fbpx
spot_img

29. APRIL 2017: Proslava međunarodnog dana igre CID-UNESKO: poslanice i obeležavanje

PROSLAVA SVETSKOG DANA IGRE CID-UNESKO 2017
Svetski dan igre je praznik  koji je ustanovio Međunarodni savet za igru (CID, The International Dance Council) pri Unesko-u 1982. godine, od kada se proslavlja širom sveta, na dan rođenja reformatora igre Žana Žorža Novera (1727. godine). Svakog 29. aprila širom sveta održavaju se brojne manifestacije posvećene igri i čitaju se poslanice. Prenosimo saopštenja CID UNESCO (profesor dr Alkis Raftis, predsednik Međunarodnog saveta za igru) i UBUS-a (Ašhen Ataljanc, primabalerina, balet-majstor i pedagog – u ime Udruženja baletskih umetnika Srbije), kao dve krovne (međunarodne i domaće) institucije za igru. Navedeni su i događaji koji će obeležiti ovaj dan kod nas.

ZVANIČNO SAOPŠTENJE MEĐUNARODNOG SAVETA ZA IGRU (CID), UNESKO, 29. april 2017.   
(Prevod priredila: Ivana Milovanović, predsednik Beogradske sekcije CID UNESKO)

Povodom Svetskog dana igre, Međunarodni savet za igru udružuje snage sa organizacijom Svetski program za hranu(World Food Program – WFP, www.wfp.org) sa kojom kreira projekat Igrom za nula gladi (Dance to Zero Hunger) sa ciljem da ukaže na značaj zdravog načina ishrane u oblasti umetničke igre i njenih procesa obrazovanja.

Kada se zdrava ishrana i igra ujedine u zajedničkom projektu, tada se lakše može unaprediti zdrav način života, pre svega kroz edukaciju mladih igrača. CID i Svetski program za hranu ovim projektom žele da, na globalnom nivou, promovišu sigurne i stabilne uslove ishrane i daju doprinos ostvarivanju procentualnog nivoa „nula gladi“ u svim zemljama sveta. 

Baletske škole kreiraće ovim povodom male plesne projekte za decu, svoje najmlađe učenike, sa ciljem da ih upoznaju sa značajem sigurne ishrane i održavanjem zdravog načina života. Mladi igrači imaće mogućnost da tokom celog narednog perioda pohađaju svojevrsne treninge nakon kojih će im biti uručeni sertifikati o pohađanju 150 časova obuke. Škole učesnice u projektu postaviće i tematske koreografije kojima će glad, kao vrlo ozbiljan problem sa kojim se danas suočava celo čovečanstvo, biti u fokusu. Ovakvi događaji mogu imati premijeru povodom Svetskog dana igre 2017. ili povodom Svetskog dana hrane (World Food Day, 16. oktobar 2017.). 


Partnerstvo CID-a i Svetskog programa za hranu realizuje se pod pokroviteljstvom svetske organizacije UNESKO. Projekat „Igrom za nula gladi“ promovisaće se, sve do Svetskog dana igre 2018, stabilni i sigurni uslovi redovne ishrane, o značaju zdrave ishrane, kao preduslova njihovog dobrog zdravlja, obrazovaće se najmlađi učenici baletskih i plesnih škola, a nastojaće se i da se omoguće dobri preduslovi za realizaciju svih projekata koji su namenjeni borbi za postizanje nivoa „nula gladi“ u svim zemljama sveta, kroz igru.
Alkis Raftis, predsednik Međunarodni savet za igru CID, UNESKO, Pariz
SRPSKA PORUKA POVODOM SVETSKOG DANA IGRE, 29. april 2017.
Povodom SVETSKOG DANA IGRE, Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS) svake godine šalje poslanicu našeg eminentnog umetnika iz oblasti umetničke igre. U Srbiji se pored svetske, u javnost šalje i domaća poslanica što sad već tradicionalno organizuje Udruženje baletskih umetnika Srbije. Šaljući poruku o značaju igre u današnjem vremenu, UBUS želi da doprinese afirmaciji umetničke igre, domaćeg plesnog stvaralaštva, a ujedno i da podseti na to da se u 2017. godini obeležava 25 godina od smrti Smiljane Mandukić – začetnice savremenog plesnog izraza u nas. Takođe, približava se i Festival koreografskih minijatura, međunarodno takmičenje koreografa koje se u organizaciji UBUS-a, već 21 godinu održava na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i na drugim pozorišnim scenama i gradskim prostorima.

Jedna od najznačajnih umetnica našeg vremena, primabalerina sa bogatim internacionalnim iskustvom, zvezda beogradskog baleta, dobitnica brojnih priznanja i nagrada, Ašhen Ataljanc je ovogodišnji autor UBUS-ove poslanice posvećene prazniku koji se tradicionalno obeležava 29. aprila širom sveta.

