fbpx
spot_img

Novo iz izdavaštva „Nekazano“

Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ zaokružilo je još jedan uspješan ciklus u svom stvaralaštvu.

Naime, iz štampe su ovih dana izašle četiri knjige u ediciji Nekazano. Riječ je o zajedničkoj knjizi ljubavne poezije „Pjesnik – Svetionik“4 u kojoj su zastupljeni sto tideset autora iz čitavog svijeta, sa po jednom pjesmom.

Druga knjiga je knjiga  „Ogledalo anđela“ slovenačke autorke Kristine Anastasije Veras Brzin, riječ je o dvojezičnoj knjizi poezije na srpskom i ruskom jeziku.

Sledeća knjiga je knjiga poezije „Bogatstvo duše“ podgoričke autorke Čedomile Radonjić Ivanović, koja je u ovoj knjizi opjevala mnoge staro-podgoričke porodice, svoje prijatelje, Podgoricu i Crnu Goru.

Četvrta knjiga poezije je knjiga „Amor i Eros pohode me noću“ holandske autorke, bosanskog porijekla, Safete Osmičić – riječ je o jedinstvenoj knjizi, koja se sastoji iz dva dijela: ljubavne i erotske poezije.

– Nekazano nastavlja sa svojim izdavaštvom, uspješno kao i do sada. Napomenimo samo da smo prošle godine u jeku pandemije korona virusa objavili dvadeset pet naslova. U ovoj godini taj broj je manji ali več radimo na još rukopisima tri knjige i dva časopisa koji će uskoro biti pred čitaocima. Glavni problem u izdavaštvu je novac, što dobro znaju svi stvaraoci.

Da napomenem da sve knjige koje smo do sada objavili možete naći u gradskoj biblioteci jer Nekazano svaku knjigu, koju objavi, pokloni gradskoj biblioteci u pet primjeraka. Neke i više.

Takođe, valja napomenuti da smo ovih dana pored naših izdanja gradskoj biblioteci poklonili i dvadesetak primjeraka knjiga autora, naših prijatelja, koji su učestvovali na Četvrtom festivalu ljubavne poezije „Pjesnik – Svetionik“ i na I Barskom festivalu knjige a želim posebno napomenuti da su održavanje oba festivala podržali i pomogli Turistička organizacija Bar i Kulturni centar Bar, na čemu im se srdačno i javno zahvaljujemo.

Posebno bih napomenuo kao posebno vrijedne knjige slovačkih autora i izdvojio bih kao rijetku knjigu poezije Matije Bećkovića koju je preveo na slovački jezik naš ovogodišnji gost na Barskom festivalu knjige Martin Pobuđila. Pored njih tu su knjige poezije i aforizama i romana naših prijatelja iz Srbije, Sjeverne Makedonije, Holandije i Bosne i Hecergovine. Snežana Ćosić, Valerio Orlić, Nada Karadžić, Smiljana Božić, Branka Popić, Borče Panov, Gordana Srećković i drugi.

Pred nama su napokon mirni, jesenji dani, i nadam se plodni po pitanju stvaralaštva i izdavaštva. – riječi su Labuda N. Lončara, predsjednika udruženja Nekazano.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.