fbpx
spot_img

6. BFEK 2017: Beogradski festival evropske književnosti: najava i program

6. Beogradski festival evropske književnosti 2017 je zamišljen kao otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme, u organizaciji izdavačke kuće Arhipelag u saradnji sa Domom omladine Beograda. Festival se odvija pod motom Najbolje od svega. Najbolje za sve, a traje od 27. do 30. juna. Šesti Beogradski festival evropske književnosti donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova u okviru retrospektive Književnost na filmu, panel o populizmu u savremenoj kulturi, društvu i politici, kao i izložbu svetski poznate umetnice i ilustratorke Juko ŠimizuDivlji labud, po motivima istoimene knjige priča Majkla Kaningema. Na festivalu gostuje i Literatur Cafe Goethe-Instituta Beograd. Festival se održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20h su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21h je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.

Glavna književna zvezda festivala je veliki italijanski i svetski pisac Klaudio Magris, a među piscima koji još učestvuju su i poznati nemački pisac Tomas Majneke, jedan od najčitanijih slovenačkih pisaca Feri Lainšček, veliki izraelski pesnik Amir Or, hrvatski pesnik i esejista Branko Čegec ili jedan od najčitanijih srpskih pripovedača Mihajlo Pantić.

Klaudio Magris (Trst, 1939) je romansijer, pripovedač, esejista, dramski pisac, književni istoričar. Jedan je od najznačajnijih savremenih italijanskih pisaca. Decenijama je bio profesor moderne nemačke književnosti na Univerzitetu u Trstu. Napisao je čitav niz knjiga o istoriji i kulturi srednje, južne i jugoistočne Evrope. Poznati su Magrisovi radovi o Jozefu Rotu, Robertu Muzilu, Italu Zvevu, E. T. A. Hofmanu, Hermanu Heseu, Henriku Ibzenu ili Horheu Luisu Borhesu. Dugogodišnji je kolumnista italijanskog dnevnika Corriere della Sera. Proza, eseji i studije Klaudija Magrisa prevođeni su na sve veće svetske jezike. Dobio je veliki broj nagrada za književnost.

U izdanju Arhipelaga objavljeni su Magrisovi romani: Vi ćete, dakle, razumeti (2006/2007), Nagađanja o jednoj sablji (1984/2007) i Drugo more (1991/2010), Dunav (1986/2014) kao i knjiga novela Mikrokosmosi (1997/2009). Roman Obustavljen postupak (2015/2016) uskoro objavljuje Arhipelag, a na 6. Beogradskom festivalu evropske književnosti doživeće srpsku premijeru.

Uz podršku: Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Goethe-Institut Beograd, Italijanski institut za kulturu, Institut Servantes, Grad Beograd, Srpski PEN centar, Publish, hotel Park. Belgrade Edt Culture blog je jedan od medijskih pokrovitelja festivala.

KOMPLETAN PROGRAM
6. Beogradski festival evropske književnosti
27 – 30. jun

Beogradski festival evropske književnosti jedan je od najposećenijih književnih događaja u Srbiji. Cilj je da se vrhunska književnost učini javno vidljiva. Njegova publika je vrlo raznovrsna u generacijskom pogledu, jer je ciljna grupa mnogo šira od uobičajene publike književnih događaja. Jedna od specifičnosti šestog izdanja ovog prestižnog festivala jeste činjenica da su svi pisci koji učestvuju ove godine na njemu na izvestan način multimedijalni umetnici. Osim što pišu više književnih žanrova, neki od ovih pisaca imaju uspešne muzičke karijere, neki su u međunarodnim okvirima uticajni kolumnisti, dok su drugi posvećeni umetničkoj fotografiji.

Ključni cilj Beogradskog festivala evropske književnosti jeste da predstavi najvažnija dela i najvažnije pisce savremene srpske i evropske književnosti, ali i da pokaže kako je vrhunskoj književnosti potrebna nova moderna i multimedijalna tačka promocije knjiga i pisaca, ideja i čitanja.

Utorak 27. jun
19h: Otvaranje Festivala i otvaranje Izložbe grafika Juko Šimizu Divlji labud (po motivima iz istoimene knjige priča Majkla Kaningema)
20h: Na sceni: Branko Čegec
21h: Književnost na filmu: Mario Kamus: Dom Bernarde Albe (prema istoimenoj drami Federika Garsije Lorke)

Sreda 28. jun
19h: Na sceni: Feri Lainšček
20h: Na sceni: Klaudio Magris
21h: Književnost na filmu: Danijele Luketi: Moj brat je jedini sin (prema istoimenom romanu Antonija Penakija)

Četvrtak 29. jun
19h: Na sceni: Amir Or
20h: Na sceni: Tomas Majneke
21h: Književnost na filmu: Fatih Akin: Čik (prema istoimenom romanu Volfganga Herndorfa)

Amir Or

Petak 30. jun
19h: Panel Kultura u doba populizma: globalni okviri, lokalne boje: Ildiko Erdei, Duško Lopandić, Zoran Lutovac; moderator: Marija Nenezić
20h: Na sceni: Mihajlo Pantić
21h: Književnost na filmu: Dimitar Mitovski: Misija London (prema istoimenom romanu Aleka Popova)

 

Marko Radojičić 
Marko Radojičić http://bgedtculture.blogspot.rs/
Rođen u Čačku 1982. godine. Inženjer telekomunikacionog saobraćaja. Ljubitelj i pratilac kulturnih dešavanja. Pokrenuo blog o kulturi, Belgrade Edt Culture, u cilju njene popularizacije. Svojim pisanjem želi da promoviše književnost, pozorište, film, izložbe, muziku i igru. Živi i radi u Beogradu. Član UNS-a i međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists)