fbpx
spot_img

A da li ste upoznali… Minuette Macon?

Alan i Minuet
http://www.comicvine.com/alan-ford/4050-2456/characters/

U prethodnom prilogu smo se potrudili da se iz jednog aspekta globalno osvrnemo na groteskni, nesigurni i crnohumorni svet Alana Forda. (A rekosmo, o tome bi se moglo i pisati i pisati…) Izložene ideje uglavnom imaju pokriće kad je u pitanju neki klasični period ovog stripa, premda bi se i on mogao podeliti na nekoliko faza (Tradicionalni ljubitelji Grupe TNT su često skloni utisku da je onaj „pravi“ štimung do 50 i neke, ili 60 i neke epizode (dobro, u međuvremenu je osnovana i podružnica…), a da je sve nadalje nešto bleđe, ili presipanje iz šupljeg u prazno, mada i dalje ostaju privrženi, kad se dokopaju neke novije epizode…) Da li je kraj “klasičnog” perioda nastupio npr u trenutku navodne smrti Broja Jedan, pa do raspleta u epizodi 200? (“Hik, hik, hura!”) Onda opet malo po starom, pa period borbe protiv zloglasne Manđe (Mangia), negde između 235. i 250. Episode – baza iz koje kreću u vrlo opasne, ali finansijski i materijalno solidno potkovane poduhvate je kuća u okolini Rija, uz brata i sestru domoroce (Pochito & Pochita), i pritom, rekao bih, pomalo ostaje u senci činjenica da naši junaci po prvi put za duže vreme nisu izloženi elementarnim problemima kako se namiriti i prehraniti! (Sticajem čudnih okolnosti, Bob čak na neko vreme postaje bos mafije u Nju Orleansu!)

Alan-Minuet-Stari papir
http://www.stripovi.com/recenzije/alan-ford-af-saex-14-stari-papir/831/

 Da napravimo malo veći preskok, mnogo toga se menja i posle 400  epizode. U originalnom broju 428 (“Proročanstvo”) opet imamo situaciju kad prividno gine nekoliko junaka – Broj 1, Bob, Grunf, Šef i Jeremija stradaju u kanjonu jedne uzburkane reke (Ser Oliver se ponovo stabilizovao u Engleskoj) a spasio se Alan… uz njega ostaje čudesni Klodovik, i . . . njegova životna izabranica Minuet! (Minuette Macon)  Eto, dođosmo i do tog lika, premda nam je glavni cilj da predstavimo neke nove situacije unutar ovog stripa. Nažalost, iako Alan Ford kod nas ponovo izlazi u kontinuitetu od 2003, u datom ritmu se ipak kaska za originalnim italijanskim izdanjima nekih 13 godina! – U jesen 2014. kod nas se stiglo do 380 i neke epizode. U Hrvatskoj još i prate aktuelne prilike, naravno opet uz jednu solidnu liniju repriznih izdanja. Na osnovu onog što je dostupno iz određenih onlajn izvora, i sporadičnoj pojavi zagrebačkih izdanja na sajmovima stripa, i na po nekom kiosku, odnosno u nekim knjižarama, poštovanom auditorijumu možemo da pojasnimo sledeće:

Minuet Makon (ako se upravljamo prema odštampanom Macon, dakle

Burleska-AF
http://www.comicvine.com/alan-ford-433-il-minuetto-di-minuette/4000-176878/

  ako nije Maçon) je devojka iz Francuske koja se prvi put pojavljuje u epizodi 398 pri pokušaju da se fiktivno uda (za Alana,) radi dozvole boravka i rada u SAD, a i to uz pomoć tadašnjeg muža, smutljivca Žana, za kojeg se već vidi da se i ne slaže najbolje s njom. Ona se međutim stvarno zaljubljuje u Alana, a i on u nju, no tek posle brojnih peripetija, nekoliko epizoda kasnije, oni počinju da žive zajedno i da sarađuju kao neki specijalni agenti (rekosmo, tu je i Klodovik, a kasnije se uključuje i Broj Jedan). Minuet je graciozna crnka, koja ume da bude dosta otresita i plahovita. Ona nije baš čiste prošlosti, a do izražaja dolaze i neke njene veštičje sposobnosti. Na neki način je ucenjujući, a svakako ceneći njene sposobnosti (ne one magijske) i FBI je povremeno vrbuje za razne zadatke. Sve to vodi stabilizaciji njenog života u SAD, a i Alan je dakle dosta prosperirao (čak je dosbio i neko nasledstvo!)… U specijalnom dvobroju 500 čak se i zvanično venčavaju, naravno uz prisustvo svih nekadašnjih članova Grupe TNT!! – U drugoj polovini dvobroja čak je ponuđen i futuristički skok: pošto su ubrzo posle venčanja na prevaru upućeni na Mars, prikazano je i kako bi izgledao njihov život u svemiru nekoliko decenija kasnije, sa podmlatkom! No, to je već malo previše za naše poimanje, a i za sad nam nedostaju izvori koji malo postepenije vode do svega toga. Ostaje da i dalje uživamo kako znamo u dostupnim štampanim epizodama ovog kultnog stripa – starih, a i novih, sa nekim novim momentima, ali  i sa neodoljivim šarmom nekih već „prežvakavanih“ motiva, a ovo bi bio koristan link za malo opsežniji elektronski pregled:

 http://striputopija.blogspot.com/p/alan-ford.html

        Eh, da: ono što me se takođe posebno dojmi kao neki malo drugačiji način života naših junaka su pozorišne predstave! Uz pomoć velikog organizatora (a više smutljivca) Tobije Kvontrila, postavljeno je na scenu više dobrih komada – uz neke sporedne komične momente, ali inače kvalitetno i živopisno, čak i bez nekog parodiranja. U toj varijanti, svi članovi Grupe TNT, i mnogi prateći likovi koje znamo  od ranije, dolaze do izražaja kao vrsni glumci. , a to svakako treba shvatiti kao jedan segment njihove afirmisanosti u životu…

 

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.