fbpx
spot_img

8 razlika između mudro strogih i surovo strogih roditelja

Da li ste prestrogi?

Foto: Canva

Poslednjih godina sve više žalimo za vremenom u kom su autoriteti bili strogi. S druge strane ne želimo da neko bude grub prema našoj deci. Tako i treba da razmišljamo.

Strogost je sjajna, grubost je zabranjena!

Evo i jasnih razlika između ove dve kategorije:

Surovi roditelji ne dozvoljavaju deci da greše, strogi ne dozvoljavaju da se ozbiljnije greške istog tipa ponavljaju. Često zaboravljamo da detetu treba još tridesetak godina da bude tamo gde smo mi danas tj. da bude organzizovano, odgovorno, uredno… Zaboravljamo da i mi nekad nismo znali gde nam je čitanka, da ni mi nismo uredno slagali obuću uz ivicu ulaza… Nije svaka greška za reakciju, pogotovo ne za strogu.

Surovi autoriteti daju sebi za pravo da procenjuju dečju vrednost, dok oni drugi znaju da je vrednost svakog od nas neprocenjiva.

Mudro strog roditelj kažnjava oduzimanjem telefona, a surov ćutanjem, ignorisanjem, prezirom, ismejavanjem… Roditeljska ljubav nikada ne sme biti dovedena u pitanje, ma šta da je dete uradilo.

Surovi roditelji ne poštuju dečje emocije, dok oni koji su na mudar način strogi, dečja osećanja razumeju i prihvataju, ali im ne popuštaju. Npr. ako se dete boji da ostane samo kod kuće, onaj surov će ga nazvati kukavicom i ostaviti ga samo onoliko vremena koliko on misli da treba, dok mudar neće osuditi dečji strah, čak šta više reći će npr. da se i on bojao kad je bio mali i ostaviti ga prvo na vrlo kratko vreme.

Strogi roditelji uručuju deci odgovornost za svoje obaveze, surovi im prebacuju sopstvene. Strogi roditelji znaju da deca treba da rade, ali na žalost, u poslednje vreme sve češće čujem da npr. neka devojčica redovno umesto mame kuva jer mama nije talentovana ili ima mnogo obaveza oko svoje karijere.

Surovi roditelji opterećuju dečiju savest osećanjem krivice, dok strogi a mudri znaju da je krivica suvišna nakon što je dete promenilo ponašanje ili se iskreno izvinilo. Oni tada pružaju detetu utehu i podršku.

Strogi roditelji postavljaju visoka očekivanja u skladu sa dečjim sposobnostima, surovi u skladu sa svojim željama.

Surovi roditelji ne razlikuju lošu nameru od lošeg postupka, dok mudro strogi to odlično znaju. Npr. naše je dete jednom tati opralo telefon jer mu je prethodno upao u prašinu sa željom da bude ponovo lep i čist.

Biljana Grbović

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.