programom rada za 2018. godinu realizovane u potpunosti, te da je ispoštovana i planirana dinamika održavanja „Prosvjetinih“ programa.

U toku godine izdavačka djelatnost je bila sadržajna: objavljeno je reprint izdanje Spomenice Prosvjetinog đačkog doma iz 1930, zbirka pjesama Vojislava Durmanovića i monografija „Stara Tuzla – Srpska varoš“.

Finansijsko poslovanje Društva je bilo zadovoljavajuće zahvaljujući sredstvima članarine i sredstvima iz budžeta Grada Tuzla (po osnovu konkursa).

Istaknuto je zadovoljsto radom Društva kao i želja da se tako nastavi, da se unapređuje saradnja sa književnim, kulturnim i naučnim institucijama, a da su ulaskom u nove prostorije stečeni uslovi za nesmetan rad.

Predsjednik Skupštine Zoran Vlkov se zahvalio članovima na podršci i pozvao da se pridruže u radu na realizaciji planiranih aktivnosti.

SPKD "Prosvjeta" Tuzla
SPKD "Prosvjeta" Tuzla
Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ u Tuzli je osnovano 6. juna 1904. godine sa ciljem očuvanja srpske kulture i identiteta, razvija prosvjetne, kulturne, sportske i druge aktivnosti s drugim narodima u Bosni i Hercegovini, odnosno njihovim društvima.