fbpx
spot_img

46. FEST 2018: Priđi bliže – najava festivala i preporuka filmova

Beogradski filmski festival, FEST 2018biće održan od 23. februara do 4. marta, pod sloganom Priđi bliže. Biće prikazano ukupno 116 premijernih filmova i 10 filmskih klasika u 12 programskih celina. I ove godine najbolji filmovi će se nagrađivati u tri takmičarska programa. Za kvalitet filmova pobrinuo se umetnički direktor Jugoslav Pantelić, kao i selektor programa Granice, Thrills & Kills Microwave – Mladen Đorđević. Čast da otvori festival imaće višestruko nagrađivani film Tri bilborda ispred Ebinga u Misurijureditelja Martina Mekdone.

Nagradu Beogradski Pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, poneće mađarski reditelj Ištvan Sabo i srpska glumica Neda Arnerić, a Beogradski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo biće dodeljen ruskom reditelju Karenu Šahnazarovu i britanskom reditelju Rolandu Džofiju.

Beogradski međunarodni filmski festival ove godine više nego ikada biće most između domaćeg, dominantno komercijalnog, bioskopskog repertoara i najvažnijih filmova nastalih između dva festivalska izdanja. Bilo da govore o sadašnjem ili davno prošlom vremenu, filmovi ovogodišnje selekcije na više nivoa dotiču probleme, strahove i nadanja savremenog čoveka pružajući mu više mogućnosti za izlazak iz samo naizgled začaranog kruga. Najčešće bez želje za nametanjem samo jednog rešenja, autori u svoj svet kao aktivne učesnike uvode i posmatrače iz bioskopskih fotelja, stavljajući ih u dileme koje sutra (ako već nisu) mogu da postanu realnost.

Karte za festival biće u prodaju od 3. februara na blagajnama dvorana gde će biti prikazani filmovi (Sava centar,Cineplexx Ušće sala1, DKCB, Dom sindikata, Fontana, Muzej Jugoslovenske kinoteke (Kosovska) i Jugoslovenska kinoteka (Uzun Mirkova) UK Vlada Divljan Palilula i bioskopu Cine Grand Rakovica). Cene ulaznica će se kretati od 300 do 400 rsd, osim na dan otvaranja, kada će karta iznositi 500 rsd. U prvih sedam dana prodaje, odobrava se 10% popusta na komplete ulaznica po terminskim linijama.  Ulaznice za projekcije u Sava centru i Domu Omladine mogu se kupiti i online putem Eventima, kao i na Eventim prodajnim mestima.

Mladen Đorđević i Jugoslav Pantelić, Foto: Tanjug/ Tanja Valic

Takmičarski program: GLAVNI TAKMIČARSKI, SRPSKI FILM, GRANICE
Revijalni program: Glavni van konkurencije, Fest 46, Fest 46 Gala, Fokus Evropa, Fest predstavlja, Thrills & Kills, Festić, Docufest, Microwave, PlayUK, Specijalne Projekcije, Fest Klasik  

U glavnom programu van konkurencije naći će se najpopularniji filmovi svetske produkcije iz prošle godine poput The Shape of water, Phantom Thread, The Sqare, I Tonya, Lady bird, Call me by your name, Battle of the sexes, Red Sparrow, ali i novi filmovi dobro poznatih reditelja kao što su Roman Polanski, Kaige Čen, Fatih Akin, Pol Šrejder, Lin Remzi, Fransoa Ozon, Benoa Žako, Kler Deni, Dalibor Matanić…

U program Thrills and Kills imaćemo uzbudljive žanrovske filmove, od horor filma Maus, smeštenog u Bosnu i Hercegovinu, preko filma Mayhem o virusu koji napada ljude, do novog trilera Gele Balubani pod nazivom Money. Selekcija Microwave donosi tri mikrobudžetna ostvarenja, između ostalog i premijeru domaćeg filma Jelene Marković, 12 gnevnih žena. Docufest prikazaće dokumentarce o Vitni Hjuston, Rjuići Sakamotou, Keri Grantu, Milču Mančevskom, i Svetozaru Botoriću, dok će najmlađa FEST-ova publika uživati u selekciji FestićPlayUK je novi program u saradnji sa British Council-om u okviru koga će biti prikazani britanski filmovi, kao i ostvarenja u VR formatu (virtuelna realnost). Pored filmskih projekcija, publika će moći da vidi i umetničku izložbu najmodernijih video igrica rađenih u sličnim tehnologijama.

