fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Pazite na svoju figuru

Vežbanjem možete da izmenite svoju figuru i približiti je onoj o kojoj sanjate. Ako želite da ojačate listove na nogama, smršate u bedrima i struku, očvrsnete grudi, treba samo da izaberete vežbe koje će doprineti rešavanju vašeg problema – i vežbajte svakodnevno. 

Trening kod kuće je najjeftiniji, jer vam za njega nisu potrebne nikakve sprave iz prodavnice. Dovoljan je mekani peškir ili ćebe, kao i maštovita „sprava“ na kojoj ćete vežbati – mogu da posluže stolice, sto i flaše vode umesto tegova. Svako vežbanje obavezno započnite zagrevanjem. Na primer, krenite s laganim hodanjem u mestu, zatim trčite u mestu pa pređite na skokove tipa „step aerobik” i sl. Nakon toga razgibavajte sve zglobove – radite kružne ili polukružne pokrete, najbolje od vrata, preko ramena, pa sve do stopala. Posle razgibavanja započnite statičko istezanje u kojem svaki pokret morate da zadržavate oko 15 sekundi. Neka zagrevanje traje od 12 do 15 minuta.

Zašto je važno istezanje tela

Istezanje je važna veza između „sedećeg” i aktivnog načina života; održava gipkost mišića, priprema nas za kretanje i pomaže da lakše i bez posledica podnosimo svakodnevne promene telesnog stanja, od potpune neaktivnosti do intenzivne aktivnosti.

Svaki veći napor trebalo bi da započnete istezanjem tako da se telo prvo malo istegne i vrati iz nepovoljnog položaja uslovljenog dnevnim obavezama i načinom obavljanja posla. Možete i ležeći ili stojeći da se istežete, a za početak stanite na vrhove.

Za čvrste bokove i zadnjicu

Čučnjevi su izvrsni za jačanje bokova, mišića zadnjice i bedara. Možete da ih radite na dva načina, uz pomoć stolice.

Prva vežba: stanite tako da ste leđima okrenuti čvrstoj stolici, nogu raširenih u širini ramena. Ispružite ruke, a gornji deo tela lagano nagnite unapried. Brojeći do četiri, polako se spuštajte na stolicu (kao da želite da sednete), ali nemojte to da uradite. Zadržite se sekundu u tom položaju. Polako se vraćajte u početni položaj brojeći do dva. Vežbu ponovite u dva seta od po deset čučnjeva, uz jednominutnu pauzu.Pazite na uspravno držanje, a kolenima ne prelazite nožne prste pri spuštanju.

Druga vežba je da se umesto sedanja na stolicu pridržavate rukama za njenu ivicu naslona i lagano spuštate do poda.

Aerobik je savršen za kućno vežbanje – možete ga raditi i bez sprava, sa ili bez muzike i teško da može da vam dosadi.

Vežbajte uz muziku! 

Ako se usredsredite samo na muziku i telesnu aktivnost, postići ćete bolju psihofizičku opuštenost. I ovu vežbu ponovite u dva seta.13682414_10208105179562083_62682006_o

Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.