fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Anksioznost je zarazna

Da li ste nekada proveli vreme sa nekim prijateljem koji je bio pod stresom ili anksiozan, kada ste se vratili kući shvatili ste da je njegov stres prešao na vas? Verovatno vas je zarazio.

Anksioznost
Foto: Shuttestock

Emocije takodje mogu da budu zarazne. Nekada je to dobro za nas: razgovor sa prijateljem koji je dobro raspoložen podiže naše raspoloženje za 25%, ali to može da bude i obrnuto ako je osoba pored nas loše raspoložena, pod stresom itd. Radjen je i ogled sa miševima, gde je jedan miš bio pod stresom. Ogled je pokazao da je stres sa jednog miša prešao na drugi. Veruje se da stres komunicira putem stresom indukovanih feromona koji se mogu osetiti.

Dobro je nekad saosećati se sa nekom osobomom ali nekad i ne. Na nivou evolucije, ova zaraza sa stresom i anksioznošću ima smisla. Ona osobu koja nije pod stresom dovodi u stanje opreza, kako bi mogla da reaguje kada se opasnost opet pojavi. Za ljude koji imaju na raspolaganju velike komunikativne mozgove, jezik tela, ali i feromone, ovakva vrsta deljenja stresa dešava se još lakše nego kod ogladnelih miševa. Dobro je ponekad biti uz bliske osobe, naravno kada im je potrebna vaša podrška i pomoć, ali morate da budete svesni koliko energije i pozitivnih emocija dajete u tom slučaju. Imajte na umu da nećete pomoći bliskoj osobi, ako vi postanete anksiozni, napeti i negativni…

Kako da se zaštitimo kada znamo da anksioznost može da bude zarazna, možemo i da peduzmemo mere protiv te zaraze. Evo nekoliko saveta: 

Komunicirajte pozitivno. Ako je neko vama blizak pod stresom ili anksiozan, pokušajte da koristite pozitivne rečenice tokom razgovora. Budite fokusirani na pozitivne stvari i budite blago optimistični. Možda to neće rešiti problem anksiozne osobe pored vas, ali će barem vas zaštititi. 

Izbegavajte zarazu. Ako ste posebno osetljivi na probleme drugih, verovatno ste svesni da na vas prelaze i utiču tudje emocije. Ako poznajete nekog koji je često u stanju nestabilnih emocija, ili se nadjete u komunikaciji sa osobom koja je pod velikim stresom, najbolje što možete da uradite za sebe je da se povučete ili izbegnete takvu osobu. Ako ste veoma saosećajna osoba, naravno da će vam biti prva stvar da pomognete prijatelju u nevolj. Ali pre svega morate zaštititi sebe.  Zato…

– Provedite neko vreme sami. To je najbolji način da se oslobodite neprijatnih emocija. Možete koristiti neku od metoda za opuštanje: meditacija, čitanje, slušanje muzike, ili da radite ono što vas opušta.

Pazite se tehnologije. Komunikacija putem internata takodje može da bude zarazna. Najbolji primer za to je tviter – neko ko je besan, anksiozan, uzbudjen, lako može da to proširi na svoje „pratioce“. Da bi ste zaštitili sebe, nemojte da provodite previše vremena na društvenim mrežama.  

 Prijatelji portala Pokazivač

Suplement iz Sibirskog zdravljaTrimegavitals Siberian borage and amaranth oil

   30 Kapsula    

Lipidni kompleks s vitaminima E, D3 i gama-linolenskom kiselinom

Lipidni kompleks sadrži jednu od omega-6 kiselina – gamalinoleinskukiselinu i kompleks vitamina E i D. Vitamin E štiti organizam odoksidativnog stresa. Vitamin D održava imuni sistem i igra važnu ulogu udeobi ćelija.

Primena

Dve kapsule ujutro dok jede.

Za sve informacije kontaktirajte me preko stranice: www.facebook.com/emasibirskozdravlje

 

Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.