U Glavnom takmičarskom programu naći će se 16 filmova: iz Mađarske, Danske, Irana, Kine, Argentine, Libana, Grčke, Hrvatske, SAD, Rusije, Italije i Švajcarske. Među njima su oni koji tretiraju goruće društvene i socijalne teme, ali i oni koji nam na izuzetan način približavaju ličnosti koje su svojim stvaralaštvom inspirisali generacije. Geneze sukoba podeljenih svetova, socijalizacija migranata ili samo naizgled sizifovsko suprotstavljanje znatno moćnijima, samo su neke od tema koje će obeležiti ovogodišnju glavnu takmičarsku selekciju. Žiri u sastavu Milčo Mančevski, Jovan Jovanović, Elma Tataragić, Mila Turajlić, Gordan Kičić odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolji debi i nagrada žirija. Najbolji film poneće nagradu Beogradski Pobednik.

U nacionalnom programu naći će se 5 premijernih filmova koji se takmiče za nagradu čiji je pokrovitelj Filmski centar Srbije. U pitanju su filmovi: Banditi u potrazi za mamom Koste Ristića, Ederlezi rising Lazara Bodrože,Horizonti Svetislava Dragomirovića, Izgrednici Dejana Zečevića i O bubicama i herojima Petra Pašića.
O nagradama će odlučivati žiri u sastavu Alen Sinkauz, Miloš Timotijević, Lordan Zafranović, Katarina Radivojević i Damjan Kozole.

Treći takmičarski program je program Granice, u kome se takmiči 8 ostvarenja, od kojih dva dokumentarna. Na programu će se naći subverzivni, kontroverzni, arthaus filmovi koji pomeraju granice u tematskom i estetskom smislu, a o nagradi za najbolji film odlučivaće tročlani žiri. Posebno je interesantan Hitler’s Hollywood koji se bavi nemačkom kinematografijom za vreme vladavine nacista. Zanimljivo je da se u nekim od tih filmova autori u podtekstu sukobljavaju sa vladajućom ideologijom, dovodeći je u pitanje, što je Gebels povremeno uspevao da prepozna.

Pored zvaničnih nagrada žirija, biće dodeljena nagrada Nebojša Đukelić za najbolji film regiona, Politikina nagradaMilutin Čolićnagrada FIPRESCI žirija i nagrada FEDEORA žirija.

I ove godine o programu i vestima vezanim za festival možete se informisati pomoću aplikacije za Android i iOS mobilne uređaje koja će uskoro biti dostupna na Play store i App store. NIS je već šest godina za redom generalni sponzor FEST-a

Kompletan program filmova (prema datumu, filmu, mestu projekcije ili prema programskoj celini) možete pogledati ovde.

 

PREPORUKA 5 PREMIJERNIH DOMAĆIH FILMOVA
IZGREDNICI

OFFENDERS, 107‘ Srbija 2018
Režija: Dejan Zečević
Scenario: Đorđe Milosavljević 
Uloge: Radovan Vujović, Marta Bjelica, Mladen Sovilj, Svetozar Cvetković

01. Mar | 22:00 | 400 RSD  I  Sava centar
02. Mar | 00:00 | 300 RSD  I  Sava centar
03. Mar | 15:00 | 300 RSD  I  Fontana

Vođeni disidentskim idejama svog profesora sociologije, troje studenata sprovode eksperimente širom grada kako bi dokazali njegovu Tetris teoriju haosa: da ljudska priroda neumitno nazaduje, od reda do anarhije.

EDERLEZI RISING
EDERLEZI RISING,
 85’ Srbija, 2018

 
Režija: Lazar Bodroža
Scena: Dimitrije Vojnov po pripovetki Zorana Neškovića 
Uloge: Stoya, Sebastian Cavazza, Maruša Majer

25. Feb | 22:00 | 400 RSD  I  Sava centar
26. Mar | 13:30 | 300 RSD  I  Sava centar

Ederlezi Rising je uzbudljiva naučno-fantastična priča smeštena u bliskoj budućnosti, o prvoj misiji na Alfa Kentauri koju preduzima multinacionalna Ederlezi korporacija.
Ederlezi angažuje Milutina, kosmonauta slovenskog porekla, koji je trening prošao u nanovo formiranom futurističkom Sovjetskom Savezu, a kao družbenicu mu dodeljuje Nimani, ženskog androida programiranog da ispuni sve Milutinove želje. Pošto mu dosade beskonačne seksualne igre i Nimanino unapred programirano ponašanje, Milutin rešava da ponovo pokrene Nimanin operativni sistem, ali tako da ona funkcioniše samo na osnovu unosa koji su generisani njenim iskustvima sa njim. Na taj način, pretvara je u nešto najbliže pravoj osobi što android može da postane. Ali, nakon što postane osoba, Nimani zapada u depresiju i postaje destruktivna. Milutin shvata da Nimani, ne samo da je opasnost po misiju, nego i da postoji mogućnost da se samouništi.

HORIZONTI

HORIZONS, 97’ Srbija 2017

Režija: Svetislav Dragomirović
Scenario: Svetislav Dragomirović 
Uloge: Gojko Baletić, Slobodan Beštić, Jovana Gavrilović, Boris Pingović, Nebojša Rako, Nikola Stanimirović, Nikola Arsić

26. Feb | 17:30 | 390 RSD  I  Dom omladine
27. Feb | 19:30 | 300 RSD  I  Centar za kulturu Vlada Divljan

Jedna velika laž uvlači naizgled običnu seosku porodicu u komplikovane i neprirodne odnose koji kulminiraju višestrukim ubistvom, tragedijom koja ostavlja neizmerne posledice na preživele.

O BUBICAMA I HEROJIMA

BUGS AND HEROES, 90’ Srbija 2018

Režija:  Petar Pašić
Scenario: Nikola Pejaković, Dimitrije Vojnov, Petar Pašić 
Uloge: Bojan Dimitrijević, Slobodan Boda Ninković, Zoran Cvijanović

24. Feb | 17:30 | 390 RSD  I  Dom omladine
28. Feb | 21:00 | 300 RSD  I  Muzej jugoslovenske kinoteke
28. Feb | 19:00 | 350 RSD  I  Fontana
03. Mar | 15:00 | 300 RSD  I  Cinegrand – Capitol Park Rakovica

U svetu punom straha, gde ljubav polako izmiče i postaje nešto nedostižno, srećemo nesrećne ljude, kao što su Raša i njegov zahtevni, bolesni otac. Raša postaje čuvar starog hotela, gde se susreće sa čudnim karakterima, podjednako nesrećnim kao što je i on.
U međuvremenu, u svetu ispod nas, bubice prolaze kroz sličnu borbu za ljubav …

BANDITI U POTRAZI ZA MAMOM

BANDITI U POTRAZI ZA MAMOM, 70′ Srbija 2018
Režija: Kosta Ristić 
Scenario: Kosta Ristić 
Uloge: Kristijan Garip, Edin Arifi, Sunita Garip, Emran Garip, Đorđo Ivanović, Simbad Beriša, Emina Dema, Dina Arifi, Robert Masini, Emanuel …

27. Feb | 17:30 | 390 RSD  I  Dom Omladine
28. Feb | 19:30 | 300 RSD  I  Centar za kulturu Vlada Divljan
02. Mar | 20:00 | 350 RSD  I  Cinegrand – Capitol Park Rakovica
SINOPSIS: Dok tragaju za mamom koja ih je napustila Kristijan, Edi, Emran i Sunita ulaze u svet ulice, gde nalaze slobodu. Postaju deo ulične džeparoške bande oko koje se za prevlast bore Buca i Emanuel Baljea. Ulica je slepa, pa bandu u akciji hvata policija. Kristijan (jedini) uspeva da se izvuče i mora da oslobodi braću i sestru iz Doma. U svojoj filmskoj avanturi Kristijan pokušava da iskoči iz carstva nužnosti u carstvo slobode.

 

TOP 10 PREPORUKA STRANIH FILMOVA
USKORO

 

 

O FESTIVALU FEST
Prvi FEST, pod podnaslovom Hrabri novi svet, otvoren je 9. januara 1971. u Domu Sindikata, projekcijom filma Meš Roberta Altmana. Zamišljen kao godišnji presek najboljih filmova sezone, beogradski Međunarodni filmski festival FEST izrastao je u jednu od najznačajnijih filmskih smotri i postao jedan od glavnih događaja u kulturnom životu Beograda, uz koga su odrasle mnoge mlade generacije.
Ono što ga je krasilo svih proteklih godina jeste činjenica da je bio širom otvoren za sve kinematografije sveta, i za sve relevantne autore, ali i filmove koji se neće naći na bioskopskom repertoaru. Kolika je važnost FEST-a ogleda se i u činjenici da je beogradska publika – sa filmovima nekih od najvećih reditelja današnjice kao što su Teo Angelopulos, Bob Rafelson, Volker Šlendorf, Dejvid Kronenberg, Ken Rasel, Vim Venders, Kišlovski, Hercog… imala priliku da se po prvi put sretne upravo na FEST-u.
Već prvi FEST počeo je prilično spektakularno, na njemu su se našli: Odiseja u svemiru Stenlija Kubrika, Goli u sedlu Denisa Hopera, pomenuti Meš Roberta Altmana, filmovi Erika Romera, Luisa Bunjuela, Živojina Pavlovića… Iako mnogi, iz nostalgije ali i s pravom, smatraju prvo izdanje FEST-a neprevaziđenim, istina je da smo i u narednim godinama na FEST-u gledali filmove koji će ostati zabeleženi u istoriji svetske kinematografije. U istoriju festivala upisani su i mnogobrojni veliki svetski glumci i reditelji koji su bili gosti festivala: Marčelo Mastrojani, Harvi Kajtel, Liv Ulman, Bernardo Bertoluči, Sofija Loren, Robert De Niro, Antonioni, Džoni Dep, Miloš Forman, Katrin Danev, Vim Venders, Abaz Kjarostami, Hana Šigula, prethodno pomenuti autori Rafelson, Šlendorf, Rasel… lista je veoma impresivna, časna i duga.
Od svog nastanka FEST je uvek imao glavni i nekoliko pratećih programa, koji su svojim kvalitetom često prevazilazili naziv pratećiPrateće su bile i mnogobrojne publikacije, izložbe, simpozijumi koji su se održavali tokom festivala.
Do sada – FEST je imao oko četiri miliona gledalaca i skoro 4000 značajnih svetskih filmova – koji su na njemu imali jugoslovensku / srpsku a često i regionalnu premijeru.
Iako je prvi FEST održan pre više od 40 godina i ove godine sa istom energijom nastavlja svoj veliki kulturološki i obrazovni zadatak šireći filmske horizonte svim ljubiteljima filmske umetnosti.

Izvor: http://www.fest.rs/

Marko Radojičić 
Marko Radojičić http://bgedtculture.blogspot.rs/
Rođen u Čačku 1982. godine. Inženjer telekomunikacionog saobraćaja. Ljubitelj i pratilac kulturnih dešavanja. Pokrenuo blog o kulturi, Belgrade Edt Culture, u cilju njene popularizacije. Svojim pisanjem želi da promoviše književnost, pozorište, film, izložbe, muziku i igru. Živi i radi u Beogradu. Član UNS-a i međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists)