fbpx
spot_img

Adriana Vilagoš finalistkinja za titulu najboljeg mladog sportistu Evrope

Evropski olimpijski komiteti objavili su imena 5 finalista koji će konkurisati za trofej za najboljeg mladog sportistu Evrope “Pjotr Nurovski” za 2021. godinu.

Olimpijski komitet Srbije za ovu prestižnu nagradu nominovao je svetsku juniorsku šampionku u bacanju koplja, Adrianu Vilagoš. Adriana je sjajna mlada takmičarka koja nekoliko godina unazad beleži izvanredne rezultate u svojoj, ali i u starijim uzrasnim kategorijama.

Adriana Vilagos, Instagram @vilagos_adriana

Među velikim brojem vrhunskih rezultata, treba istaći da je Vilagoš pre tri godine u konkurenciji starijih pionirki bacila najbolji rezultat u svetu (63,80 m), a ove godine njeno koplje teško 500 grama letelo je čak do 70,10 m, što je najbolji rezultat na svetu u konkurenciji mlađih juniorki, pa joj je taj rezultat doneo titulu balkanske šampionke.

Ona je sa 100 grama težim kopljem uspela da postigne rezultat od 60,44 m, što joj je omogućilo da postane vicešampionka Evrope za juniore, na ovogodišnjem takmičenju u Talinu.

Konačno, na ovogodišnjem prvenstvu sveta za takmičare do 20 godina, Adriana je uspela da baci koplje do udaljenosti od 61,46 m, čime je i ostvarila najbolji rezultat u svetu.

Pored naše Adrijane, u konkurenciji za ovu prestižnu nagradu nalaze se još 3 devojčice i 1 dečak. U pitanju su Skaj Braun (skejtbording) iz Velike Britanije, Adrijana Ćerezo Iglesias (tekvondo) iz Španije, Viktorija Listunova (sportska gimnastika) iz Rusije i David Popovići (plivanje) iz Rumunije.

Ceremonija proglašenja najboljeg mladog sportiste Evrope biće održana tokom Seminara Evropskih olimpijskih komiteta u Samorinu (Slovačka) 25. i 26. novembra 2021. godine, a najboljeg mladog sportistu izabraće predstavnici svih nacionalnih olimpijskih komiteta iz Evrope.

Pored prestižnog trofeja, laureat će od Evropskih olimpijskih komiteta dobiti stipendiju u iznosu od 15 hiljada eura. I ostali finalisti ostvaruju pravo na novčane nagrade za potrebe daljeg sportskog usavršavanja, a shodno konačnom plasmanu.

Nagrada za najboljeg mladog sportistu Evrope “Pjotr Nurovski” dodeljuje se svake godine počevši od 2010, kada je nagrada ustanovljena i nazvana po tragično preminulom predsedniku Olimpijskog komiteta Poljske koji je svoj život izgubio u avionskoj nesreći.

Izvor: oks.org.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.