Igra se na rođendanima, venčanjima, po ulicama, sobama, na sceni, iza kulisa… Tako razmenjujemo radost, bol – kao ritual, živeći ekstremna iskustva. Igra je univerzalni jezik, ambasador jednog sveta mira, tolerancije i saosećanja. Igra je manifastacija života. Igra je transformacija. Igra je ekspresija duše. Igra telu daje duhovnu dimenziju. Igra je aktivno učestvovanje u vibracijama univerzuma. Bog Šiva je kreirao svet igrajući. Kada igramo ne mrzimo, ne osuđujemo… kada igramo približavamo se sebi i univerzalnim znanjima. Konfucije je rekao: Ne dajte mač čoveku koji ne ume da igra. Ako već niste, danas udahnite duboko…i zaigrajte! Lepotom koja će izaći iz vas borite se protiv ružnoće koja nas napada! Iz tog plesa ljubavi, izaćićete pročišćeni i bolji…. Jedino tako možemo menjati svet! Ašhen Ataljanc, primabalerina, balet-majstor i pedagog

Do sada su srpsku poslanicu povodom međunarodnog Dana igre napisali:
2012. Lidija Pilipenko
2013. Sonja Lapatanov
2014. Vladimir Logunov
2015. Milica Zajcev
2016. Ivanka Lukateli

OBELEŽAVANJE SVETSKOG DANA IGRE KOD NAS

Nagrada i Specijalna pohvala Terpsihora, prestižno priznanje pojedincima ili institucijama u oblasti umetničke igre, koju je pre šest godina ustanovilo Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije, biće uručeno laureatima na svetski Dan igre, 29. aprila, u 13h u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu
Nagrada Terpsihora Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije pripala je igračima Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu za izvođenje dva jednočina baleta Radua Poklitarua, Žene u D molu i Duga božićna večera. Pet proteklih godina ova priznanja su dobili najbolji među jednakima i svojim ugledom doprineli i potvrdili njihov ugled i značaj.

Odluku je doneo žiri kojim je predsedavao reditelj Nikita Milivojević, a članovi su bili solistkinja Baleta Narodnog pozorišta Jasna Paunović i reditelj Aleksandar Nikolić. U obrazloženju je ocenjeno da su članovi Baleta Nacionalnog teatra specifičnim savremenim plesnim izrazom dočarali spektar emocija i time dokazali da zaslužuju vrhunska priznanja upravo zbog ovakvog načina igre. Kao ansambl i kao pojedinci dokazali su da su osvojili slobodu svojih potencijalnih mogućnosti.

Specijalna pohvala pripala je igračima kamernog koreografskog dela Četiri pesme za Tađa, u koreografiji Aleksandra Ilića, koje je premijerno izvedeno na prošlogodinjem Festivalu koreografskih minijatura u okviru programa Veče velikana.

Četiri pesme, foto: Tađa Nemanja Maraš

Poetsku reminiscensiju novele Smrt u VenecijiTomasa Mana izvelo je petoro učesnika, četiri igrača nesputano sledeći čistu ideju koreografa minimalističkim načinom, snažno potstaknuti eruptivnim nabojem suzdražnih emocija. Mladi igrači: Vladimir Čubrilo, Branko Mitrović, Boris Vidaković i Jakša Filipovac su majstorski vladali svojim telom koje je kao najfiniji instrument ispevalo labudovu pesmu i potonju reinkarnaciju neutažive tuge i želje za mladošću, koje je u Prologu simbolično prateći elegičan tekst nagovestio peti učesnik Ašenbah Teodora Sujić. Specijalna pohvala im se dodeljuje ne samo kao priznanje za postignuto, već pre svega kao potstrek za dalje napore i ne odustajanje od truda da bi se dostigli vrhunski rezultati. Ne treba sumnjati da je njhova budućnost igra, a još više da je BUDUĆNOST IGRE U NJIHOVIM RUKAMA.

Priznanje su materijalno pomogli Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Institut za umetničku igru iz Beograda. Nagrada nosi ime Terpsihora po muzi iz grčke mitologije koja je bila zaštitnica plesa i muzike.

29. april u 18h, Muzej Narodnog pozorišta – promocija zbornika radova Milice Zajcev Dimitrije Parlić i domaći kompozitori u izdanju Narodnog Pozorišta u Beogradu.

29. aprila od 12h do 18h, u Velikoj Sali Dečjeg kulturnog centra Beograd, biće održan3. REGIONALNI DEČIJI BALETSKI FESTIVALu organizaciji Baletskog centra Ana Pflug, čije je osnivanje bilo podržano i sufinansirano od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Ovaj Festival tradicionalno se održava svake godine povodom obeležavanja Svetskog dana igre CID UNESCO, sa ciljem da se na ovaj dan pažnja usmeri na klasičnu baletsku umetnost i plesno stvaralaštvo najmlađih.

Festival je revijalnog karatkera, namenjen deci uzrasta 5 – 15 godina i usmeren na popularizaciju, razvoj i negovanje baletske umetnosti kroz susrete baletskih pedagoga, studija i škola. Festival ove godine okuplja 600 učesnika iz 25 baletska studija i škole iz čitave Srbije i regiona, koje neguju klasičnu baletsku umetnost (Beograd, Novi Sad, Podgorica, Bar, Užice, Šabac, Niš, Smederevska Palanka, Obrenovac, Kragujevac, Ub, Dobanovci, Lazarevac, i mnogi drugi). Ova manifestacija namenjena je svim ljubiteljima baletske umetnosti, pedagozima i koreografima, ali i roditeljima, koji bi u budućnosti želeli da svoje dete upišu u baletsku školu ili studio. S tim u vezi ova manifestacija pruža idealnu priliku da se što bolje upoznaju sa načinom i kvalitetom rada 25 škola u Srbiji i iz regiona.

Izvori:
www.danceday.cid-portal.org
www.ubus.org.rs

Marko Radojičić 
Marko Radojičić http://bgedtculture.blogspot.rs/
Rođen u Čačku 1982. godine. Inženjer telekomunikacionog saobraćaja. Ljubitelj i pratilac kulturnih dešavanja. Pokrenuo blog o kulturi, Belgrade Edt Culture, u cilju njene popularizacije. Svojim pisanjem želi da promoviše književnost, pozorište, film, izložbe, muziku i igru. Živi i radi u Beogradu. Član UNS-a i međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists)