fbpx
spot_img

Na današnji dan: 20. avgust

Sat
foto: wallpapermania. eu

1871 – Rođen je američki pilot i konstruktor aviona Orvil Rajt, koji je 1903. sa bratom Vilburom, u avionu njihove izrade, izveo prvi let u istoriji vazduhoplovstva.

1883 – Rođena je francuska modna kreatorka Gabrijela „Koko“ Šanel, koja je gotovo šest decenija suvereno vladala pariskom visokom modom.

1910 – U Cetinju je puštena u rad prva električna centrala u Crnoj Gori. Svečano puštanje u rad centrale upriličeno je povodom krunisanja kralja Nikole, a služila je za osvetljenje Dvora, Zetskog doma, glavne cetinjske ulice i nekoliko kuća viđenijih Crnogoraca.

1946 – Rođen je američki državnik Bil Klinton koji je kao kandidat Demokratske stranke bio predsednik SAD 1992. i ponovo 1996. Prethodno je bio guverner Arkanzasa.

1979 – Ruski kosmonauti Vladimir Ljakov i Valerij Rjumin vratili su se na Zemlju vasionskim brodom „Sojuz 34“ posle rekordnih 175 dana provedenih u svemiru.

1996 – Šest ruskih, francuskih i američkih kosmonauta susrelo se na ruskoj kosmičkoj stanici „Mir“, uključujući Klaudiju Andre Dešaj, prvu Francuskinju u kosmosu, koja je tog dana na rusku kosmičku stanicu stigla ruskom raketom „Sojuz-U“.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.