fbpx
spot_img

Obeležena 86. godišnjica od ubistva kralja Aleksandra od Jugoslavije

Beograd, 9. oktobra 2020. – U ime Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra, član Krunskog saveta gospodin Predrag Marković prisustvovao je danas obeležavanju 86 godina od ubistva Nj.V. Kralja Aleksandra Prvog od Jugoslavije u Kraljevskom mauzoleju u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu. Svetu Liturgiju i parastos služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski g. Jovan.

Nakon službe, vence na Kraljev grob položili su gospodin Predrag Marković u ime Njegovog Kraljevskog Visočanstva Prestolonaslednika Aleksandra, unuka Nj.V. Kralja Aleksandra I, i građani koji su se okupila da odaju počast voljenom Kralju.

Nj.V. Kralj Aleksandar I od Jugoslavije ubijen je tokom državne posete Francuskoj 9. oktobra 1934. godine u Marseju, zajedno sa francuskim ministrom spoljnih poslova, gospodinom Lujem Bartuom.

Nj.V. Kralj Aleksandar I od Jugoslavije bio je drugi sin Nj.V. Kralja Petra I i Princeze Zorke, rođen na Cetinju 16. decembra 1888. godine. Kršteni kum bio mu je ruski Car Aleksandar II. Mladi Princ Aleksandar proveo je detinjstvo u Crnoj Gori, a školovao se u Ženevi. Školovanje je nastavio u Vojnoj školi u Sankt Peterburgu u Rusiji, a zatim u Beogradu. Posle smrti Nj.V. Kralja Petra I stupio je na presto Kraljevine SHS. Tim činom je bio zaokružen san njegovog oca i dede – da ujedini Južne Slovene u jednu državu. Kada je Kralj Petar I umro 16. avgusta 1921. godine, Regent Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar postao je Kralj Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

1922. godine oženio se Nj.K.V. Princezom Marijom od Rumunije. Imali su tri sina – Prestolonaslednika Petra, Princa Tomislava i Princa Andreja. 1929. godine postao je Kralj Jugoslavije.

portal "Pokazivač"
portal "Pokazivač"
Portal za kulturu, obrazovanje i priključenija