fbpx
spot_img

Ako mislite da ste u depresiji, probajte OVIH 5 STVARI!

Pre nego što dijagnostikujete depresiju, probajte s ovih 5 stvari koje smo pripremili za vas. Sigurni smo da će vam biti od koristi.

Ako mislite da ste U DEPRESIJI, probajte OVIH 5 STVARI!

Foto: Pixabay/ShiftGraphix

 Svi smo nekada prošli kroz depresivna emocionalna stanja, a često smo skloni i produženim periodima tuga ili osećaja beznadežnosti.

Ali patnja od stvarne kliničke depresije je nešto sasvim drugo.
Većina vremena naša osećanja depresije su samo emocije kroz koje moramo proći,  i koje nas upozoravaju da nešto promenimo u našim životima.

Dakle, pre nego što dijagnostikujete depresiju, zašto ne biste prvo pokušali nešto od ovoga:

1. Vežba

Šetajte, idite na trčanje, plivanje ili uradite bilo šta što podstiče krivotok.

Prema BUPA Australia, fizička aktivnost može pomoći u povećanju nivoa osećaja dobre hemikalije u mozgu poput endorfina i serotonina.

U današnjem društvu mnogi od nas provode svoje živote samo sedeći. Bilo da je to u kolima, ili  za našim radnim stolom, ili kod kuće na kauču.

2. Vrištite, plačite ili pevajte iz srca!

Ponekad samo moramo pustiti sve te emocije u obliku glasnih, neobjašnjivih zvukova. Vrištite u jastuk ili dopustiti sebi i plač.

Ali, ako želite da se usredsredite na vežbanje,  uz neke od vaših omiljenih pesama, dobar je način da se oslobodi napetosti i „pustite“ sve svoje emocije na sličan način.

3. Razgovarajte ili izlazite sa prijateljima

Sve više smo izgubljeni u trci rada i odgovornosti. Lako je zaboravljamo da izdvojimo vreme da budemo sa ljudima do kojih nam je stalo.

Možda  želimo da  oni nas prvo pozovu, ali zapamtite, svi su uhvaćeni u vlastitoj mreži obaveza. Ponekad moramo napraviti prvi napor.

4. Crtajte ili pišite

Pronalaženje kreativnog izlaza za vaše emocije je odličan način da ih izvučete iz glave na neki papir. Ignorisanje i pokušaj brisanja emocija nikada nije dobra ideja.

 Zato pišite i izvlačite beleške kako mislite da može biti konstruktivan način da se bavite svojim osjećanjima. To će vam pomoći da oslobodite svu tu energiju i pružiti vam bolje osećanje  kroz šta ste prolazili.

5. Očistite svoju sobu / kuću

Prostori u kojima živimo obično su mesta na kojima razmišljamo o sebi, a „padanjem“ u hroničnu depresiju i naši domovi mogu patiti, odnosno biti neuredni i zapušteni, a takvo stanje nas može dodatno demotivisati.

Studija iz 2010. objavljena u naučnom časopisu Personality and Social Psychology Bulletin je koristila softver za lingvističku analizu kako bi izmerila način na koji je 60 osoba razgovaralo o svojim domovima.

Žene koje su opisivale svoje životne prostore kao „preplavljene“ ili pune „nedovršenih projekata“ bile su češće depresivne i umorne od žena koje su svoje domove opisale kao „prijatne“.

Istraživači su takođe otkrili da  neuredne žene imaju veći nivo stresnog hormona kortizola.

Zbog toga čišćenje vašeg stana može učiniti čuda za vaše stanje uma.
Izvor: budoar.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.